Noda peaministriamet sai selgeks esmaspäeval, kui ta võitis valitseva, kuid sisemiselt lõhenenud Jaapani Demokraatliku Partei esimehe valimised.

Teisipäeval toetas Nodat demokraatide kontrollitava alamkoja 475-st hääletanud saadikust 308, teda pooldas ka parempoolse opositsiooni käes olev ülemkoda.

54-aastane Noda on tuntud pigem konservatiivse ja usaldusväärse töömehe kui karismaatilise juhina. Ta on lubanud ajada "kesktee" poliitikat. Tema peamisteks ülesanneteks on ühendada killustunud valitsuspartei ning tulla toime majandusprobleemide ja avariilise Fukushima tuumajaamaga. Jaapanile valmistab raskusi tugev rahvusvaluuta jeen ja vananev ühiskond, samuti on Fukushima kriisi valguses vaja välja töötada uus energiapoliitika.

Noda on pooldanud laenamise asemel maksutõusu. Jaapani riigivõlg on kaks korda suurem kui sisemajanduse kogutoodang.

Pärast partei esimehe hääletust kummardus Noda mitu korda ja ütles: "Loome, hambad ristis, stabiilse, usaldusväärse ja küpse poliitika".

Ta lubas aidata riigil kiiresti toibuda 11. märtsi katastroofist ja selle majanduslikust mõjust ning ühendada sügavalt lõhenenud partei, nii et "kõik teevad rahva nimel koostööd".

Mõni nädal tagasi Jaapani alistumise aastapäeval vihastas Noda naaberriike, kaasa arvatud Lõuna-Koread, kui ta ütles, et liitlaste tribunalis süüdi mõistetud sõjaroimarid ei olnudki tegelikult sõjaroimarid.

Noda on üldiselt konservatiivsete vaadetega ning ei poolda näiteks Korea päritolu Jaapani alalistele elanikele valimisõiguse andmist.

Esmaspäeval enne valimisi viimast korda sõna võttes tõi ta välja ohu, mida kujutavad endast Jaapanile USA ja Euroopa võlaprobleemid.

Ta möönis, et erinevalt teistest poliitikutest ei ole ta kuigi telegeeniline, kuid lubas tasakaalukat valitsemist.

Kaks aastat tagasi ülekaaluka valimisvõidu saanud demokraatlik partei on sügavalt lõhestunud mõjuka "varišoguni" Ichiro Ozawa toetajateks ja vastasteks. Ozawale on ustavad umbes 130 seadusandjat, kellest paljusid ta valimistel koolitas ja aitas parlamenti saada.

Esimeses voorus teiseks jäänud Noda kogus otsustavas voorus 215 häält eelmise valitsuse kaubandusministri Banri Kaieda 177 vastu.

Kaieda lüüasaamine on Ozawale tagasilöögiks. Ta ise jäi mullu Kanile alla ning ta heideti parteist välja pärast seda, kui talle esitati seoses rahastamisskandaaliga süüdistus.