Eriliselt pidulikuks teeb sündmuse see, et esiettekanded pühendatakse Itaalia riigi sünni 150. aastapäevale, mida on rahvusvaheliselt tähistatud kogu maailmas. Raadioorkestri see kava kuulub projekti „13 Composers for 150th“.

Torino kontsert toimub 9. septembril Itaalia Raadio RAI Arturo Toscanini nimelises Auditorio's, sama kavaga kontsert 10. septembril Milanos Giuseppe Verdi nimelise Konservatooriumi suures saalis.

Uudiskavas on nelja helilooja uued teosed. Arvo Pärdilt tulevad esiettekandele „Salve Regina“, „Statuit ei Dominus“ ja „Beatus Petronius“. Pärt on teinud täiesti uued versioonid suurtele koosseisudele oma kolmest varasemast teosest. Loomulikult jäävad muusikaloos alles nende oopuste algsed pühendused: „Salve Regina“ on loodud segakoorile ja orelile Esseni linna 1150. aastapäeva tähistamiseks 2002. aastal; nii „Statuit ei Dominus“ kui „Beatus Petronius“ on algversioonis kirjutatud 1990. aastal kahele segakoorile ja kahele orelile esiettekandeks Bologna San Petronio kiriku 600. aastapäeva puhul.

Uues versioonis kõlavad „Salve Regina“ segakoorile, celestale ja keelpilliorkestrile, „Statuit ei Dominus“ kahele koorile, kaheksale puupillile ja keelpilliorkestrile ning „Beatus Petronius“ kahele koorile, kaheksale puupillile, orkestrikelladele ja keelpilliorkestrile.

MiTo festivalikontserdil mõlemas linnas esineb RAI Torino Rahvuslik Sümfooniaorkester (Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI Torino) koos Torino Vokaalansambliga noore itaalia dirigendi Tito Ceccherini juhatusel. 9. ja 10. septembril on ettekandel nii ka itaallaste Salvatore Sciarrino ja Ivan Fedele ning hiinlase Guo Wenjingi uusteosed, Arvo Pärdi kolm oopust on õhtut lõpetamas. Hiina teoses on solistiks zheng'il Qi Yao.

Arvo Pärt koos abikaasa Noraga viibivad esiettekannetel nii Torinos kui Milanos, osaledes ka koori ja orkestri proovides.

12 heliloojat lisaks Arvo Pärdile, kellelt esinduslik septembrifestival uued teosed tellis, on Salvatore Sciarrino, Fabio Vacchi, Fabio Nieder, Ivan Fedele, Francesco Antonioni ja Matteo Franceschini Itaaliast, Harrison Birtwistle Suurbritanniast, Pascal Dusapin Prantsusmaalt, Michael Daugherty USA-st, Toshio Hosokawa Jaapanist, Guo Wenjing Hiinast, Louis Andriessen Hollandist.

Torinos ja Milanos kõlavate esiettekannete järel toob samad Arvo Pärdi kolm teost järgmisel päeval ka esiettekandele Eestis helilooja kuulsaim interpreet maailmas dirigent Tõnu Kaljuste.

Arvo Pärdi uusteoste sünnis on aktiivne kaasosaline Settembre Musica asutaja ja kunstiline juht Enzo Restagno. Tänu temale on meil ju ka eesti keelde tõlgituna laual esimene raamat Arvo Pärdist „Arvo Pärt peeglis“. Muusikateadlane, professor ning muusikategelane Enzo Restagno seisab oma 1986. aastal asutatud kuulsa Torino Septembrifestivali ees ka nüüd, mil Settembre Musica Milanosse laienes ja endale uue tugeva koostööpartneri sai.

Maestro Restagno on unikaalne asjatundja Arvo Pärdi tutvustajate ja toetajate hulgas, kes on uurinud ja raamatuisse valanud ka veel mitme teise tänapäeva ja äsjase möödaniku tuntuima helilooja loomingutööd – selles auväärses nimekirjas on Luigi Nono, Luciano Berio, Hans Werner Henze, Elliott Carter, György Ligeti, Yannis Xenakis, Goffredo Petrassi, Franco Donatoni, Sofia Gubaidulina, Alfred Schnittke, Steve Reich, Louis Andriessen, Peter Maxwell Davies. Tema raamat „Arvo Pärt allo specchio“ ilmus Milanos 2004. aastal.

2006. aasta talvel, mil taas Enzo Restagno algatusel esinesid taliolümpia kultuuriprogrammis Torino katedraalis ka ERSO ja Eesti Filharmoonia Kammerkoor Olari Eltsi juhatusel, sai erilise austuse osaliseks oma uue teosega „La Sindone“ helilooja Arvo Pärt.

Tänavune MiTo kestab 3.- 22. septembrini ning toimub kahes linnas paralleelselt alles viiendat korda.