Šostakovitši lavatükk on Zürichi ooperimajas väga nimekate tegijate kätes – lavastuse on teinud Peter Stein, dirigeerib Ingo Metzmacher. Esietendusõhtu oli 17. septembril, teine etendus eile ja 30. septembril tuleb järgmine. Ka 4.- 8. oktoobril antakse „Ninaga“ kolm etendust.

Rohke tegelaskonnaga ooperi osaliste reas on Lauri Vasar esimene Kovaljovi peaosas. Etendusel mängib Zürichi Ooperi orkester.

Juulis oli Lauril kaks etendust Hans Werner Henze ooperiga „Phaedra“ Berliini Riigiooperis, kus ta ka selle populaarseks saanud tüki maailmaesiettekandes 2007. aastal osales. Hamburgi Riigiooperis, kus Lauri Vasar on koosseisuline solist, teeb ta sügisel kaasa jälle Mozarti „Võluflöödis“ Papageno osas, 2012. aastat alustab seal Aribert Reimanni ooperi „Lear“ uuslavastuses.

Lauri Vasar õppis Eestis kõigepealt viiuli- ja vioolaerialal, EMA lõpetas aga 1995 ooperilauljana. Täiendanud end Grazis ja Salzburgis, sai Universtät Mozarteumist magistrikraadi. Nõutud ka klassikalises repertuaaris, on samas Lauri Vasara tegevuses märgataval kohal kaasaegsed ooperiteosed – Menotti „Konsul“, Rihmi „Jakob Lenz“, Henze „L'Upupa“ ja „Phaedra“, Dallapiccola „Il prigionero“, Poulenci „Karmeliitide dialoogid“, Welleszi „Bakhandid“, Eötvösi „Tri Sestri“, Balada „Faust-bal“ jt.

Esimese Eesti lauljana debüteeris Lauri Vasar 2002. aastal Salzburgi festivalil ja on seal esinenud rohkem kui kord. Käesoleva aasta sisse jäävad veel tema esinemised Hamburgi Riigiooperis Tšaikovski „Jevgeni Oneginis“ (nimiosa) ja Mozarti „Così fan tutte's“ (Guglielmo), Barcelona kuulsas Teatre del Liceu's Weberi „Nõidkütis“ (Ottokar) ning Düsseldorfis Deutsche Oper am Rheinis Britteni „Billy Buddis“, taas nimiosas.

Zürichi Ooper toob lisaks „Ninale“ publiku ette sel hooajal veel 13 uuslavastust ning avas hooaja Rossini ooperi „La scala di seta“ esietendusega 7. septembril. Teatri peadirigent on itaalia maestro Daniele Gatti ning sel hooajal tuleb ooperitrupp vaatajate ette kokku 28(!) erineva dirigendiga, kelle reas on veel väga kuulsaid nimesid. Eesti laulja esineb niisiis praeguse Euroopa ühes mainekamas ooperiteatris. Ees on tal kaalukamatena Dallapiccola „Vangi“ kontsertesitus peaosalisena Londonis ning Wolframi osa Wagneri „Lohengrinis“ Budapesti Festivalil.

Billy Buddi eest on Lauri Vasar valitud Saksa rahvusliku teatripreemia Deutsche Theaterpreis „Faust“ 2011 nominendiks. Preemiate otsustamine sünnib 5. novembril Maini-äärses Frankfurtis.