Eks kõigil meist on mälestustes või unistustes selline jõuluaeg, kus me läheme terve perega saaniga lumisesse metsa ilusat jõulukuuske otsima. Kindlasti juhtub sel päeval olema ilus päikesepaisteline ilm ning päris kindlasti sajab taevast ka kauneid lumehelbeid…..

Ja nüüd vaatame reaalsust – metsast kuuse toomist saavad endale lubada vaid vähesed ja seda üksnes endale kuuluvast metsast. Kuusevarastajad riskivad kopsaka trahvi ja närvikõdiga. Linnainimesed seevastu ostavad kuuse lähimast poest või turult mõnesaja krooni eest.

Hea küll, kuusk on toas. Mis edasi? Ehime kuuse pidulikult ära ja asume kiirelt edasiste toimetuste kallale. Kui palju me tegelikult selle kuuse omamisest rõõmu tunneme või kui palju me seda vajame?

Kui paljud meist mõtlevad, et iga toanurka kaunistama toodud jõulukuusk on vaid mõneaastane puu, mille eluküünal on varakult kustutatud ja mis ei kasva enam kunagi suureks ilusaks ja tugevaks kuusepuuks.

Arvestades kodumajapidamiste arvu, saab üldistada, et igal aastal tapetakse Eestis ja mujal maailmas kümneid tuhandeid armsaid kuuski lihtsalt selleks, et neid kaheks nädalaks toa nurka kuivama panna ning seejärel kasutult minema visata.

Linnades on koguni levinud komme prügistunud jõulukuused kokku korjata ning suurte tuleskulptuuridena need tuhastada. Vaatepilt on küll ilus. Samas on valus mõelda kõikidele neile elututele kuusepuukestele, kes meie tarbimisiharuse ja enesepettuse tulemusena nüüd tuleroaks saavad.

Kokkuvõttes moodustavad kuused tähtsusetu osa meie suurest tarbimispühast. Jõulud on muutunud täiesti kommertslikuks. Jeesuse sünnipäeva ja üksteise armastamisega pole sel midagi pistmist!

Minul pole mitmel viimasel aastal kodus kuuske olnud. Saab ka ilma hakkama. Elusad kuused on metsas palju ilusamad ja sinna nad võiksidki kasvama jääda.

Kõigile kuusepuutapu austajatele soovitaksin siiski metsa minna. Jõulutunde tekitamiseks piisab ka mõnest maasvedelevast kuuse- või männioksast või kuivanud oksaraost, mille külge saab samuti jõuluehteid riputada. Nimetagem seda omatehtud futupuuks.

Teiseks võimaluseks on enda koduhoovi kuusk istutada ning jõulude ajal see kaunistada.