Kaks skinheediks ja neonatsiks nimetatud valget noormeest anti USA-s kärmelt kohtu alla, süüdistatuna vandenõus, mille sisuks oli väidetavalt enam kui saja mustanahalise tapmine ja kulminatsiooniks Barack Obama atentaat.

Lisaks esitati esmaspäeval föderaalkohtus Memphises Tennessees Paul Schlesselmanile (18) ja Daniel Cowartile (20) süüdistus registreerimata tulirelvade omamises ning relvapoe röövi kavandamises.

Tulirelvade ja lõhkeainetega tegeleva föderaalbüroo (ATF) agendi sõnul kavatsesid mehed tulirelvadega tappa 88 mustanahalist inimest ja lüüa pea maha 14 neegril. Nad oleksid alustanud tapatalguid mõnes ülekaalukalt afroameeriklastest õpilastega keskkoolis ning liikunud edasi röövides ja tappes lõppsihtmärgi ehk Obama poole.

„Nad nimetasid finaaliks senaator Obama tapmist,” ütles AFT agent Jim Cavanaugh. „Nad ütlesid, et ei uskunud end sellega hakkama saavat, kuid kavatsesid üritada küll.” Plaan nägi ette mõnel avalikul üritusel nii kiiresti kui võimalik Obama suunas kihutamist ja tema tulistamist autoakendest.

BBC korrespondendi sõnul võib plaani pidada amatöörlikuks ning oht Obamale polnud ilmselt eriti märkimisväärne, kuid tõenäoliselt hindasid julgeolekuagendid mustanahaliste ründamise ohtu tõsiseks.

Obama ei karda

Obama teatas, et teda ei pane need teated enda pärast muretsema. Obama sõnul on tema kampaania muutnud rassiviha õhutavad rühmitused marginaal­seks ja need ei kuulu Ameerika tulevikku.

Kinnitamata andmetel polnud tegemist mingi laiema skinheedide või neonatside rühmituse vandenõuga. Schlesselman ja Cowart tutvusid ilmselt internetis. Nad vahistati eelmise nädala kolmapäeval Tennessee lääneosas Crockette’i maakonnas, kus nad olid kavandanud ka esimest röövi ja võimaluse korral tapmist.

Cowarti autole oli kirjutatud rassistlikke väljendeid ja sümboleid, sealhulgas haakrist ning arvud 14 ja 88. Cavanaughi sõnul viitavad need neonatside sümboolikas Adolf Hitlerile ja valgete ülevõimu jutlustanud David Lane’ile, kes mullu vanglas suri.

H on tähestiku 8. täht ning 88 tähendab sama mis „Heil Hit­ler”. 14 ingliskeelse sõnaga saab aga kokku võtta Lane’i vaated – „Me peame kindlustama meie inimeste eksistentsi ja tuleviku valgetele lastele”.

Obama juba ammu kaitse all

•• Juba 2007. aasta mais kinnitas USA presidentide ja ka teiste kõrgete riigitegelaste kaitsega tegelev salateenistus (Secret Ser­vi­ce), et tollal alles presidendikandidaadiks pür­gimist alustanud Barack Obama on võetud kaitse alla. Nii vara enne presidendivalimisi polevat seda kunagi varem tehtud.

•• Tõsi küll, Obama kõrval presidendikandidaadi kohale kandideerinud Hillary Clinton oli valve all juba varem, kuid seda endise esileedi staatuse tõttu.

•• Tavaliselt asub salateenistus kandidaate kaitsma valimisaasta veebruari algul. Kuid 1984. ja 1988. aastal sai mustanahaline Jesse Jackson kaitse varem, põhjuseks rassistlikud tapmisähvardused. Neid on kõlanud ka Obama kohta. Salateenistus hak­kas presidendikandidaatide turvamisega tegelema pärast Robert Kennedy tapmist.