Vabakutselise kaameramehe Margus Malmi peres osteti poegadele Nokia vee- ja põrutuskindlad mobiiltelefonid. Ostetud mudelil oli üks ebatavaline lisa – seda saab kasutada raadiosaatjana. Inglise keeles Push To Talk funktsiooni ehk PTTd ei toeta ükski Eesti operaator ja sisuliselt on ta siin kasutu, vahendas ETV24 saadet "Pealtnägija".

Sel aastal oma telefonidega EMTst Elisasse ümber kolinud perekonda tabas üllatus, kui saabunud arved näitasid, justkui oleks koolipoiss Hendriku telefonist selle aasta esimesel kahel kuul internetis käidud 23 109 korda. Ehk teisisõnu umbes iga 60 sekundi tagant, kui telefon sees oli. Pere jaoks oli see anomaalia.

Isegi Elisa esindajad ei osanud kohe öelda, mis massilised internetiskäigud põhjustas. Müsteerium hakkas selginema, kui spetsialistid konkreetse telefoni üle vaatasid. Ilmnes, et kurja juur on seesama raadiosaatja funktsioon ehk teenus, mida ametlikult ei eksisteeri. Selle sisse lülitamine on aga isegi asjatundjale keeruline.

Elisa sõnul on siiski absoluutselt välistatud, et funktsioon käivitus juhuslikult. "Tegemist on täiesti teadliku tegevusega," ütles Elisa hooldustoe juht Risto Taliaru. Kes seda tegi, on tagantjärgi võimatu kindlaks teha. Igal juhul on see esimene kord, kui keegi sellega hakkama saab.

Taliaru selgitas siiski, et olenemata sellest, kas teenus kui selline töötab või mitte, teostab telefon konkreetselt sihilisi päringuid telefonivõrku, millele võrk peab vastama ja sellest konkreetselt arved ka tekivad.

Kui Eestis on selline päring odav ja telefon võinuks rahakoti kallal kaua vaikselt nakitseda, siis Soomes, kus Malmide pere muretul suusatamas käis, maksab iga selline ühendusevõtt 18 krooni ehk nende teadmata võeti perelt iga 40-60 sekundi tagant 18 krooni. Viis Soomes veedetud päeva läksid seega Hendriku telefoniarvel maksma 38 348 krooni ja 68 senti.

Elisa sõnul ei hakanud kliendi arvelimiit tööle seetõttu, et info välismaal tehtud kõnede kohta jõuab Eestisse päevi, mõnikord isegi kuid hiljem.

Pärast pingelisi läbirääkimisi lepiti kokku, et Elisa ja Margus Malm teevad arve pooleks. Nüüd juba endine Elisa klient lubab edasi kaevata tarbijakaitsesse.