Jüri - täiesti tõsiselt - kas Putini sõnavõtt mängude avamisel võttis kõhedaks või ei?

Jüri Tamm

Ma ei leidnud sellest (sõnavõtust) midagi, mis oleks võinud kõhedust tekitada. Pealegi oskan ma hästi vene keelt ega tõlgenda lauseid eraldi seisvatest sõnadest lähtuvalt vaid tervikuna. Seega ei tekitanud!

assu

Mida arvate Jaan Krossi sõnavõtust SRÜ mängudele mineku kohta?

Jüri Tamm

Suhtudes lugupidamisega vanema põlvkonna õpetustesse, mis tuginevad kogemustele ja teadmistele, olen siiski veendunud, et tänapäeva globaliseerunud ja ülikiirelt muutuvas maailmas on võimatu hinnata kõikides eluvaldkondades toimuvat entsüklopeediateadmiste tasemel.

Meelis

Kuidas te kommenteeriksite seda, et nendel noorte mängudel ei osale mitte endiste liiduvabariikide koodiste kõrval Vene Föderatsioon koondis, nagu peaks rahvusvahelistel võistlustel olema, vaid Vene Föderatsiooni SUBJEKTIDE koondised. See tähendab, et näiteks Eesti Vabariigi koondis on võrdne Vene Föderatsiooni subjektide koondistega. Mind teeb see natukene murelikuks. Samuti ka Putini kõnes selgelt öeldud laused, et jälle üle pika aja on endised nõukogude vabariigid koos jne jne jne. Kas see ei ole mitte poliitika?

Jüri Tamm

Eks igaüks otsib iva mida sobiks nokkida. Jah tõesti, üle pika aja said kokku inimesed näiteks treenerid, kohtunikud jne., kes olid aastate jooksul koos spordis. Sama lugu on näiteks Olümpiamängudega, saadakse ju kokku iga nelja aasta tagant, kuid mitte kõigile pole see tiheda konkurentsi tõttu võimalik.

Mis puudutab aga regioonide kaasamist võistkondade tasemel, siis selle eesmärgiks oli tihedama konkurentsi tekitamine (rahvuskoondisesse satub reeglina võistkonnajagu sportlasi, individuaalaladel 3 paremat) ja suuremale massile vene noorsportlastest võistlustingimuste loomine. Pole ju saladus, et mitte ainult Eesti noored ei saabunud esmakordselt Moskvasse vaid ka eakaaslased Kaug-Idast, Siberist, Kirgiisiast jne. lihtsalt - kauge ja kallis.

nagel

Kuidas saite selle delegatsiooni juhiks, kes veel koosseisu kuulusid (funktsionäärid)? Kas teie meelest on sport ja poliitika lahus või koos, teie olite Moskvas kui EV parlamendi liige ja teiselt poolt kui Eesti Olümpiakomitee asepresident?

Jüri Tamm

Euroopa Olümpiakomiteede koosolekul Monte Carlos, möödunud sügisel, oli võistlustest juttu. Võtsin võimalust tõsiselt ja pakkusin välja, et võiksin delegatsiooni juhtida, kuna peale võistluste oli Moskvas ka rahvusvaheliste alaliitude tippjuhtide kohtumised ning noortespordi suundumusi ja probleeme käsitlevad konverentsid programmi sätitud.

Kuna minu lubadus kehtis ja mina oma sõnu (näiteks lähtuvalt "tuule suunast") ei söö, kinnitas EOK täitevkomitee mind delegatsiooni juhiks. Tehnilise direktorina on Moskvas hr. Rein Ööbik.

Sport on poliitika, samas ei tohiks ega saa olla poliitika sport. Mina olin Moskvas kui EOK asepresident ning omal soovil vabastatud tööülesannete täitmisest Riigikogus, samas on iga Riigikogu liige oma maa esindaja, poliitik ja seda 24 tundi päevas, olenemata riigist, tujust, tervisest, ilmast...

Joosep Toots

Kas te veidi vales parteis ei ole? Mõõdukad on rahvuslased ju, Isamaaliiduga ühiste vaadetega ja Isamaa protestis nendele mängudele minemise vastu. Teie koht on ju venestajate-keskerakondlaste seas, äkki lahkute nüüd ikka Mõõdukate ridadest ja lähete sinna, kus teie koht on? Mõlema partei keskmine iq tõuseks igatahes...

Jüri Tamm

Oleks tegu särgi või sokkidega siis tõesti on asi lihtne, aina vaheta ja pese. Olen valinud poliitilise erakonna mille eesmärgid on pikemad ja maailma käsitlemine laiem kui küsija mainis. Olen alati püüdnud käituda eneseväärikalt, seda ühiskonna sh. spordi huvidest lähtuvalt.

Mis IQ-sse puutub, siis selles osas sõltub palju (kõik?) aga hindajast. Nagu spordis kohtunikust!

mart

Lgp. spordijuht. Kas te ei usu, et Venemaa propaganda on kaval? Läbi aegade on sport ja kultuur propagandaks ideaalselt sobinud.

Jüri Tamm

Usun propaganda jõusse, kuid kas meil ei tuleks lähtuda väärtustest, millel on suurem jõud ja sisu, näiteks Olümpiahartas kirjutatust...

mart2

Mängudel osalesid ainult NSV Liitu kuulunud riigid. Miks ei kutsustud sinna näiteks Soomet, Iisraeli või mõnd teist sõbralikku naaberriiki? Paluks teie arvamust riikide valiku kohta.

Jüri Tamm

Seda peaks küsima neilt, kes valiku tegid.

viru valge

1)konkreetselt palju oleks Eesti noorsportlased kaodanud ,kui nad poleks läinud Moskvasse?

2)Palju arvab Jüri Tamm kaotavat oma populaarsust juhtides kõike seda jama?

Jüri Tamm

Konkreetselt ei ole sellele võimalik vastata nagu ka küsimusele kui palju võistlused neile andsid.

Tegureid, millest koosneb edu, on sadu, seda nii spordis kui elus. Meie soov on neid ainult juurde leida.

Populaarsus on suhteline mõiste ning hinnanguid tegudele peab eelkõige leidma iseendas.

Väljastpoolt vaadatuna on aga igal asjal kindlasti oma plussid ja miinused.

Joosep T.

Kas läänes tõesti ei leidu piisavalt spordi võistlusi kuhu noorsportlasi saata, või pole meid lihtsalt kutsutud? Äkki tuleks rohkem lobi tööd teha lääne ja põhjamaade suunas, et meid sinna kutsutaks võistlema, sest ikka lääne poole oleme oma sihi ju seadnud.

Jüri Tamm

Kindlasti leidub, kuid kas võistlustele minnakse toimumispaiga või võistluste taseme järgi?

Jüri Urke

Tubli, et vaatamate marurahvuslaste hädakisale said lapsed Moskvas võistelda ja medaleid võita.Tean täpselt kui paljust on pidanud minu tütar Piret loobuma, et Eestit esindada, mitte ainult Moskvas, seda ka Põhjamaade mitmekordse meistrina omas vanuseklassis ja mujal Euroopas.Arvan, et Eesti iseseisvuse saavad siiski maha mängida ainult meie poliitikud oma otsustega,mitte aga meie lapsed spordimängudel.Jõudu, vastupidavust ja tervist Teile Jüri Tamm meie spordi juhtimisel!

Jüri Tamm

Tänan heade soovide eest! Luban jääda iseendaks.

Antony

Kommentaariks. Nojah, jälle on see tont mööda eestimmad käimas. Meie Eerik_niilesed ja muud Krossid on siiski usinad õppurid. Mäletame veel kuidas tibladest võimurid ähvardasid meid kodnatside ja metsavendadega ning kodanliku riigi taastamisega. Nüüd uued Krossid ähvardavad meid nõukogude liiduga, riigiga, mis on ammu hauas. Nii et Krossid, olete tibladest võimurite väga usinad õpilased.

Jüri Tamm

Iga asja puhul võib olla poolt või vastu. Tähtsam on oskus ära kuulata ja mõista.

Ronja

Miks tulemusi kuskilt ei kuule? Tantsijad said kulla ning jalgpallurid ja korvpallurid kaotasid esimesed mängud suurelt. aga teised? Eriti tahaks käsipallurite kohta teada. Poiste koondis peaks küll päris kõva olema.Kuidas neil on läinud??????

Jüri Tamm

See on eraldi teema. Kindlasti on põhjuseks jalgpalli MM ja palju muud, mida võiks ja peaks laiemalt käsitlema.

Ja veel - kus kohas seda käsitlema peaks ja saaks? Päevalehed eraldavad spordile liiga väga ruumi, et uudiste kõrval saaks tegelda ka publitsistikaga.

Mups

Olümpiamängud Moskvasse, purjeregatt Tallinna ! YEEEE !!!

Jüri Tamm

See on minevik.

Teele

Kas vastab tõele EPL ajakirjaniku I.Martsoni väide, et meie noortekoondist võtsid perroonil vastu Moskva joodikud, kerjused ja kaubitsejad? Kuidas venelaste vastuvõtt Teile ja noortele meeldis? Võimul olles toetasid Mõõdukad kaheldava väärtusega Eesti märgi massiivset rahastamist. Kas ja kuidas toetas (näit.moraalselt) Teie erakond noorte osavõttu spordimängudest? Millised muljed on lastel ja Teil Moskva spordimängudest ja Eestis selle ürituse ümber tekitatud kärast?

Jüri Tamm

Nagu sellele rahvale kombeks, leiva-soolaga meie võistkonna patroonide poolt, kelleks konkursi korraldamise teel osutus üks paljudest Moskva koolidest. Laulu lillede ja kingitustega. Muide Moskvas on vaksalid väga puhtad, mis oli üllatuseks ka minule.

Olen oma erakonnaga rahul, samuti nagu Eesti märgiga! Kindlasti peaks pürgima veelgi parema tulemuse poole, selle nimel tasub vaeva näha.

Muljete kuulamiseks tuleb sportlaste tagasitulekut oodata. Tulge neile 25. juunil kell 9:15 Balti jaama vastu ja küsige neilt endilt.

Andres Laiapea

kas sportlaste ja spordijuhtide kui avaliku elu tegelaste ülesannete hulka kuulub näha läbi politikaanide manipuleerimispüüdeid või ole sellistele asjadele mõtlemine ega reageerimine nende jaoks olulised? kui vaadata ajalukku, siis kas 1936 aasta berliini olümpiamängud olid, teie arvates, rohkem spordi- või propagandaüritus?

Jüri Tamm

Kindlasti on vajalik kõiki kuulata, kuid edaspidiste otsuste ja järelduste osas soovitan toetuda lähedastele inimestele.

Berliini olümpiamängudest - parem küsimus oleks, kes sellest rohkem võitis ja missugused väärtused ei vanane? Eesti hindab mänge võidetud medalite järgi, maailm Jesse Owensi jooksu ja hüpete mälestuse toel.

Toomas Niimann

Kas Teie kui "endine" tõsiusklik kommunist avastasite enda jaoks ka mingeid mõttemaailma muutusi oma sõprade(meie endiste okupantide)peades ja mis ajendas Teid võtma endale õiguse seadma end vastu eesti poliitikute ja kultuuritegelaste arvamustele, kas vasaraheite tulemused, või olid mingid muud tegurid, mis on näiteks võrreldavad hr. Krossi intellektuaalse panusega meie kultuuri?

Jüri Tamm

Väga keeruline on vastata küsimustele, mis ei põhine teadmistele vaid vastandamisele.

Tervik koosneb osadest, annaks jumal mõistust neid õieti kokku panna.

Raoul

Aga mis eesmärgil siis ikkagi korraldatakse noortele nii suurejooneline (pillav) spordivõistlus. Ilona Martsoni jutust võis lugeda, et isegi kohalik press ei kajasta seda.

Jüri Tamm

Vene press sellest kirjutab, samuti on ülekanded vene TV-s, mida ka tõsise spordihuvi korral ka Eestis jälgida saab.

Võistluste korraldamise eesmärk ROK-i poolt vaadatuna (sama on ka EOK arusaam) on regulaarsete maailma noortemängude käivitamine, mis looks aluse olümpiaideaalide jätkule.

Kommertsialiseeruvas tippspordis ideaalide osa üha väheneb, seda kahjuks ka olümpiamängudel.

Noortel on õnneks veel siiani kõige tähtsam osalemine ja medal.

seto

Oletame et Venemaa saab olümpiamängude korraldamise luba 2012 aastal.Kuidas Teie mõtlete kas Eesti saadab oma olümpiaskonna Moskvasse?

Jüri Tamm

Kindlasti, juhul muidugi kui on sportlasi, kes seda väärt. Olen veendunud, et mõned tänased noorsportlased kuuluvad 10 aasta pärast Eesti olümpiakoondisesse.

eduard

Smuul kirjutas: kommunistlikuks nooreks ei paluta, ei minda kui lasteaeda - sellepärast mu süda valutas, sellepärast läks aega. Kuidas on teie südamega, kas see ka valutab/valutas? Kas läksite Moskvasse möödaniku nostalgiaga?

Jüri Tamm

Iga normaalne inimene valutab südant ja iga päev. Eriti, kui on tegu laste või noortega - nende tuleviku, tervise, teadmiste ja turvalisuse pärast.

Samuti valutab ta südant mõeldes, kes ja mis neist tulevikus saab? Kas halastamatud, külmad ja targad või väärikad, taibukad ja terved?

Veel tahaks ma, et nad teaksid, et maakera on ümmargune ja päike mitte ainult ei looju läänes vaid ka tõuseb idast ja et pea pööramine ja silmade-suu avamine ei too kaasa

kriitikat vaid vastutust. Et tema kaasmaalane on see kellele loota ja kelle eest ka hoolt kanda.

Nostalgia? Jah, kindlasti oli, sest rahvatarkus ütleb, et minevikku mäletamata on raske olla prohvet! Pealegi pole ma kunagi kahetsenud ega häbi tundnud oma sõnade ja tegude eest nii minevikus kui ka olevikus, veendunud, et ka tulevikus! Moskva olümpiamängudel lisaks medalile auhinnaks saadud samovar on mul samuti alles, kuigi mulle meeldib rohkem kohvi. Kas pidanuksin selle minema viskama?

arvaja

Mul oleks hr. Jüri Tammele selline küsimus. Oma raamatus "Irdinimene" mainisite Te noort võimlejannat ja 1978. a. absoluutset maailmameistrit Jelena Muhhinat, kes sai enne Moskva OM- i raske trauma ja jäi invaliidiks. Kas on teada, mis on temast saanud? Millised on üldse noorte võimlejannade tervisehäired niisuguste koormuste ja näljadieedi juures?

Jüri Tamm

Jelena Muhhina on kahjuks elu lõpuni ratastoolis. Sportlaste sotsiaalsete probleemidega tegeleb Rahvusvahelise Olümpiakomitee komisjon, meil ka Eesti Sportlaste Ühendus. Kahjuks on sportlasel eristaatus: võidu korral kantakse teda õlgadel, kuid hiljem ta sageli unustatakse. Sellega olen harjunud, aga ei ole leppinud.

Edu nimel on tuleb midagi ohverdada. Kõigil elualadel. Aga ohverdamisel peab olema piir, me pole ju sõjas.

BrS

imelik jah, et tantsijate *kuld* nii markamatuks on jaanud

Jüri Tamm

Loodan, et Eesti avalikkus suudab nende saavutust sisuliselt hinnata pärast kojusaabumist.


Noortekoondise osalemine SRÜ mängudel on tekitanud Eestis suurt poleemikat, sest algul arvati, et mängude avatseremoonia toimub küüditamise aastapäeval, 14. juunil, samuti rünnati hiljaaegu Eesti saatkonda Venemaal.

Valitsus sellesse vaidlusse ei sekkunud, vaid jättis küsimuse spordiföderatsioonide ja Eesti Olümpiakomitee (EOK) otsustada. EOK-i täitevkomitee nõustus ühehäälselt 15 spordialaliidu otsusega mängudel osaleda ning nimetas oma esindajaks EOK-i asepresidendi Jüri Tamme.

Jüri Tamm on väitnud et, et SRÜ noortemängudel osalemine vajalik, kuna üleminekuklassi sportlastel ei jätku tippvõistlusi.

Tamm on kinnitanud, et Eesti noortekoondis pole Moskvas pidanud kohtama halvustavat suhtumist, samuti pole näha, et üritust kasutataks ära poliitilistel eesmärkidel.

Jüri Tamm vastab küsimustele oma arvuti tagant Riigikogus, kui ta ei jõua kõikidele küsimustele vastata, püüab ta vastused hiljem järele saata.

Riigikogus esindab Tamm mõõdukaid ning kuulub õigeusuliste saadikurühma, spordi toetustühma, saarte toetusgruppi, NATO toetusrühma ja juhib Iberoamerica sõprusrühma.

Jüri Tamm võitis pronksmedalid vasaraheites Moskva OM-l 1980. aastal ja Soulis 1988.aastal.