Järgmine romaan on “Egost” kardinaalselt erinev. See on rahulikum ja lineaarsem, ilma aja ja nimedeta.. See räägib ühest müstilise saatusega vanast naisest ja enesetappude külast, kus ta elab. Aga nagu ka “Ego” puhul panen suurt rõhku keelekujunditele, sõnamängule ja stiilile. Olen mõelnud, et teine raamat on isegi tähtsam kui esimene, sest esimene oli natuke tundmata maale tungimine, teises saab vältida esimesi vigu.


virsik (virsik@airport.ee): Mõni nimi, kes Sinu arvates müügiedu nimel vulgaarsusi kirjutab?

Ma ei taha nimesid nimetada. Need, kes asjaga kursis, teavad neid nimesid niigi.

Minus näiteks tekitab roppuste lugemine ebamugavust. Sõnumit on täiesti võimalik edasi anda ilma roppe sõnu kasutamata. Ühes mu lemmikraamatus läheb väike poiss limonaadi ostma ja limonaadimüüja onu ütleb: “Palun hoia korra SEDA”.

Tegemist on naturaalse lapsepilastus-stseeniga, aga nimetatud pole ühtegi roppu sõna. Seda jubedamalt see stseen ju mõjub, seda karmim ta on. Tõeliselt hästi kirjutatud.


kriss: Kui ma tahan saada menukirjanikuks, siis millele peaksin kõige rohkem tähelepanu pöörama?

Enda harimisele ja tahtejõule.

Muidugi peab olema nö eelsuundumus, kirjutamisanne.

Sa võid olla ükskõik kui palju haritud ja ükskõik kui suure lugemusega, aga kui sul seda teatud asja, kirjanduslikku x-faktorit või ma ei teagi kuidas seda nimetada, kui sul seda pole, siis sust kirjanikku ei saa. See on sama hea, et kui sa ikka viisi ei pea, siis sust lauljat ei saa, ükskõik kui palju sa ka ei harjutaks.

Menukirjanik on muidugi kahtlane termin. Mõne jaoks menukirjanik polegi õige kirjanik.

Arvan, et aeg näitab, mis püsima jääb. Ajaloos on palju olnud raamatuid, mis omal ajal tohutult populaarsed olid, aga millest praegu ei teata enam midagi.

Tõeline menukirjanik on see, kes võidab mitte ainult müüginumbrites, vaid ka ajas.


endine sõber: Kadri, kas edu nimel oled valmis reetma ka oma sõpru?

Kunagi ütlesid, et oled (aja)kirjanik ka ilma ülikoolihariduseta, kuidas seda täna kommenteerid?

Miks on tuntus (Eestis ei ole kuulsust olemas) sulle niivõrd oluline?

1. Mina pole edu nimel küll ühtki sõpra reetnud. Mu parimad sõbrannad on olnud mu parimad sõbrannad juba sellest ajast, kui ma algkoolis käisin.

2. Ma töötasin ajakirjanikuna juba siis, kui olin 9. klassis. Kuna mu artikleid avaldati, ja raadiosaateid kuulati, ju siis polnud probleemi, et ma nö harimatu olin. Ei saa ju nõuda 14-aastaselt tüdrukult, et ta oleks ülikooli lõpetanud. Muidugi on haridus vajalik ja selle omandamisega ma ju praegu Tartu Ülikoolis tegelengi (õpin romaani keeli ja kirjandust). Magistrikraadi loodan teha kuskil välismaal.

Ajakirjandushariduse koha pealt arvan, et ideaalis võiks ajakirjanik olla mingi spetsiifilise haridusega, nt majandus ja politoloogia, ja siis teha magistrikraad meedias. Sellisel moel funktsioneerib maailma mainekaim ajakirjanduskool Columbia ülikoolis. Mitte nii, et oleme õpetanud selgeks mõned alustõed ja meediateooriad, ja siis saadame majandusest mitte midagi jagava beibe investeerimispangandus-spetsialisti küsitlema.

3. Kust selline mulje, et mulle on kuulsus oluline? Ma ei ole küll kedagi mangunud, et tehke minuga intervjuu või toppige mind esikaanele. Ikka ise on tuldud minu juurde ja kuna elame sellises PR-reeglitega maailmas, pole ma intervjuudest lihtsalt keeldunud siiani. Võibolla kunagi hakkan keelduma.

Mõned on ironiseerinud, et kuidas mind kirjandustegelased tõsiselt võtta saavad, kui ma Kroonika esikaanel olin. Minu küsimus on: kas sellest, kui ma tõmbaksin selga räpase kampsuni, ja passiks kuskil tagareas, - muutuks mu raamat paremaks?

Raamat on raamat ja autori (välist) isikut ei tohiks raamatusse segada. Kui me vaataks, mis inimesed on olnud eraelus, ei saaks pooli kirjanikke ja filosoofe lugeda, sest nad olid ikka täielikud kaabakad. Aga ega Byroni luule sellest halvemaks ei muutu, et ta mingeid seksuaalorgiaid korraldas.


wass: Mida pead "Egos" kõige olulisemaks?

Seda, kuidas seal on mõtteid väljendatud, st stiili, tehnilist teostust.

Siis veel ka seda kuidas egotripist saab egotrepp, a la pill tuleb pika ilu peale.

Natuke ka seda liini, et kui midagi on ette ennustatud, kas siis läheb sellepärast nii, et niimoodi ennustati, et sa alateadlikult hakkad ennustuse järgi käituma.


save_lemmings: Kadri, kas oled kunagi kasutanud oma "positsiooni" kurjasti?

Ma ei tea, miks on positsioon jutumärkides.

Minu positsioonid on olnud Inglise Kolledzhi õpilane ja Tartu Ülikooli üliõpilane. Ma ei usu, et ma oleks neid positsioone kuidagi kurjalt ära kasutanud.

See küsimus oleks nagu adresseeritud mingile raskele emale, kel on tohutu võim ja rahatagavara kasutada.


Sala Silm: Millise küsimuse Sa ise endale esitaksid?

Millisele küsimusele Sa kunagi ei vastaks?

Kas Sa oled hommikuse dzinnijoomise juba lõpetanud?

1. Ei teagi mida iseendalt küsida. Võibolla küsiks, et mis sa siis teinud oled nii väga, et nii palju suminat on.

2. Eraelulistele küsimustele.

3. Ma ei ole veel alustanudki J


kuulaja: Miks sa oma elu selle raamatuga niivõrd avalikkuse ette tirid?Või sulle meeldib endast kirjutada?Sest see raamat on sinust endast sinu enda silmade läbi,selles pole kahtluski.

Aitäh komplimentide eest, kuulaja. Vaatan, et oled läinud mu kaasakiskuva jutustamis-stiili õnge. Sa siis kuulud nende hulka, kes arvavad, et kõik mina-vormis kirjutatud raamatud käsitlevad autori enda elu ja mõtteid.

Kindlasti jõuad sa selle arvamusega veel kaugele!


Lugeja (Riino.rains@mail.ee): Milleks siis isiklikuks minna. Kui inimesele meeldib hommikuti dzinni juua, siis on see ta isiklik asi, mulle meeldib nt Remarque õhtul ja calvados hommikul. Küsiks hoopis, miks hispaania keel ja kas tunned hingesugulust L.ameeriklaste või hispaanlastega? parimad soovid R

Aitäh parimate soovide eest! Mulle on ka Remarque kohutavalt meeldinud, eriti Triumfikaar, aga calvados on kahjuks minu jaoks liiga karm kraam.

Hispaania keelt õpin mitte ainult selle pärast, et ta on juba laiemalt räägitav kui inglise keel, vaid ka sellepärast, et ta on väga ilus ja rikas. Mu lemmik-kirjanikud on ka sattunud olema hispaaniakeelsed. Hingesugulus? Hispaanialik uhkus imponeerib mulle. Üldistused on väga kahtlased asjad, aga minu arust on hispaania vaim kuidagi uhke.

Ladina-Ameerikas meeldib mulle jah too maagiline realism, seda igas mõttes. (Muide, kirjanduses seda tegelikult nii väga palju ei olegi)


Epifoon: Kas prototüüpide nimekirja oleks võimalik saada?

Ma ei tea, mis sa selle nimekirjaga peale hakkaks? Mõne tegelaskuju puhul on kasutatud nelja eri inimest.

Kindlaid prototüüpe pole, see just ongi kirjutamise juures mõnus, et sina oled looja, kes hakkab mingeid elust tulnud voole enda tahtmise ja suva järgi väänama, saad põgeneda oma raamatu maailma.


Tr M: Kas sul on isiklik suhtekorraldaja, ostad teenust või tegeled ise hobi korras "imagoloogiliste protsessidega"? Peaksid vist neile kõigile sel juhul kinga andma.

Kui sinu määratluste järgi vaadata, siis on see vist hobikorras kõik. Nagu mäng.

Ma ei vaeva ennast nende küsimustega. Ükski normaalne inimene ei võta ju irisevat kõmuajakirjanikku või irisevat netikommentaatorit tõsiselt. Kui ma seda asja naljaga ei võtaks, oleks ammu hulluks läinud sellest halbade emotsioonide ja kadeduse hulgast, mis igalt poolt vastu vaatab, väga valesid ja õudsaid asju on ikka minu kohta kirjutatud, eriti netis.

Kriitika on teretulnud, kui ta on põhjendatud, mitte lihtsalt lahmimine või kadedus.


cafferlover: Miks peaksin seda raamatut lugema?

“Ego” viga on ehk see, et ta on natuke laialivalguv. Aga ta ON huvitava süzheega ja omapärase stiiliga.


zf: Kas Madis Jürgen toimetas su raamatut?

Ei. Seda toimetasid Piret Viires ja Berk Vaher, nagu ka raamatus kirjas. Nende ülesanne oli küll rohkem minu kannustamine ja olen neile mõlemale väga tänulik. Kirjanduses aitavad toimetajad mõttekordusi välja võtta, stiil on ikka autori enda oma.

Ajakirjanduses on toimetajal ehk isegi suurem roll. Vaesed lugejad ei oska arvatagi, et mõned ajakirjanikud ei oska absoluutselt kirjutada.


Mati: Kas sa oled kuulus?

Ei usu. Käin rahulikult tänaval ja keegi ära ei tunne. Ma ei tahagi, et tunneks.


uudishimulik: Miks sa ennast Kroonika kaanel paljaks võtsid, kas kartsid, et muidu su raamat kedagi ei huvita?

Ma ei olnud paljas. Mul olid käed ja jalad paljad, ühtegi “strateegilist” kohta paljas ei olnud, isegi kõht polnud paljas.

Vt eespool rääkisin, et need fotod ei tee raamatut paremaks ega halvemaks, küll aga aitavad paremini müüa.


kristjan: Kas sa arvad,et oled ilus?Kuigi ma arvan teadvat vastust ette.Aga kas sa arvad,et ka teised seda arvavad?

Mõnel päeval arvan, et olen ilus. Ja mõnel päeval arvan, et ei ole. Nii on paljudega vist. Ilu on vaataja silmades. Ei taha klisheesid panna, aga kuidagi mööda ka ei saaJ


mk: Kumb on parem, kas see, et inimene ise ütleb, et ta on ilus, tore, andekas või see, et teised ütlevad seda tema kohta?

Vihjad sellele, et ma raskelt kiidan ennast? Kui kunagi on selline mulje jäänud, kahetsen. Tõesti, üritan seda mitte teha.


jam: Kas vallaline? Ausalt palun!

Olen vallaline, st ei ole abielus.


Liis: Mäletad Köuka, kui ma sulle Kurgjärve suusalaagris ennustasin, et saad kuulsaks ja suureks? Olid siis 12 aastane. Kritiseerijatele: Köusaar oli isiksus juba 10 aastaselt. Kadri, edu sulle.

Aitäh, Liis.


drift_away (key.board@mail.ee):

1. Kas usud hinge igavikulisust ?

2. Kas oled rahul oma kehaga (enamvähem,pikkusega näiteks,tissid) ?

3. Kas tunned reeglina seksist rõõmu ?

4. Kas Sa said lapsepõlves pigem LIIGA PALJU või

LIIGA VÄHE tähelepanu ?

5. Kas oled uhke, et oled Eestlane ?

6. Kas pead tulevast perekonda olulisemaks karjäärist ?

7. Kas oled rahul (põhimõtteliselt) Eesti Vabariigiga ?

1. Liiga filosoofiline küsimus. Ei oska vastata.

2. Olen.

3. Jah.

4. Täiesti normaalselt.

5. Jah, aga sõge patrioot ma ka ei ole.

6. Jah.

7. Olen ja ei ole ka. Osades valdkondades oleme eeskujulikud (internet, pangandus), nii kaua aga kui arstid ja õpetajad normaalset palka ei saa, ja mingid 40milliste tehingutega mööda pannud ministrid rahulikult ametis edasi püsivad, ei saa rahul olla.


kritiseerija (kritiseerija@email.ee): Kuidas julged endaga seotud artiklis Krossist rääkida?

Mina ei hakanudki temast rääkima. Ajakirjanik küsis tema kohta.

Üldiselt on ka nii, et võrreldamatuid asju ei saagi võrrelda.


Mihkel: Kunagi omavahelises vestluses ütlesid, et suhtled "pööbliga" ehk siis endast sinu arvates madalamasse klassi kuuluvate inimestega ainult eksperimendi mõttes, et aru saada, mis ajendab neid inimesi üldse elus edasi liikuma. Kas "eksperiment" oli viljakas ja said "kogutud materjali" ka oma raamatus kasutada?

Sind uskudes ei ole su raamat ka ainult kitsale lugejaskonnale, vaid "loetav kõigile oma mitmetasandilisuse tõttu". Kuidas juhtus nii, et hakkasid kirjutama sellesamale "pööblile"?

Ma ei mäleta seda omavahelist vestlust. Üleolevalt olen suhtunud nendesse, kes ise midagi ei tee, ja siis vinguvad nende üle, kes midagi teevad.

Kirjutan neile, kes tahavad mind lugeda, õnneks on neid ikka jagunud mõned – esimene tiraazh on pooleteise nädalaga läbi müüdud. See on ju vabatahtlikkuse alusel. Kohustuslik kirjandus see pole ju.


Mutt (rohkem@ego.ee): Miks sa piltidel kole ja tige välja näed?

Miks sa mehi põlgad (ära kasutad)?

Miks sa ei suuda midagi tõeliselt tunda?

super ego

Kole ja tige? Äkki ma siis olengi kole ja tige, ja ajakirjadele ikka meeldib koledaid ja tigedaid inimesi esikaanele toppida.

Ma ei põlga mehi. Saan meestega palju paremini läbi kui naistega. Ära pole ma mehi kasutanud ja üles pole ennast magatanud. (Ega see küsimus vist üles ei kerki ka siin, sest meestele ei meeldigi koledad ja tigedad naised) Kõik, mis ma olen saavutanud, on tänu iseendale. Hakkasin 12-aastaselt Pühapäevalehe lastelehele joonistama ja kirjutama, 15-aastaselt ronisin ise mingi artikkel näpus, Ekspressi. Millegipärast artikkel avaldati, kuigi mul polnud seal ühtki tuttavat.

Miks sa arvad, et ma ei suuda midagi tõeliselt tunda? Kui sa ise pole midagi tõeliselt tundnud, ära seda õnnetust teistele üle kanna. Muidu kõike head sulle! Tõmbaksid ehk tigedust veidi alla, ja tulevad ehk kunagi ka tunded.


rl: Miks sa ikkagi (veel) Eestis elad?

Praegu elan Eestis. Võibolla varsti enam ei ela. Teen paar aastat magistrit Inglismaal, USAs või Hispaanias, eks siis vaatab mis saab.

Arvan, et igaühele tuleks kasuks kasvõi aastake kuskil välismaal elada.


Olevolend: Maailmas on kaks huvitavat kooslust- on jänesed ja on küülikud. Nad on peaaegu identsed,kuigi on erinevusi. Millist suurt erinevust näed Sina neil? Kasutades oma üldfilosoofilisi teadmisi maailmatunnetusest, võiksid mõne mõttelõnga ka siia panna hargnema...?

Ei harrasta kodufilosoofiat, aga tänan küsimast.


Mõtiskleja: Kadri, miks sa üldse elad?

Täidan elamise kohustust, st kui elu on antud, tuleb seda kasutada, teha head endale ja teistele.


roosk: miks on su suuline keelekasutus (ei tule mõttessegi midagi su kirjapandut lugeda)nii vaene ja lame. Juba mitmeid aastaid kirjutava inimesena peaks su sõnavara tunduvalt mitmekesisem olema, aga praegu kisub küll sinna nn pööbli tasemele.

Äkki siiski loeksid kirjapandut? Ja su arvamus muutub silmapilkselt. Piisab juba “Ego” esimestest lehekülgedest. Võibolla sa ei saa lihtsalt kõikidest sõnadest aru, mida ma olen kasutanud?


maria: ytled et oled körgklass-seda kindlasti mitte panid end krossiga yhele pulgale-naljatilk,kross on elav legend ja tema raamatud myyaxe ilma selletagi,et ta end kroonika kaanel paljax peax koorima

ego on sull kyll körge-pöhjendamatult. kuid oled tubli et said hakkama teosega mis hästi myyb ja inimestele meeldib-ei meeldi.peaasi et polex yxköiksust

Ma pole väitnud, et ma olen kõrgklass. Kust sa seda võtad? Olen tavaline Tartu üliõpilane, kes saab stippi ja käib raamatukogus ja kelle põhiline toit on vinegrett keefiriga. Nii olen ka igal pool väitnud. “Egoist” on tõesti üks mu lemmikrestorane, sest on inimesi, kes on mind sinna viinud. Võibolla on sulle ka keegi õhtusöögi välja teinud kunagi?

Mina pole Krossi kuskil maininud (vt eespool küsimusi) Seda on teinud kõmunäljas ajakirjanikud.

Austan Krossi ajaloolise romaani zhanris. Mis puutub Kroonika esikaande, siis ega teda vist polegi sinna poseerima palutud. Huvitav miks?


mhmm: siin on palju kritiseerijaid. kas väidad selle peale, et need inimesed on kadedad või Sa lihtsalt ei taha uskuda seda, et kus suitsu seal tuld?:) kas oled uus kati murutar? miks Sa kirjutad ainult seksist? tõsi, ma pole Sinu teoseid kordagi lugenud ja ei saa täpselt kommenteerida, kuid kui lugesin raamatu tutvustust, siis oli seal ainult pelk allapoolevööd jutt. ausalt, kas kusagil ei jookse piir? ja veel. võrdleksin Sind seksi-kristiga. eelkõige just selle põhjal milliseid kommentaare te mõlemad igal pool saate. teie mõlemi üle irvitakse. äkki te olete sarnase iseloomuga? sry, ei taha olla pahatahtlik

Kui sa pole mu raamatut lugenud, mis üldse kisad siis. Seksiraamat pole see kohe kindlasti. Isegi ühtegi roppu sõna pole seal kasutatud.

Seksi-Kristiga võrdlus on täiesti kohatu, ja ma isegi ei viitsi seda kommenteerida.

Btw did you eat brain tumor for breakfast?


Mati U: Kas usud, Kadri, et mõte on tegu ja ta jätab nähtamatuid jälgi: halvad mõtted lõhuvad inimest niikaua, kuni temast saab monstrum iseendagi jaoks.

Kas elad rohkem raha kui ideede nimel? Vali palun vastuseks kahe sõna vahel (1.raha 2.ideed)

Ideed!


Savi: Kas hakkad põdema, kui oled neid geniaalseid küsimusi ja labast kiusu lugenud?

Vaevalt. Väga naljakas on hoopis.


cafferlover: Kas tänaseks on tõestatud teoreem: Kui A on B-st matemaatikas kaks korda andekam ja kui B teeb A-st kaks korda rohkem tööd, on tal teoreetiliselt võimalus olla niisama edukas kui A. ?

Jajah, see oli ühes mu artiklis. Kui sa kõike sõna sõnalt võtad, siis võta näpust. Ma arvan, et tolle nn teoreemi mõte peaks igaühel selge olema.


cafferlover: Kas ilu saab panna padaje?

Pane. Ja vaata, mis juhtubJ


miks?: Miks sa arvad,et sinu mõtted on kõige paremad ja läbi oma suurte mõtete on sinust saanud suur isiksus?Kas sa ei ole mõnikord tulnud mõttele,et tagasihoidlikkus kaunistab inimest?Kas kõik need,keda pole Kroonikas,on sinu jaoks pööbel?

Ma ei mõtle nii mustvalgelt. Kust see pööblijutt?

Tagasihoidlikkus kaunistab muidugi inimest.

Aga see kaunistab ka, kui sa aitad inimestel leiba teenida, annad tööd fotograafidele ja ajakirjanikele, sa oled lihtsalt nii hea inimene, et sa ei suuda ei öeldaJ


Miona!: Miks Sa noor, 21 aastane neiu ,nii tigeda naoga oled,ehk on Sul kusagilt valus???

Mul ongi kohutavalt valus kogu aeg. Kust sa küll selle ära jagasid? Esimene inimene, kes mõistab, kui valus mul on!


kr66p: mingis artiklis väideti et su raamat vapustab lugejaid veel enne kui see ilmub. palju neid vapustatuid siis oli ning kuidas selle väite paikapidavus kindlaks tehti?

Selles mõttes ju vapustas, et mingi lärm läks enne lahti, kui asi ilmus. Loe ülalpool asuvaid küsimusi, kus mõni isegi ei häbene välja öelda, et ta pole asja lugenud, küll aga pole seejuures probleemi muda loopida.


Stele: Mida hindad rohkem, kas Eestit endas või ennast Eestis? Soovin edu edaspidiseks!

Aitäh edusoovide eest! Vast Eestit endas. Väikeriiklik (mujalt maailmale ikka totaalselt eksootiline) päritolu on suurem ressurss, kui arvame.


Obukakk: nooh, esitaks ka paar küsimust, kui juba võimalus antakse...esimene on põhjusmõtteliselt sama, mis Savi (Savi, 22:11 20.12.2001) omagi: kui tõsiselt või südamesse (kas üldse?) võtad neid küsimusi, mis siin esitatakse? vastukaja ning meediakära, mida Su raamat, artiklid Sinust ja Sinult tekitavad... ammutad sellest või võtab see Sinult energiat? (see kõik pidi üks küsimus olema)

teine on lihtsam (aga ausat vastust ei ootagi, kui aus olla): kui (")ausalt(") Sa neile küsimustele vastad?

Püüan olla aus ja rahulik. Mõni kommentaar muidugi on nii küündimatu, et mõtlen, et mida ma siin jaman, tahaks hoopis kodus koera sügada ja pooleliolevat raamatut edasi lugeda.

See netiintervjuu on suhteliselt ekstreemne värk. Tahtsin vaadata, mis juhtub. Kas suudan õelustele vastu seista. Energiat ammutan arukatest kommentaaridest.


ci-ma-coll: kas oled kunagi naisega suudelnud?

Oh, ma olen igasuguseid põnevaid asju teinud. Aga kuna muidu ma äkki ei jäta piisavalt salapärast muljet, siis ma ei hakka nimetama mida olen ja mida mitte…J


Obukakk: üks küsimus oleks veel... Eesti on selline väike koht, kus eneseteostuseks ei pruugi just palju võimalusi olla.... Sinul (erinevalt suuremast osast kommentaatoritest-siunajatest) on tiivad, mille abil siit ära lennata... kuhugi kaugemale, kõrgemale.. "ilusamale" maale. kas ja millal kavatsed neid kasutada, et pikemaks ajaks siinne tolm jalgadelt pühkida? oled mõelnud Eestist lahkumise peale?

Esialgu lähen välismaale õppima, siis vaatab, mis edasi saab. Seda arvan kohe kindlalt, et silmaklapistumine pole hea. Selline efekt on nüristav, et oled suur kala väikses tiigis, aga suures tiigis süüakse sind ennast kohe ära.


kika: Kõik on nii kriitilised.Kust sa oled hankinud endale nii palju vaenlasi,Kadri?

Ma tahaks ise ka teada. Osasid kindlasti ärritab, et ma saan teha seda, mida tahan. Ma tahan kirjutada ja kirjutangi. Nii palju on inimesi, kes tahavad midagi teha, aga ei oska või ei saa. Ja siis on ju valus kõrvalt vaadata, et keegi teine oma tegevusest rõõmu tunneb, ja selles tegevuses areneda tahab.


gustav (larssons4@cs.com): Elan Phoenixis. Siin räägitakse palju hispaania keelt, kahe tunni autosõidu kaugusel Mehhikos veel rohkem. Tahad külla tulla?

Tänan kutse eest. Kui kunagi sinna kanti sattun, astun ehk läbiJ


keith (keith@siilats.com): Kallis, Kuidas sa suudad koige selle edu juures sama kenaks, kauniks, abivalmiks ja meeldivaks inimeseks jaada?

Kallis, ma olen õppinud sinu vigadest! J


siggy: sul peab küll hirmus janu olema kuulsaks saada, et kõike seda alandust talud. Ja ära palun ütle, et kõik on kadedad, sellega näitad ainult oma rumalust.

Öeldakse, et tehtud kuri tuleb endale tagasi. Kas selles rahva negatiivses suhtumises sinusse näed ka seda, et need ongi need viljad, mida sa oled teistele kurja tehes külvanud.

Ei taha, et sind lausa kividega loopima hakatakse, seepärast täna detailidesse ei lasku. Soovin kogu südamest, et õpiksid sellest ja saaksid oma sisemisest tigedusest võitu.

Armasta inimesi, see tuleb armastusena tagasi.

Viimane lause on sul hea.

Jah, küllap olen inimestele palju kurja teinud, ja nüüd saan selle eest teenitud nuhtlust. Sellepärast ma ju annangi seda online intervjuud. Loen neid äärmiselt argumenteeritud kriitikaid, ja õpin nendest, ja siis saab minust kohe parem inimene. Teie aitate mul saada paremaks inimeseks. Ma kohe ei jõua ära tänada teid!


igi-Turso: Millisel teemal kirjutasid keskkooli lõpukirjandi? Mis hinde said?

Sain 10. Ideaalid versus tegelikkus oli teema vist. Aasta 1998.


mrike (merike@tartuvv.ee): Loen Heinsaart ja olemine selgineb. Loen "Egot" ja kehitan õlgu - nagu oleks veetnud tubli mitu tundi teismeliste jutukas. Milleks küll? Mulliraamat. Vabandan kommentaari õelavõitu tooni pärast. Eks pettumus tulene kõrgendatud ootustest.

Mulle meeldib ka Heinsaar väga, ta on mu lemmik eestlastest, eriti see novell, mis ilmus paar Loomingut tagasi.

Kahju, kui sulle mu raamat ei meeldi. See on tõesti Heinsaarest hoopis teine stiil, aga mitte teismeliste jutukas, seda mitte. Aga järgmine raamat tuleb selles suhtes heinsaarelikum, et see tuleb ilma aja- ja kohalise määratluseta, ja rohkem sinna kanti tõesti, kus on mu enda lemmik maagiline realism.


Siilionu: Mis teeb kirjanikust kirjaniku?

Tema kirjandus.


tsooru: Mida sa ütleks inimesele, kellel on sust kahju. Lihtsalt kahju.

Aitäh kaastunde eest. Teie kaastunne on mulle suureks toeks ja abiks.


Siilionu: Kas raamat ja raha või raha ja raamat?

Kõik.


mart: Kadri, kas sa tead, mis tähendab "ekshibitsionism" ja kuidas see võib olla sinuga seotud?

Ma ei oska küll ennast sellise patoloogilise nähtusega seostada. Ikka antakse intervjuusid, kui raamat, plaat vms ilmunud.


Siilionu: Kas päkapikud on olemas ja millal sa neid viimati nägid? Millist kinki jõuluvanalt ootad?

Nägin 13. detsembril 1985. aastal, kell 23.20.

Jõuluvanalt ootan mõnda Pelevinit ja viimast Café del Mari ja mõistvat suhtumist.


zuuzk: Kas sa oled kunagi tunnetanud omaenda eksistentsi mõttetust?

Ei. Eksistentsialism oli minu arust tollasest ajaloolisest olukorrast tingitud hoopis, seda ei saa enam hetkel nii otseselt võtta.


zuuzk: Kas Eestis "avaliku elu tegelane" olemine (või minu pärast kasvõi sellena püsimine, ehkki ma sinust muud eriti ei tea, kui et sa kuus kuud tingimi said.. ;) ) on sinu jaoks eesmärk?

Kohtuprotsess jätkub. Süütuse presumptsioonist oled kuulnud? Kui oled, ehk ka rakendaksid seda, eriti kui sa tausta ei tea. Usu endiselt kõike, mida ajakirjanduses kirjutatakse ja sul on maailmast nii õige pilt!


marshall: kas kirjutamine on Sinu jaoks 'medium' või 'message'?

Mõlemad. Ja veel palju rohkemat!


lauri to katrin: ma just arutlen siin väikestviisi, kas kirjanik Kadri Kõusaar provotseerib inimesi või on ta lihtsalt selline isiksus, keda inimesed kipuvad halvustama. mõõnan, et küsimuste toon on tõepoolest liiga järsk.

rohkem tolerantsust kõigile ja ka Kadrile. Kadri - inimloom on lihtsalt kade loom.

Õigus. Sooviksin ka ise omalt poolt kõigile rohkem tolerantsust. Eriti jõulude eel.


Bait: Tere Kadri.Minul on sinu üle hea meel.Küsimus:kes sa tahaksid tulevikus olla?Vastuse variante ma ei anna...Bait

Tahan rahulikult oma asju teha, umbes 30selt perekonda luua, jätkata hariduse omandamist, olla terve jms. Mingeid väga originaalseid unistusi mul pole – ikka samad asjad mis meil kõigil.


Kõigile: Ego on kihvt, üks viimaste aastate kihvtimaid raamatuid, mis eesti keeles ilmunud. Tunnistage üles, kurjad küsijad, kui paljud teist seda tegelikult lugenud on !?

Ka mind üllatas, et ajakirjanduses beibe mulje jätnud ja suhteliselt vaese suulise keelekasutusega chick on kirjasõnas sügav, originaalne ja mõjuv. Maakera sees on teine, suurem maakera.

Küsimus Kadrile: Millest selline vastuolu? Miks oskad Sa hästi kirjutada, kuid mitte lahendada probleemi oma suulise ja avaliku imidzhiga? Kas üldse tunned selles probleemi?

Natuke tunnetan probleemi selles, et kõmuajakirjandus ja netikommentaarid on minust maalinud mingi maniakaalse beibe imidzhi, kõik mu tuttavad teavad, et tõde on sellest kujutisest ülimalt kaugel. Sellepärast olen EPLle tänulik, et nad pakkusid seda online intervjuud, sest siin saan otse kurjadele kommentaaridele vastu anda ja stereotüüpe murda.

Suur tänu heade soovide eest!

PS: Vaese sõnakasutuse võid ehk kirjutada mõne mind intervjueerinud hoogsa tädi arvele.


kassike (kassike@turtsuv.imestav): Kuidas suhtud määratlusse ´tibikirjandus´? Seda on ju "Ego" kohta öeldud.

On muidugi öeldud. Asjatundjad inimesed muidugi nii ei ütle. Aga kuna iga 21-a mitte jahukotile sarnaneva välimusega tüdruk on a priori tibi, siis loomulikult on selle loogika järgi tegu tibikirjandusega.


tsooru: Kas kirjanik on see, kes on oma nime all raamatu üllitanud?

Kindlasti mitte. Aga mina polegi ennast kirjanikuks nimetanud, vaid lihtsalt nooreks autoriks. Esimese raamatu alusel ei saa tegelikult üldse üldistusi teha.


Mucha (mucha@hot.ee): Kas Sul ei ole vahepeal tunnet, et Sa ei taha enam elada?

Olen kuulnud ühte sellist lauset, et loov inimene ei tea kunagi, kas teha pidu või enesetapp. Mõte on õige, aga mina nii radikaalne ei ole, kuigi tujud kõiguvad küll seinast seina vahel.


keenjus: mida arvad mitu siinsetest kommenteerijatest su raamatu ka ostab?

Mõned kindlasti ostavad. Et teie tee raamatupoeni oleks kerge!

Toimetuselt: Nüüd on online-intervjuu lõppenud. Täname Kadri Kõusaart vastuste eest.