Kas te fondi rahasid panka paiguatdes kordagi mõtlesite, et teid võidakse vastutssele võtta?

So, tajusite, et teie kanda jääb tankisti roll?

Malle Eenmaa

Ameerika Viljaabi Fondi vastu kohustuste viimine panga bilansis omakapitali hulka toimus rahvusvahelise audiitorfirma soovitusel ja

Eesti Pangast saadud kirjaliku loa alusel ning seda pidi kinnitama Ameerika Välisabi Fondi Nõukogu oma otsusega.

Kõik need tingimused olid täidetud selle kande tegemist bilansis.

Nii ei tekkinud kordagi kahtlust, et kõik on tehtud seaduspäraselt ja korrektselt.

Ka Eesti Panga president on oma esinemises öelnud, et Eenmaa ei ole rikkunud mingei panganduseeskirju. Seega ei saanud ma mõelda, et mind võidakse millegi eest vastutusele võtta.

K

1. Kas intervjuu toimub Harku naistevanglast?

2.-olen 100 % kindel,et Te ei lähe reaalselt vangi.Olete nii rikas inimene,et suudate ka kõige kallima kohtuniku kinni maksta.Mida Te ütlete inimestele nii,aasta pärast,kes küsivad,et miks Te pole vanglas?

3.-Miks Te siis erinevalt teistest pangajuhtidest,ei võtnud omale avalikult raha palgana.(Väites,et Teil ei ole varandust,millest tasuda kohtu poolt Teie süüks tunnistatud summa heastamiset).

Täna ma ei ole veel vanglas ja ma arvan, et ma ei peaks sinna kunagi minema, kui me elame veel õigusriigis. Pangast ei ole ma võtnud mingit muud raha peale palga.

UT

1) Miks te nõustusite on-line intervjuuga? On ju selge, et selline intervjuu võib võtta üsna teravad toonid.

Nõustusin ONLINE-intervjuuga põhjusel, et minu praegu 2 aastat toimunud protsess on ebaõige. Ma tunnen vastutust selle eest, et niisugused protsessid ei korduks. kui täna toimub see minuga, siis homme võidakse samuti süüdi mõista sind või sinu lapsi.

2) Millised olid teie suhted Pindi-poistega (Kelus, Männart) panga aegadel? Kas ajasite ühise tiimina ühte asja? Millised on need suhted praegu?

2) Pindipoistega ei ole mul olnud mingeid suhteid. peale minu juhatuse tagasikutsumist mais 1996 tõi A.Leemets, kellele panga nõukogu andis juhatuse komplekteerimise ülesande, A.Keluse panga uhatusse. A.Kelusest sai finantsdivisjoni juht ning sinna asusid tööle veel mitmed noormehed Pindist.

Männart ei ole kunagi pangas töötanud ja ma arvan, et olen temaga üldse ainult ühe korra kohtunud.

Peale minu pangast lahkunud ei ole neist kellegagi suhelnud.

Kahjuks ei saanud meie töösuhteid pidada eeskujulikeks, sest minul oli finantsdivisjoni tööst neist erinev ettekujutus. See ettekujutus põhines eelneval tööperioodil, kui finantsdivisjonis töötasid K.Kurre, S.Eenmaa, T.Vanbajuur, R.Rätsep jt.

Juhatus aga minuga endise töökorralduse suhtes ei nõustunud ja mulle tehti selgeks, et iga juhatuse liige vastutab oma valdkonna eest vastavalt äriseadustikule ning kellelgi teisel ei ole õigust vahele segada.

Cyrillus Kreek

Kas te ei saanud takistada, et hr Sarapuu Paides enda perele kuuluva Nelja Kuninga majas Maapanga kontori rendi pikalt ette maksis? Kas hindate oma perele panga raha eest ettemaksu tegemist korruptiivse teona?

Paide kontori rendisumma ettemaks oli seotud kontori väljaehitamise kulude katmisega ja pangale väga soodsa rendihinnaga umbes 20 krooni/ruutmeeter

kümneks aastaks. Nii kaua kui mina panka juhtisin see rendi hind ka kehtis.

Tubli

On teil olnud juttu tookordse rahandusministri Mart Opmanniga sellest, et ta ise kohtusse tunnistama võiks tulla kuidas ta teile Ameerika fondi bilanssivõtmise loa andis? Kas Opmann on teile otse valetanud?

Opmann ei ole mulle valetanud ja ma arvan, et ka üldsusele mitte.

Ta on avaldanud oma kõnelusi sellel teemal härra Mändmetsa ja härra Kraftiga. Ta ei ole võibolla tõesti mäletanud 28.03.1996 kell 14.30 kuni 16.00 toimunud nõupidamist hr. Krafti kabinetis.

Samas on valetanud küll härra Mändmets, kelle alluv oli pr. Norvaið. Oleme advokaadiga arutanud hr. Opmanni tunnistuse küsimust, kuid mulle tundub, et ei eeluurimist, prokuratuuri ega kohut ole huvitanud küsimuse sisuline pool, vaid vormiline kas Malle Eenmaa mõjutas AVF nõukogu selles

küsimuses "jah" sõna ütlema.

Kahe inimese valetunnistuse alusel on nad lugenud selle veenmise tõendatuks. Kaks fondi nõukogu liiget on seda eitanud juba linnakohtus. Viimasel ringkonnakkohtu istungil tunnistas üks fondi nõukogu liige, et see protokoll on võltsitud. Ta on kinnitanud, et pole kunagi sellel koosolekul osalenud, ehkki tema nimi on protokollis kirjas,

nagu minugi oma. Ka mina ei ole sellel koosolekul olnud.

Terve 1,5 aastat ei ole sellest tahetud aru saada!!!

Kordan veelkord, et ma ei ole kunagi, ei eeluurimisel ega kohtus, midagi varjanud ega valetanud.

Kui uurimine oleks toimunud mitte ainult eesmärgiga mind süüdi mõista, siis oleks võinud suurema osa fondi nõukogu liikmetest korruptantideks nimetada.

Mügar

Teie seisukoht: kas riik oleks pidanud Maapanka raha juurde panema ja selle päästma?

Maapanga suhtes oleks olnud vaja võtta seisukoht 1996. a suvel, kui juhatusse pandi inimesed, kes ei olnud üldse või väga lühikest aega panganduses töötanud. Sekkumine 1997.aastal koos EBRD tulekuga panka oleks olnud ka efektiivne. 1998. aasta juunis ei olnud riigil mõistlik enam panka päästa.

Peltsebul

Mida arvate: kas teile Maapanka aktsionäriks tulnud Peter Sedin on viie aasta pärast veel mõne tuntud suure firma omanik? Kas te olete samuti kuulnud, et Sedin oma Marlekori majas jättis Hüvitusfondile "teise astme pandi" ehk tegi tegelikult dünamo?

Kahjuks ei tea Peter Sedini tegemistest midagi - seega ei saa ka arvamust avaldada.

Siilike

Olete kogemustega naine. Kas te annaksite Arle Mölderile juhatuse koha mõnes suures firmas (Kaubamaja, EMT)? On selle mehe sõna usaldusväärne?

Mina ei annaks A. Mölderile kohta.

RALF

Kumb oli Virumaa kommertspangas ja hilisemas Maapangas tegelik pealik - Leemets või Sarapuu?

Kuni liitumisteni olin mina Virumaa Kommertspangas pealik. Ühendatud Maapangas peale 10. maid 1996 kuni aasta lõpuni oli pealik A. Leemets.

A. Sarapuu oli pealik oktoobrist 1997.

Ivi

kas Teie pole mõelnud, et see mis praegu juhtus ( uskumatu/ebaõiglane - mida iganes ) tuleb kunagi-aga aeg läheb kiiresti-Teile kasuks? Ilma irooniata küsitud.

Kasuks ei saa see mulle kunagi tulla kui inimene peab kaks aastat käima mööda uurijaid ja kohtuid, teades, et see on nii vale.

Kasvanud ise ja kasvatades lapsi teadmises, et inimesed on ausad ja eetilised võib see igaühe nii vaimselt kui füüsiliselt murda.

eestimees

kas ei tule peale tahtmist kogu Teie süüdimõistmine soolise diskrimineerimise-diskrediteerimisena välja mängida nagu seda atlandi taga ilmselt tulemuslikult tehtaks?

Ei ole tahtnud seda kunagi endale tunnistada, kuid see, et üht naisterahvast aastaid asjatult rünnatakse võib tekitada diskrimineerimise

tunde küll.

Kui mehed omasugustega ei saa, sest on sõpruskonnad, lepped ja lüüa on kedagi vaja, siis otsitakse keegi nõrgem - naisterahvas.

Jurakas

1. Mida arvate telefoniõigusest Eestis ja kas võite veel korra selle otsa libistuda.

2.Mida arvate Argest,kas tema ei ole palgana juba likvideeritud pangast rohkem palka saanud kui Teie Maapangast töö eest

1) kardan, et telefoniõigus eksisteerib

2) Ei tea, kui palju Arge ja tema meeskond pangast raha on saanud. Olin siis juba pangast lahkunud.

marta

Millega praegu tegelete?

Mis on Teie harrastused?

Raske on sellise psühholoogilise pinge all millegagi tõsiselt tegeleda.

Vähemalt sisetunne ütleb, et igalpool võidakse sind vaadata kui kurjategijat ning see piirab igasugust aktiivset tegevust.

Harrastuste osas loen ehk rohkem ja nüüd on aega hoolitseda rohkem kodu ja laste eest.

naine

see on tüüpiline, et karistatakse naist. eestis on palju selliseid "mitte-vahele-jääjaid” ja enamus nendest on mehed. kui karistada siis ikka naist, tere tulemast eesti vabariiki e. mmeste maailma.

Loodan, et minu tütred elavad võrdõiguslikus maailmas.

mina

Tuleb lihtsalt mitte vahele jääda.

Ei tea, et oleksin midagi teinud, mille puhul peaksin kartma vahele jääda.

JuhanJulm

Korruptsioonis mõisteti Teid juba süüdi ning olete lisaks kohtualune MP pankroti loos koos teiste varastega (vabandust finantspetturitega). Kas Te ei ole tulnud selle peale, et vabandada klientide ees oma küündimatu juhtimisega (Teie vastutasite panga töö eest) põhjustatud kahjude eest. Vabandamine a'la olin puu otsas kui pauk käis või olen väike mutrike on vastutustundetu ning silmakirjalik.

Maapanga pankrotti ei ole siiani uuritud. Minu esimene kohtuasi ei ole pangast sentigi välja viinud. Teise kohtuasja puhul peaksid

pankrotihaldurid Leedu Snoras pangast deposiidi tagasi nõudma, sest on rikutud Maapangas kehtinud reeglistikke.

Olen kindlasti pangas töötades eksinud ja valeotsustusi teinud. Valedeks otsusteks pean A. Leemetsa tööle võtmist ja A. Sarapuu juhatuse esimeheks valimise poolt hääletamist.

Olen valmis vabandama hr. O. Taali ja A. Küüsveki ees, et ei võtnud neid kuulda, kui nad soovitasid Ü. Jaaksood juhatuse esimeheks.

Olen valmis vabandama ka kõigi panga aktsionäride ja klientide ees, et hindasin selles võitluses oma jõudu üle ja ei suutnud nende raha kaitsta.

Kahjuks on pangal juhatus ja nõukogu, kes on kollektiivsed organid ja üksi ei ole võimalik otsuseid teha.

kenu

Tere, ja häid pühi! Kui suurt osa mängis Maapanga hävingus Eesti pank?

Nelja panga liitmisel ei vastanud Eesti Panga poolt antud informatsioon tegelikkusele. See mõjutas kogu järgnevat protsessi. Sellise liitumise oleks pidanud keelama.

Peale ebaõnnestunud liitumist oleks olnud vaja abi ja sekkumist panga nõukogu ja juhatuse töösse.

juut

Kas Te juhatuse liikmena vastutasite kogu Maapangas toimuva eest?

Vastutasin juhatuse liikmena kuni märtsini 1997 Maapangas toimuva eest teiste juhatuse liikmetega solidaarselt.

Arvi Tapver, EPL Online

Kas Te pidasite eelnevalt kellegagi nõu - enne otsust anda online-intervjuu?

Kui, siis kes seda soovitas?

Kas keegi osutab teile PR-teenust?

Olen püüdnud otsused iseseisvalt langetada.

Ma ei kasuta PR teenust.

XXD

Väidate, et pole pangast saanud midagi peale palga. Kuidas olid lood nende pangale kuuluvate kuldesemetega, mille te odava hinna eest oma mehe nimel ära ostsite?

Ja kui te panga tegevusest suurt midagi ei teadnud, nagu te siin väidate - kas peate siis õiglaseks, et saite sealt suuremat palka kui peaminister ja EV president?

Kuldesemed tulid pangale tagatisvarana üle hinnaga 96 krooni/gramm + käibemaks. Ükski juveelifirma ei olnud neid nõus ostma pangalt kallimalt kui 70 krooni/gramm. Nii tegi juhatus otsuse müüa need minu abikaasa firmale soetusmaksumusega (96 krooni/gramm)

Olid väga huvitavad küsimused.

Ma tänan kõiki küsijaid ja Mega internetiväravat mulle antud võimaluse eest küsimustele vastata ja selgitada oma seiukohti minuga seotud probleemides.

Lugupidamisega,

Malle Eenmaa