Tere,

kena keskpäeva kõigile EPL online lugejatele. Järgmise tunni jooksul vastan võimete ja võimaluste piires teie esitatud küsimustele. Aitäh juba ette kõikidele küsimuste esitajatele.

Peeter

Hr minister. Küsimus lühike: mitu kohta saab NRG Narva Elektrijaamade ja Eesti Põlevkivi nõukogudes?

Narva Elektrijaamade 7 liikmelises nõukogus saavad NRG poolt esitatud esindajad 3 kohta. Eesti Põlevkivi nõukogus jaotuvad kohad vastavalt aktsiate arvule (51% ja 49%) 4 kohta Narva Elektrijaamade esindajad ja 3 kohta Eesti riigi esindajad.

Mitmed küsijad uurisid ministrilt kellakeeramisega seotut

Isiklikult toetan suveaja kehtestamist.

Olemas on kolm võimalust: suveaeg, talveaeg (praegu kasutusel) ja kella 2xaastas keeramine (oli varem).

Ministeerium pidas suveaega otstarbekaks, sest palju on tulnud ettevõtjate sellekohaseid ettepanekuid. Samas ei ole antud küsimus otseselt ja pelgalt Majandusministeeriumi pädevuses. Majandusminister on kõigest üks valitsuse liige, kes lähtub koalitsiooni otsustest ja koalitsioonileppest, mis on sätestanud, et suveajale üle ei minda. Kõik muud otsustused selles küsimuses kuuluvad koalitsiooni pädevusse.

1 mees

Millal saab teoks majandusministeeriumi ja TSMi ühendamine? Oli juttu, et ilmselt mitte selle valitsuse ajal, aga mis teie arvate, millal? 10 aasta pärast? Varem? Hiljem?

Kas teie arvates on vaja veel valitsuse struktuuri reformida? Siis just ministeeriumide ühendamise osas? Millised ministeeriumid võiksid kaduda/ühenduda/juurde tulla?

Ministeeriumide ühendamisel on mõtet ainult siis, kui selle tagajärjel sünnib uus kvaliteet. Kui kõik senised tööd saavad sama hästi või veelgi paremini tehtud, kui nende tööde tegemisega saab hakkama väiksem hulk inimesi. Sildivahetust ma ei poolda.

Minu meelest tuleks ühel hetkel kaardistada teede- ja side, majandus-, rahandus- ja põllumajandusministeeriumi ning siseministeeriumi (regionaal) funktsioonid, selgitada välja kattuvad valdkonnad ning koordineerida ülesannete jaotust nii, et küsimuste lahendamine kulgeks senisest ladusamalt. Teistest valdkondadest kõneldes on tundunud päris sümpaatsena tööministeeriumi asutamise idee. Tööhõive on äärmiselt oluline valdkond, sellega tegelevad kõik arenenud riigid väga tõsiselt.

On ülimalt oluline, et selle küsimuste paketiga tegeletakse kogu haldusreformi kontekstis. Majandusministeeriumi ja Teede- ja Sideministeeriumi mehaaniline ühendamine ilma tervikpilti nägemata ja arvestamata ei loo endaga uut kvaliteeti. Tahaksin veel rõhutada, et ka see küsimus peab saama lahenduse kogu koalitsiooni tasandil, kuna see on eraldi välja toodud koalitsioonileppes.

Johannes Jõgeva

Arvan, et meie laiuskraadi inimeste tervisele on eriti vajalik loomulik päikesevalgus, seepärast oleks mõistlik kevadel keerata kell suveajale ja jättagi nii!

Küsimus hr majandusministrile:

1. Mida kavandab majandusministeerium konkreetselt ette võtta riigi ja rahva elujärje parandamiseks?

2. Kuidas kavatsete lõppu teha senisele tihti arulagedale ja vastutustundetule riigi-rahva raha tuuldeloopimisele (näiteid jagub igapäevaelust kuhjaga)?

Toetada ettevõtluse arengut, tegeleda tööhõivetemaatikaga ning vaadata üle tururegulaatorite pädevus. Asjade paremaks tegemisel on ruumi küll, töönappuse üle kurta ei tule.

Ma ei jaga seisukohta, nagu tegeleks valitsus raha tuuldeloopimisega. Pigem kaldun toetama arvamust, et raha kasutamist sageli väga olulistele asjadele pole osatud kõige paremini ja arusaadavamalt selgitada. Ise suhtun sellisesse selgitustöösse väga tõsiselt.

Arlen

Kuidas lahendaksite Eesti Energia erastamisel kerkinud probleemi -- välispangad nõuavad laeunu garantiiks Põlevkivi aktsiaid?

Juhin esmalt tähelepanu, et tegemist on mitte Eesti Eneriga vaid selle tütarettevõtja - Narva Elektrijaamade 49% aktsiate võõrandamisega. Eesti Põlevkivi on ettevõtja kus Narva Elektrijaamad omavad 51% ja Eesti riik 49% aktisaid. Vastavalt Eesti seadustele ei või tütaräriühing tagada emaettevõtja laenu, seega ei ole võimalik EP –l tagada Narva Elektrijaamade investeerimislaenu.

Nimetu

Kui t6en2oline on, et tulevikus tuleb Eestisse tuumaelektrijaam? Millal ja kuhu?

Ma ei pea tõenäoliseks, et Eestisse rajatakse tuumaelektrijaam. Vähemalt mitte praegusel tehnoloogial põhinev. Ühe korraliku tuumaelektrijaama jaoks on Eesti elektritarbimine liiga väike.

Energiaturu inspektsioon

Kas Te olete nõus, et Energiaturu Inspeksioon tuleks tema sõltumatuse suurendamiseks Majandusministeeriumi alluvusest ära tuua? Ja viia näiteks presidendi otsealluvusse?

Praegusel hektel, kus riikliku järelevalvega tegelevad institutsioonid on ministeeriumide valitsemisalas vastavalt ministeeriumide tööjaotusele (näiteks Sideamet ja Raudteeamet Teede- ja Sideministeeriumi valitsemisalas, veterinaarinspetsioon Põllumajandusministeeriumi ja Tolliamet ning Maksuamet Rahandusministeeriumi valitsemisalas) pean täiestiku loogiliseks ja põhjendatuks ETI tegutsemist Majandusministeeriumi valitsemisalas. Küsimus on oma olemuselt tunduvalt laiem ja hõlmab teemat riikliku järelevalve üldisest korraldusest. Majandusministeerina olen tõstatanud ka riikliku järelevalve ülesehituse küsimustega laiemalt ja olen seda meelt, et erinevate regulaatorite efektiivsust tuleb tõsta. Tõsiselt tuleks kaaluda funktsioonide konsolideerimist, mis muudaks nad üheks tugevaks löögirusikaks võitlusel turusituatsiooni ära kasutavate monopolidega.

teadja

Milline on Majandusministeeriumi nägemus taastuvenergeetikast? Millises mahus ja kui kiiresti võiks see asendada põlevkivil baseeruvat energeetikat? Kas eestlased suudavad "keskkonnapuhtuse" kinni maksta?

Kuni 15% lähema 10- 20 aasta jooksul. Hinnatõus on siin üheks piiravaks teguriks, kuid nimetatud mahus ei tohiks see olla ülejõukäiv. Kindlasti on see küsimus oluline mõeldes kaugema tuleviku peale ja Eesti situatsiooni sobivate vajalike alternatiivide leidmisega on ülimalt oluline jätkuvalt tegeleda.

elektrieksport

Hr. Hololei,

Palun seletage, kuidas on planeeritud elektri eksport Soome? Milliste hindadega? Probleem on selles, et meie elektri tootmine on kallim kui Soomes. Ilmselt on kavas sinna müüa elektrit alla Soome tootjahinna ja Eesti elanikud maksavad puuduva osa kinni, s.h. elektri ülekande (püsikulud). Milline on elektri ekspordi mehhanism ja bilanss?

Ilmselt on küsija silmas pidanud nn Estlinki merekaabli projekti, mille ehitus

algab kavade kohaselt järgmise aasta kevadel ja peaks valmis saama 2003. aasta

lõpus. Estlinki projekt on oma olemuselt äriprojekt, mitte riikide vaheline

infrastruktuuriprojekt. Selle ühisprojekti puhul saab rääkida ainult konkurentsivõimelisest hinnast ja sellele vastavatest mahtudest, mida piirab nõudlus ja merekaabli planeeritav võimsus.

Samas on ülimalt oluline, et Eesti saaks võimalikult kiiresti ühendatud Lääne-Euroopa energiasüsteemiga.

urr

1. Kuidas kavatsete oma ministriks oleku ajal toetada väikeettevõtjate tegevust?

2. Millised võiksid olla Eesti uued ekspordiartiklid ja turud?

3. Kuidas kasvatada Eesti ettevõtete konkurentsivõimet rahvusvahelisel turul?

4. Kas olete nõus, et Eesti riigihanked on sageli ebaseaduslikult korraldatud. Nt võetakse tuttavatelt pakkumisi vastu pärast tähtaega, vormistatakse tuttava madalaim pakkumine ja hiljem hind tõuseb jne. Kuidas seda vältida.

5. Kuidas hindate tarbijakaitseameti seniseid töötulemusi (tooge palun näiteid), mida tuleks parandada?

6. Millised objektid-asutused-hooned on plaanis taasriigistada?

7. Kommenteerige Tallinna linnavalitsuse "ideed" linna turistimenu suurendamiseks maksta kinni välisajakirjanike vaatlusreisid. Kas see on turistide Eestisse toomiseks piisav või kuidas turiste siia meelitada?

8. Millise õigusakti või uuenduse üle majandusministeerium kõige rohkem uhkust tunneb?

Majandusministeeriumi poolt on ette valmistatud väike-ja keskimise suurusega ettetvõtete arengule suunatud ettevõtluspoliitika dokument, mis reguleerib riigi tegevust antud valdkonnas.

Ettevõtluspoliitika prioriteetsed suunad on:

a) koolitamine ja nõustamine

b) juurdepääs finantsteenustele

c) hästi toimiv ja ettevõtjasõbralik riiklik tugistruktuur

Erilist tähelepanu peab pöörama just alustavatele ettevõtetele ning ettevõtluse arengut piiravatele probleemidele vähemarenenud piirkondades.Alustavate ettevõtjate toetamiseks on käivitatud Stardiabi meede.Ettevõtluse arengut vähem arenenud regioonides toetatakse läbi tööjõu koolitamise ning infrastruktuuri investeeringute toetamise.

Samuti pakutakse läbi KredEx-i ettevõtetele täiendavaid laenugarantiisid, mis parandavad ettevõtete laenamise võimalusi.

Loodame, et ka ettevõtjad ise on aktiivsed erinevate meetmete endale teadvustamisel ja nendest kasu saamisel.

EndeR

Kas proua Tõnissoni andmed, et majandusministeeriumis makstakse tulemuspalka nendele ametnikele, kes osalevad mingitel sotsiaalsetele üritustel (hipodroomikülastus), vastab tõele?

Selgitage palun.

Palusin ministeeriumi tippametnikel kommenteerida ja vastus oli - ei vasta tõele.

Tulemustasu jaotatakse ministeeriumi ja tema valitsemisala asutuste tööplaanide täitmise alusel.

Raha kasutamine on rangelt sihtotstarbeline, vastasel juhul oleks selle vastu juba huvi

tundnud riigikontroll.

koolivend

Kas spordiga tegelemiseks Teil ka jääb aega? Mäletan , kooliajal olite kossus ''kibe käsi''...

Kahjuks ei ole esimese ametis oldud kuu jooksul spordi tegemiseks aega leidnud. Loodaksin väga mingil eluhetkel taaskord omasuguste harrastussportlaste seltsis palli põrgatama hakata.

Kalmet

Kas Riigihanke keskus korraldab hanked ka nt. kindlustusele? või tehakse osa asju allhanke korras?

Riigihangete Keskuse sisuline töö käivitub järgmisel aastal. Esimeste riigihankeobjektide hulgas, mille valitsus kinnitas, kindlustust ei ole. Loetelus on sõiduautod, autokütus ja osaliselt kontoritarbed. Küll aga võidakse tulevikus nimekirja täiendada. Riigihangete Keskus ei ole ainuke, kes võib teha konsolideeritud riigihankeid, näiteks Riigiinfokommunikatsiooni Sihtasutus (RIKS)korraldab juba järgmisest aastat telefoniteenuste hankeid.

Muda

Üks personaalne küsimus.

Kas Teie soovisite samuti sellist Eestit?

Kui mul on valida sellise Eesti ja minu noorusaegade Eesti NSV vahel, siis valin ühegi kõhkluseta praeguse Eesti. Samas möönan, et taasiseseisvumise ajal on rahvas erinevatel põhjustel pidanud üle elama valusaid lööke. Osad neist on olnud paratamatud, aga on tehtud ka vigu.

Kahjuks kipume tihtipeale unustama, et 10 aastaga on Eestist saanud normaalne Euroopa riik, kellest peagi saab EL täisliige. See on väga erinev Eesti, sellest milline ta oli 10 aastat tagasi.

A. Ström

Vähemalt mõned aastad tagasi töötas Majandusministeeriumis küllalt kõrgetel kohtadel üksjagu totusid, kes oma valdkonnast suurt midagi ei jaganud. Kuidas on ministeeriumis olukord praegu? Kas olete töötajatega rahul?

Iga hinnang on subjektiivne ja sõltub suuresti ka hindajast. Ministeeriumis töötatud kuu jooksul on mulle jäänud ministeeriumi töötajatest väga positiivne mulje. Praegusele kollektiivile võib anda n.ö. diagnoosi "noor ja arenev". Viimase aasta jooksul on ministeeriumi koosseisus vahetunud ca 50 inimest ja see on hoopis teine ministeerium kui mõni aasta tagasi.

eelarve

Kuhu suunatakse 2002.a. eelarves EAS-le kavandatud sajad miljonid kroonid? Kas selliste summade kasutamise läbipaistvus on tagatud?

EAS aasta 2002 eelarveprojekt on mahus 225.9 mio krooni, millest 21.8 mio krooni on ettenähtud sihtotstarbeliselt laste, perede, vanurite ja puuetega inimestega regionaalprogrammideks. Ülejäänud raha jaguneb sihtasutuses viie agentuuri : regionaal-, tehnoloogia-, turismi-, ekspordi- ja välisinvesteeringute agentuuri vahel vastavalt neid valdkondi reguleerivates riiklike poliitikates ja strateegiates toodud prioriteetidele. EAS järgmise aasta eelarveprojekti pole sihtasutuse nõukogu veel menetlema asunud, aga iga agentuuri poolt on koostatud tulenevalt eeltoodud strateegiadokumentidele oma valdkonna eelarveprojekt. Agentuuride eelarveprojekte on asunud menetlema ka iga agentuuri juures tegutsevad nõukojad, kuhu kuuluvad iga valdkonna olulisemad sotsiaalpartnerid (ettevõtluse katusorganisatsioonid, alaliidud jt.). Nii tagatakse eelrveprotsessi transparentsus ja eri osapoolte huvide igakülgne arvestamine. EAS annab ka pidevat informatsiooni iga oma tegevusvaldkonna rahastamisotsuste kohta on see siis seotud Tehnoloogiaagentuuri, Regionaalagentuuri või teiste struktuuriüksustega. Antud informatsioon on kättesaadav lisaks pressiteadetele ka EAS koduleheküljel. Kõik see peab tagama, et on kindlustatud maksumaksjate raha võimalik läbipaistev ja efektiivne kasutamine.

segi

Kui Eesti märk on majandusvabadus,siis kas see on ka söödav ja on seda võimalik rinda riputada?

Eesti märk võib olla erinev, mõni on ka söödav, mõne saab rinda pista - mõnega saab rinda pista.

Majandusvabadusega selliseid tegevusi teha ei saa, küll aga loob see hea majanduskeskkonna ja annab selge signaali investoritele - ja see on meie eripära võrreldes paljude meie konkurentidega. Eripära võib olla ka märgiks, aga milline see märk saab olema, sellega tegelgu profesionaalide. Majandusminister jäägu oma liistude juurde.

majandusareng

Heritage Fondi uurimuse järgi on Cote d'Ivoire kõigi näitajate poolest parem Venemaast. Kas usute Heritage Fondi statistikat?

Jah usun. Miks ei võiks olla Elevandiluurannik olla majandusvabadustelt liberaalsem Venemaast kui Eesti on liberaalsem Suurbritanniast?

huviline

Teil on toredal päeval sünnipäev. On see toonud kaasa mõne vahva juhtumise, rääkige palun.

Tõepoolest on ministril naljapäeval sünnipäev ehk on see andnud mulle ka keskmisest rohkem nalja visata. Tavaliselt ei usuta, et mul 1. aprillil sünnipäev on ja arvatakse, et heidan nalja. Arvan, et peale praegust avalikkuse tähelepanu ei ole enam kahtlejaid minu sünnikuupäeva paikapidavuse.

Aitäh küsimast. Mul on kahju, et piirav ajalimiit ei võimalda kõikidele küsimustele vastata. Loodan, et küsimustele vastuse saamiseks saab olema võimalusi ka edaspidi. Kahjuks pean nüüd oma igapäevast toimetuste juurde naasma, kuna järgmine kohtumine on juba algamas.

Jõudu ja jaksu kõikidele!


President nimetas Hololei ametisse 15. oktoobril. Endine majandusminister Mihkel Pärnoja astus tagasi 28. septembril.

Henrik Hololei töötas enne eurointegratsioonibüroo juhina. Majandusministriks nõustus ta saama pärast seda, kui Mõõdukate juht Toomas Henrik Ilves talle sellekohase ettepaneku tegi.

Mõõdukas Henrik Hololei (31) tahab muuta ministeeriumi euroopalikuks. Oma ametis kavatseb ta olulist rõhku panna ka turujärelevalve tugevdamisele.


Haridus: TTÜ majandusteaduskond tootmise juhtimise ja ökonoomika eriala

Aastatel 1992-1993 õppis Taanis Aarhusi ülikoolis politoloogiat ja rahvusvahelist majandust

Töö: 1996. aastast juhtis eurointegratsioonibürood

Keeled: inglise, soome ja vene keel