Milline on Isamaliidu uus poliitika?

Isamaaliidu uus poliitika on Isamaaliidu vana poliitika ehk Eestit tulevikku viivate otsuste ette valmistamine ning langetamine. Üleminekuperiood Eestis on edukalt lõppemas, edasi minekuks vajab Eesti uusi prioriteete, mida Isamaaliidu arvates saab kokku võtta uue rahvuslusena. Uus rahvuslus sisaldab endas nii eestluse säilimiseks vajaliku senisest suurema tähelepanu peredele ja lastele, eesti keele, kultuuri ja hariduse-teaduse eelisarendamise ning Eesti rahvuslike huvide esindamise ja kaitsmise nendes organisatsioonides, kuhu peagi kuuluma hakkame

1 mees

Hr. Laar,

te olete minu arvates (ja ma tahaks loota, et sedamoodi arvajaid on palju, palju) parim peaminister, kes Eestil kunagi üldse on olnud ja tõenäoliselt ka parim tulevastest. Kas teie hinnangul on euroopalikult poliitiliselt korrektne käitumine ehk pärast valimiskaotust erakonna juhtimisest loobumine olulisem kui asjaolu, et võiks saada veelkord peaministriks ja oma tublit tööd jätkata?

Kas teie arvates on võimalik, et Eesti saab omale peaministri, kes pole ilmtingimata erakonna esimees, ehk siis teisisõnu kas võite saada peaministriks ja ilma erakonda juhtimata?

Kes oleks teie hinnangul parim inimene jätkama teie tööd Isamaaliidu esimehena? Peaministrina?

Te oskate kindlasti üsna detailselt selgitada neile Isamaaliidu valijatele, kes olid šokeeritud asjaolust, et Isamaa sai ligi 7% Tallinna häältest, kuid ei saanud ühtegi mandaati. Ma saan aru, et tegemist oli mingi keerulisusega linnaosade kaupa häälte andmisel... aga täpsemalt?

Kas Eesti valimissüsteem on üks keerulisemaid maailmas ja kas seda peab muutma? Milliseks peab selle muutma? Kas Eestis peaksid olema täielikult isikupõhised valimised?

Türgis näiteks on valimiskünnis 10%, Eestis 5. Kui kõrge peaks demokraatlikus riigis teie arvates valimiskünnis olema?

Loodan, et vastate mu küsimustele.

Edu soovides ja lugupidamisega...

Olen alati üritanud teha seda, mida seesmiselt õigeks pean ning pole just eriti arvestanud pragmaatiliste või praktiliste asjaoludega. Minu erakonnale oleks olnud parem, kui ma oleksin küünte ja hammastega üritanud peaministri ametist kinni hoida, Eestile oli aga parem, et otsustasin euroopalikult käituda ja lahkuda. Isiklike valusate kogemuste põhjal olen veendunud, et targem ja kõigile kasulikum on peaministri ja erakonna esimehe ametikohad lahus hoida, sest mõlemat tööd ei suuda korralikult ka üliinimene teha. Küsimusele, kuidas oli võimalik saada Tallinnas 7% hääli ning mitte ühtegi mandaati, ei oska ma siiani vastata. Pean tunnistama, et selline matemaatika käib mul üle mõistuse. Erakonna esimehena oleksin sellisest võimalusest aga pidanud loomulikult teadlik olema. Olen juba ammu veendunud, et eesti valimissüsteemi tuleks muuta viisil, mis annaks inimestele võimaluse selle tulemust otseselt mõjutada ehk üle minna nn. avatud nimekirjade meetoditele, kus Riigikogusse saajate nimed ei määra ära mitte erakond, vaid valijate poolt antud hääled.

Isamaa valija

Seletage palun lihtsale inimesele - milline põhimõtteline vahe on Isamaa ja Reformierakonna poliitikal? Olen alati hääletanud Isamaa poolt, kuna Reformierakonda olen vaadanud kui Isamaa "härrasvarianti". Olen tegelikult Reformierakonna ideedega ilmselt enam-vähem nõus, ja eelistaks võimulolevat Reformierakonda opositsioonis olevale Isamaale. Loomulikult eelistaks võimul olevat Isamaad võimul olevale Reformierakonnale, kuid kui see variant hakkab lootusetuks muutuma..? Miks ei suuda te omavahel kokku leppida? Ühineda?

Ühelt poolt on Reformierakonna ja Isamaaliidu programmid tõesti paljudes punktides sedavõrd sarnased, et ühinemine võiks igati vastuvõetav olla. Samas on Liberaalsesse Internatsionaali kuuluvas Reformierakonnas mõningaid selliseid liberaalseid arusaamu, nagu perepoliitika sisuline puudumine, millega ei saa kuidagi nõus olla. Ka näib tänast Eestit vaadates, et mõned liberaalid on võimule pürgimise nimel valmis ilmutama erilist liberaalsust omaenda põhimõtete suhtes. Siiski olen veendunud, et ühendavat on meie vahel rohkem kui eristavat.

küsija2

Milline oli Isamaaliidu vana poliitika?

Isamaaliidu vana poliitika on olnud Eestit edasi viivate otsuste langetamine ja ette valmistamine.

Jan

Kas Teie arust on pärast riigikogu valimisi võimalus, et Isamaaliit hakkab tegema koostööd reformistidega? Kas Eestis on veel jõude, et peatada keskerakonna ainuvalitsemine?

Koostöö Reformierakonnaga on võimalik. Eestis on jõude, kes suudavad peatada Keskerakonna ainuvalitsemise.

Omad

Milline on Keskerakonna väljalülitamise uus strateegia?

Ma ei arva, et kogu Eesti elu peaks keerlema Keskerakonna välja- või sisselülitamise ümber. Keskerakonna probleem on selles, et tänu oma liidri rahuldamata egole elab ta veel endiselt üleminekuajas ega suuda Eestile luua tulevikku suunatud poliitikat. Kui erakonna ainsaks ideeks on võimule saamine ja seal püsimine, siis sellega riiki ja rahvast edasi just ei vii. Mõnes mõttes on mul Edgar Savisaarest isegi kahju. Ta januneb maailma tunnustuse järgi, kuid ei suuda seda ei oma tausta, autoritaarsete hoiakute ega keeleoskuse pärast Läänes saavutada. Nii jääbki üle vaid Venemaa. Selline hoiak ning kasvav autoritaarsus on Eestile ohtlikud.

Mai

Kas vastab tõele, et enne Rajule ja Oviirile ettepaneku tegemist hakata riigikontrolöriks konsulteeris president Teiega ja sai Teilt toetava seisukoha. Kumba siiski eelistate?

Ei saa kahjuks Teie esimest küsimust kommenteerida. Eelistan sellel ametikohal kindlasti mittepoliitilist kandidaati ning soovin presidendile jätkuvalt tugevat selgroogu üsna jõhkrale poliitsurvele vastu seismisel

härra McGyver

Kas Teile ei tundu, et IL on raisanud liiga palju auru Keskerakonna materdamisele, kelle valijad ei ole tegelikult potentsiaalsed IL valijad?

Kui tundub siis miks nii?

Millisena näete Eesti tulevikku järgmise nelja aasta jooksul kui Keskerakond saavutab RK valimistel üle 50% kohtadest?

Soovin Teile ja IL-le jahedat pead. Tundub, et vahepeal olete liiga emotsionaalsed.

Teie märkus on kindlasti õige. Olen ka ise liiga emotsionaalne, et kui kuskil midagit valesti toimumas näen, pean vajalikuks kohe õiendama tormata. Samas ei suuda ega tahagi suuta laskuda vaidluses Kesknädala tasemele, mis on minu meelest lihtsalt nõme leht, kuigi vahel võib teda Pikri asemel edukalt kasutada. Samas tuleb tunnistada, et totaalse propaganda vahendina on Kesknädal kahtlematult efektiivne. Selline poliitika tegemise viis on mulle aga lapsest saadik vastik olnud ja ma ei kavatse oma elu sellele raisata

seppel

Hr. Mart Laar!

1. Miks teie arvates Isamaa kaotas läinud presidendivalmistel, kohalikel valmistel? Ilmselt kaotab ka Riigikoguvalmistel?

2. Kas Kelam poleks olnud parem kandidaat Tulviste asemel (T-l probleeme Ülikooli juhtimisel)?

3. Keda peate isiksuseks, kes võiks päästa/ühendada Isamaa?

4. Kommenteerige olukorda, kus Eestis on juhtpositsioonidel (peaminister, president, linnapead) endised?

5. Teid süüdistatakse mitmes "surmapatus", millest suurim on põllumajanduse põhjalaskmine. Mida pidanuks riik tegema kolhooside ja sovhooside likvideerimisel?

Tänan!

1. Mainitud kahtedel valimistel kaotasime seetõttu, et ei suutnud uskuda kaotuse võimalust ning raiskasime võitlusse tormamise asemel energiat oma naba imetlemise ja teistele näpuga näitamisega. Kui Isamaaliit suudab kaotuse põhjustest õppust võtta ja ma olen veendunud, et ta seda suudab siis ei oota meid Riigikogu valimistel kaotus.

2. Isamaaliidu suurkogu otsustas teisiti ning mul pole põhjust tema arvamust mitte usaldada. Samas oleks Kelami võit erakonna ühtsusele ilmselt paremini mõjunud.

3. Ma ei arva, et Isamaaliit oleks vaja päästa või ühendada.

4. Küsimus pole alati inimestes, vaid suunas, kuhu nad riiki viivad. Kaksikliidu valitsus on üritanud üldjoontes jätkata sama poliitikat, mis minu valitsus ajas. Pilt Eestit NATOsse viivast Keskerakonnast on ausalt öeldes selline, mis mulle vahel mõnusalt rahuloleva naeru peale ajab. Jõudu neile jätkuvalt selles!

5. Minu peale võib rahulikult panna kõik üleminekuaja raskused ja möödalaskmised. Kolhoosikorra ja nõukogudeaegse liidu sigala mentaliteedi likvideerimine oli valus, kuid möödapääsmatu. Hea meelega oleks seda valu leevendanud, kuid teha polnud midagi. Kui keegi arvab, et teisiti oleks olnud võimalik, siis on võimalik heita pilt Moldaaviale või mõnele teisele maale, kus kolhoosikorda päästa püüdeti.

Winston

Palun defineerige oma selge seisukoht Eesti liitumise osas Euroopa Liiduga. Kas "jah" või "ei", paluks mitte udutada.

Kas teie üha sagenevad euroskeptilised mõtteavaldused on valimiste-eelne lõivumaks demagoogiale või oletegi selles küsimuses lähenemas Rahvaliidule ja Keskerakonnale?

Olen igal juhul Euroopa Liiduga liitumise poolt, kuna leian, et Alati on targem istuda laua taha, kus Sind puudutavaid otsuseid tehakse, kui selle tagant välja jääda. Samas ei arva ma, et Euroopa Liit oleks inglikoor, kus igat uut liiget halleluujatades vastu võetakse. Kui Eesti kavatseb Euroopa Liitu minna nagu süüta lambuke, siis pügatakse meid halastamatult paljuks. Euroopa Liitu minnes peab Eesti määratlema oma rahvuslikud huvid ja neid seal üheselt kaitsma. Et see võimalik on, seda näitab paljude riikide, kaasa arvatud ka meie põhjanaabrite kogemus.

kave

Nimetage 3 kõige suuremat viga mida te olete teinud.

1. Olen kahtlematult olnud poliitikas liiga usaldav ja uskunud inimestesse. Samas ei kavatse ma oma senist käitumist muuta, kuna tahaks olla mitte hea poliitik, vaid hea inimene.

2. Olen otsustanud kiirelt ja impulsiivselt ning teinud seetõttu suuremaid ja väiksemaid rumalusi.

3. Konkreetsetest vigadest võib mainida seda, et ei viinud haldusterritoriaalset reformi läbi Kolmikliidu valitsuse esimesel aastal.

Pööm

Teid on selles sissejuhatuses tituleeritud üheks teenelisemaks poliitikuks Eestis. Milliseid teeneid Te peale maaelu lagundamise ise esile tõstaks?

Teenelisemal ja teenekamal poliitikul on väike vahe sees, mida küsija pole ilmselt tähele pannud. Selliseid vääratusi on minulgi juhtunud, nii et pole midagi. Ma ei arva, et mind tuleks mingite eriliste teenete ees ei ühes ega teises mõistes esile tõsta või maha taguda. Mul on olnud au teenida oma maad ja rahvast kahel korral, mil tuli langetada hulgaliselt vastikuid ja ebapopulaarseid otsuseid. Keegi pidi selle töö ära tegema ning vajaduse korral ka pahameele osaks saama. Arvamusest ühe või teise inimese kohta olulisem on see, et 1992.aastal alustatud poliitikat on jätkanud kõik järgnevad valitsused ning see järjepidevus on Eestile ka edu toonud.

Beemot Kass

palun tooge kahe lausega välja Isamaaliidu arvates olulised põhimõtted, mida peale kevadisi parlamendivalimisi riigis võimuleasuv koalitsioon kindlasti peaks järgima, et Eesti areng oleks pikemas perspektiivis jätkusuutlik?

PS: loodan, et Isamaaliit suudab need põhimõtted selgelt ka valijateni tuua.

Edu Teiele edaspidiseks!

Eesti peab seadma endale uued prioriteedid, millest olulisimateks on rahvusliku konkurentsivõime tagamise kõrval perede ja laste senisest suurem toetamine Eesti demograafilise olukorra parandamiseks ning kultuuri-hariduse-teaduse eelisarendamine.

Andrus

Kas olete nõus väitega, et üheks põhjuseks miks rahvas, pole teile (kogu IL) piisavalt hääli andnud, on teie valitsemisajal tehtud ebapopulaarsed otsused. Ja mis veelgi enam, et te (IL) pole suutnud rahavle piisavalt selgitada nende sammude vajalikust, mis on ka toonud kohati halva maine Isamaaliidule a la "nad täidavad seal ainult endi taskuid ja müüvad kogu eestimaa maha"

Olen nõus, kuid samas pole sinna midagi parata. Mis puutub paljuräägitud otsuste seletamisse, siis on Teil kahtlematult ühelt poolt õigus. Teiselt poolt võin kinnitada, et Eestis on tulnud langetada sedavõrd palju otsuseid, et peaministritel on tulnud teha valik töö tegemise või seletamise vahel. Mina olen valinud töö tegemise ning seletamiseks jäi seetõttu paratamatult vähem aega. Mulle pole kunagi meeldinud suuga suuri sõnu teha ning ausalt öeldes pole ma ka kunagi lootnud, et sedavõrd valusaid otsuseid õnnestub üldse rahva enamusele maha müüa.

Brex

Miks ID-kaart,mille te omal ajal läbi surusite,peab nii ränga riigilõivuga olema? Paljude inimeste jaoks on see suur summa. Kas teie valitsus ei oleks võinud anda inimestele ID-kaarti tasuta või sümboolse tasu eest?

Arutasime seda, ilmselt oleks tasu võinud olla väiksem. Siis oleks aga mõni muu asi finantseerimata jäänud.

Priit

Hr Laar ! Teie kui ajaloolane olete kindlasti täheldanud teatud sarnasusi praeguse Eesti poliitika ning kunagise Wabariigi poliitika vahel. Mis on peamine sarnasus ? Erinevus ? Kui tõenäoline on teie arvates ajaloo kordumine ? (nt baaside ajastu - ainult sel korral mitte punaste vaid Nato baasid)

Sarnasused on olemas. Praegusel hetkel kasvõi see, et kümnekonna aasta möödudes iseseisvuse taastamisest tekib rahval suur iha uue poliitika järele, mis järeleproovimisel nii uueks tegelikult ei osutu. Peamiseks erinevuseks on aga see, et 1939-1940.aasta ei kordu Eestis enam kunagi. Vene ja NATO baaside võrdlemine on kohatu, sest esimesi meie siia ei tahtnud, teised on aga meie enda otsuse tulemus kui nad üldse Eestisse kunagi tulevad ning näitavad, et oleme ajaloost suutnud midagi õppida. Samas on inimesed andekad ning kui neilt üks võimalus oma elu vussi keerata ära võetakse, võivad nad kindlasti ka mingi uue variandi selleks leida.

gloobus

Kuidas hindate IL võimalusi RK valimistel? Mitu kohta IL loodab saada? Reaalselt.

Andke palun aus vastus, mitte entusiasmist pakatav vastus, juhul kui te entusiasmist ei pakata.

Praegune reiting on 8% valimistel tooks see 10-11 kohta. Entusiasmist pakatav vastus oleks, et suudame oma reitingut valimisteks mitme protsendiühiku võrra tõsta.

Une Liiv

Mis kell õhtuti magama lähete? Kuidas uni on?

Olenevalt õhtust. Aga uni on alati hea olnud.

asotsiaal

Kui okupantidest vabanemisel oleks riigi etteotsa sattunud iibeline 3+ liider, kas oleks praegune nutune seis, kus miljonilise rahva järglaspõlve on 12 aastaga tegemata jäetud 200 000 last, olnud vähem nutune?

Kust te selle 200 000 last võtate? Kui Te opereerite andmetega Eesti rahvaarvu vähenemisest taasiseisvumisperioodil ehk ÜRO andmetega, siis see seltskond ei arvesta pea üldse Eestist toimunud väljarännet ning muulaste iibe erilist langust, mis on eestlaste osakaalu elanikkonnas märkimisväärselt tõstnud Samas pole mõtet pead liiva alla pista: nõukogude okupatsiooni ajal kantud kaotused on sedavõrd rasked, et Eesti demograafiline tulevik on ohus. Eesti naised ei sünnita vähe lapsi, probleem on selles, et neid on vähe ning rahva väärtushinnangud on muutunud. Kui Eestis ei hakka aga rohkem lapsi sündima, seisame nukra tuleviku ees, mille vältimiseks vajame suhteliselt erakorralisi meetmed, nagu näiteks lastetoetuste järsku tõstmist.

Dr. Stirlitz

1. Palun sõnastage Isamaliidu visioon.

2. Kes seda visiooni teavad ja jagavad?

Isamaaliidu visioon on minu arvates avatud ja arenev, Eestiks jääv Eesti. Usun, et seda jagavad kõik isamaaliitlased.

toivo

mis on saanud sellest kullast püssist, mille juudid tänutäheks sulle kinkisid.

Sa paistad asja hästi teadvat. Teeme nii, et kui Sa tead, kus see püss on, luban Sulle kaks kolmandikku sellest. Too ta mulle ära ja teeme kauba ära. Mul endal pole sellisest kingist kahjuks aimugi.

Tuthanhamon

Miks nihutab Isamaaliit võimule tulles ette alati mõne Mõisa-taolise tõusiku? (eelmine kord Sildmäe)Tema pärast ma seekord valimata jätsingi.

Igas erakonnas on inimesi, kes ühele või teisele ei meeldi. Mõne jaoks on see Mõis, teise jaoks Laar, kolmanda jaoks Kelam. Selle pärast ei maksa veel valimistele minemata jätta.

Oskar

Kes on IL sihtgrupp? Kõik eestlased ei saa ju seda olla kuna suur osa on veendunud KE valijad?

Miks valis IL KOV valimistel põhiloosungiks üleskutse, mis IL poolt ca. aasta tagasi välja naerdi?

Miks kolmikliidu valitsedes ei astunud ükski minister oma väidetavate jamade tõttu tagasi?

Näit. Pärnoja kelle vigase määruse tõttu kaotas riik väidetavalt sadu miljoneid ja millele oli juhitud ministri tähelepanu mitu kuud enne seda kui see sattus ajakirjandusse?

Isamaaliidu sihtgrupiks on rahvuslikult mõtlevad inimesed, kes seavad Eestile pikema-aegsed huvid kõrgemale lühiajalistest huvidest. Ilmselt oli viga 1000 krooni lapsele loosungiga kohalikel valimistel välja tulla, kuna tegemist oli rohkem Riigikogu valimiste teemaga. Samas on Isamaaliidu meelest tegemist Eesti tulevikule saatuslikult olulise teemaga, mida tahame ka võimalikult tugevalt teadvustada. Isamaaliidu jaoks on see küsimus läbi aegade oluline olnud. Mis puutub ministrite tagasiastumisse väidetavate jamade pärast, siis see oleks kindlasti mõjunud hästi valitsuse mainele, samas pole ma kunagi oma valitsuse ministreid poliitiliste ohvritalledena käsitlenud.

Mats

Kas vabamüürlane olla on uhke ja hää?

Defineerige sõna Isamaa?

Ma ei tea, kas vabamüürlane on olla uhke ja hea. Minu isamaa on Eesti

Göran Svensson

Härra Laar!

Milline on teie suhe spordiga ja kas te teate mis on virtuaalsport?

Aitäh!

Üritan jätkuvalt sporti teha. Muidu läheb tervis käest ja mis seal salata mulle meeldib heas vormis olla. Squash on jätkuvalt talvel lemmikala, võtan siin hea meelega iga väljakutse vastu. Virtuaalspordi all peate silmas vist spordiga seotud arvutimänge, nendega ma ei tegele. Tugitoolisporti harrastan võimaluste piirides aga küll.

Tartust

Varasemale kogemusele tugines, mitme välis-eestist laekuva toetushäälega võib IML eelseisvatel Riigikogu valimistel arvestada?

Neid on ikka tulnud, mingit konkreetset prognoosi on raske teha, sest pole teada kui palju välismaal elavad eestlased valimistest osa võtavad.

Kolbakov

Kuidas peaksid teie arvates edasi toimima VEB fondi võlausaldajad? Riik ei tee väljagi, et just tema peab probleemi lahendama.

VEB fondi võlausaldajad peaksid riigiga suhtlema, aga ka tema tegevusel on seadusega pandud piirid.

Vana mees

Olete Eestimaad oma valitsemisajal edukalt edasi viinud. Samas on ilmnenud, et Teie poolt juhitud erakond on langenud madalseisu. Kas eelistasite riigijuhtimist erakonna juhtimisele või on riik selline struktuur, mida juhi või mitte – ikka läheb kuidagi edasi. Erakonna juhtimiseks oleks aga vaja olnud vaeva näh ja teadmisi omada. Millisteks hindate oma juhtimisoskusi?

Ma pole tõepoolest kunagi varjanud, et pean olulisemaks tööd peaministrina ning et olen alati valmis langetama otsuseid, mis on kasuks Eestile, kuid kahjulikud minu erakonnale. Seetõttu olen kahjuks oma erakonnale olnud halb peaminister, kuid mis parata teisiti pole ma oma tööd ka osanud teha. Eesti huvid on mulle tähtsamad erakonna või iseenda huvidest. Tean, et see võib kõlada pateetilisena, kuid nii see on. Töö erakonna esimehena nõuab teatud erilisi omadusi ja neid mul lihtsalt pole.

zuuz

Tere ja jõudu Teile

Olen samuti arvamusel, et lõppkokkuvõttes olete Teie siiski parim peaminister, kes kunagi Eestil on olnud peale taasiseseisvumist !!

Mul on Teile kaks küsimust:

Kas Teie arvates on see veel võimalik, et hr. Mart Laar Eesti Vabariigi peaministriks saab;

ning teiseks kas saate nimetada põhjused mille pärast peaksin ma esitama liikmeks astumise avalduse just Isamaaliidule, mitte aga näiteks Reformierakonnale või Res Publicale?

Isamaaliitu tuleks astuda seetõttu, et selle erakonna poliitika ja hoiakute peale võib kindel olla.

Harald

Lugupeetud, häära Laar, vabandaga,, et minu eesti keelt ei ole perfektne, Ma olen sakslane ja õppisin see 9 aastad kus ma elan siin Teie emakeel, aga kahjuks veel on arendamisruumi.

Minu küsimus.

Teil on koos härra L. Meri viimased aastad eesti politiika ning majandus arendust kui eestvedajad mõjunud. Veel pooleli on minu arust väga palju asjad, kuid tasapisi lahendatakse ka need küsimused.

Mina näen, et eriti tervishoisektoris töö on alles alguses, ja kahjuks puudub siin igal tasemel (minsteeriumist kuni arstini) arusaamine kuidas naad paevad tegutsema et kindlustada tervishoiu teenus soodne (ehk minimaalste kuuludega terve majandusele) aga võimalikus effektiivne, et rahvas ei haigusta nii kiiresti uuesti.

Mis on teie kommentaar?

Kindlasti on meie tervishoiusektoris probleeme, kuid võrreldes neid probleemidega, milles hetkel vaevlevad teised üleminekuriigid, ei saa Eesti reforme kohe kuidagi ebaõnnestunuks pidada. Kahjuks on Kaksikliidu valitsus mitte pahatahtlikkuse vaid ebakompetentsuse tõttu suutnud siin lühikese ajaga paraja segaduse tekitada

Aleksander

Lugupeetud härra Laar,

miks peaks Eesti Teie arvates astuma Euroopa Liitu? Mis on need valdkonnad, kus Eesti sellest võrreldes praegusega kõige rohkem võidab?

Euroopa Liit on igale väikesele kultuurile ja keelele heaks kaitseks ülemaailmse massikultuuri eest. Selles avalikkusele vahest ootamatus tões veendumiseks tasuks heita pilk kasvõi Euroopa väikerahvaste olukorrale.

Indrek

Kujutan ette millise sopaga üritab "vana patukott" teid enne RK valimisi üle valada. Siit ka küsimus. Kuidas ja millise taktikaga kavatsete sellele vastu astuda? Jõudu ja jaksu teile!

Selle vastu aitab kõige paremal kombel puhas südametunnistus, rahulik meel, tsipake huumorit ja oma naise soe kallistus.

Respublikaan

Tänane Eesti poliitika on täiesti põhimõtete lage. Kriminaalid juhivad omavalitsusi ja mitmed ootavad oma järge. Eetika, moraal ja head tavad on kadunud minevikku.

1. Kas te olete minuga sama meelt, et tee taoliseks ühiskonna väärtuste jalgealla tallamiseks lükasite lahti Teie oma üleoleva suhtumisega avalikku arvamusse? Jüri Mõisa, Meelis Lao jne. sidemed lõid tänased avalikud tavanormid, mida Keskerakond juba varjamatult rakendab.

2. Ja teine küsimus, kas te olete minuga sama meelt, oma "teerullipoliitikaga" panite Te Eesti poliitika parempoolsusele sellise korvamatu kabelimatsu, mis muudab ilmselt riigi tulevikku ja Res Publica on täna avalikkusele see ainus jõud, kes suudab seda maailmavaadet veel usutavalt esindada?

Ma ei ole Teiega kahjuks sama meelt.

Beemot Kass

Hr Laar

Millal jõuate lõpule (kaitsmiseni) oma doktoritööga?

Mida arvate Respublicast ja nende väärtustepõhisest lähenemisest Kohtla-Järvel toimunu kohta?

Tahaks doktoritöö lõpetada järgmisel aastal. Töö teemaks on "Äratajad" ning selles uuritakse neid rahvusliku ärkamisaja tegelasi, kes seda tegelikult kandsid, kuid kes avalikkusele enamuses tundmata on.

küsimuste küsimus

Kas NATO ja EL on Teie arvates Eestile eesmärk või vahend millekski? Milleks?

Mõlemad on vahendid, eesmärgiks on Eesti püsimine.

msgs

Miks kolmikliit lagunes?

Kas Teile ei tundu, et Jüri Mõisa algatatud politseireform oli viga ja nii palju politseinikke poleks tohtinud lahti lasta?

Miks Jüri Luik erakonda juhtida ei taha?

Kolmikliit lagunes, kuna Reformierakond otsustas, et tal on kasulikum minna Riigikogu valimistele koalitsioonis Keskerakonnaga ning peaministri ametit hoides. Tavaelus öeldakse selle kohta reetmine, poliitikas - osav manööver. Paraku pole selle sammu juures võitjaks olnud ükski endine koalitsioonipartner, vaid ainult E. Savisaar - nii nagu seda tollal S. Kallasele ennustasin.

guisburn

1. Mis on Teie lemmikõlu?

2. Kas Te olite peaministriks oleku ajal kursis sellega, et Lennart Meri rikub Viimsis nn. kallasraja seadust? Kui jah, miks Te ei lasknud seaduserikkujat korrale kutsuda?

3. Olete te kunagi püüdnud ausast ja siirast vastusest kõrvale hiilida?

Lemmikõluks Eestiks on mitme väiksema õlletehase, nagu Sillamäe ja Saare õlled.

L. Mere ja kallasraja probleemidega olin kursis.

Olen püüdnud. Näiteks on eelmine vastus.

Maiko

Lgp Mart Laar,

Mida teie hinnangul tuleks eelseisvaid Riigikogu valimisi silmas pidades teha, et säilitada Eesti senine edumeelne suund? Mil viisil saaks võimult kõrvale hoida keskerakondliku tagurlikkuse? Mida kavatseb Isamaaliit selleks ette võtta?

Samasuunalised, demokraatlikku Eestit edendada soovivada erakonnad peaksid omavahel kokku hoidma ning mitte kaklema. Seda on kahjuks küll kerge öelda, kuid raske teha.

setonius

Kas Teile ei tundu, et mistahes erakond, mis liialt EL-i meelne on kaotab hääli.

Mina isiklikult sellise erakonna poolt ei hääleta.

Kas Teile ei TUNDU, et EL-i näol võib olla tegemist üsna surnult sündinud asjaga?

Märke selles on küllaga.

See, milline saab Euroopa Liit olema, sõltub peagi paljuski meist. Arvan, et on viimane aeg lõpetada peamurdmine selle üle, millist Eestit Euroopa näha soovib ning panna paika ja ütelda see ka välja, millist Euroopat Eesti näha tahab.

kunagine Isamaa valija

Enda kohta ütlen eelinfoks, et olin aktiivne Kodanike Komiteede tegelane ja osalesin nõu ja jõuga EV taastamises. Võiksin Isamaaliidu enda jaoks poliitiliselt rehabiliteerida, kui saaksin ausad vastused järgmistele küsimustele.

1. Kas Isamaaliidu arvates oli Jüri Mõisa toomine poliitikasse (koos sõber Meelis Lao ja ideedega kogu Eesti elanikkonna ümberasustamisest Tallinna, võõrtööjõu sissetoomisest, samuti ühistranspordi taandarendamisest) viga või vastupidi, hiilgav saavutus? Kas Jüri Mõisa nimetatud ideed on Teie arvates isamaalised?

2. Kas Toivo Jürgensoni tegevus teede- ja sidemistrina on olnud eesti rahva huvides (ma mõtlen raudtee nui neljaks erastamist, reisirongiliikluse sulgemist ja konkurentsi iga hinna eest fetisheerimist mitmes oma haldusalas, mille tagajärjel eriti ääremaadel elava lihtsa transpordi- ja sideteenuste tarbija jaoks on teenused muutunud vähem kättesaadavaks)?

Ma ei arva, et kellegi kohta halvasti ütlemisega oleks võimalik kedagi või midagi rehabiliteerida, seetõttu ei kavatse ma seda ka tegema hakata.

v6romiis

1. Kelle isamaad te esindate? Ma ei ole kuulnud Teie suust kordagi sõna, et eesti rahvas tahab. Alati olete Te võidelnud sellepärast, et NATO, Euroopa liit, Maailmapank, USA saatkond jne tahavad. (nt elektrijaamade erastamine pankrotistuvale firmale, kus Te Riigikogus lausa hüsteeriliselt karjusite, et muidu ei võeta meid NATOsse)

2. Eesti Raudtee Te tahtsite erastada inimesele, kes lubas tuua 1,7 miljardit krooni sularahas kuhugi kabinetti. Minu arvates on ametnik, kes ajab sellise inimesega äri, kas loll või samasugune aferist. Kumb Teie olete, või on ka kolmas variant?

Olen oma tegevuses esindanud Eesti huve, tõsi küll tavaliselt just kaugemale tulevikku suunatud strateegilisi huve, mis nõuavad reaalajas tihti üsnagi vastikute otsuste vastuvõtmist.

Murelik vanaema

Kuidas see ikka nii juhtuda sai, et perekeskset ja eestlaste iibe suurendamisele suunatud poliitika ühtäkki nii ära vajus? Minu reaalselt kättesaadav palk on 2400 krooni, mehe, s.o. laste isa pension 1400 krooni , kuid meiegi tahaksime

kõrgkooli saata kaht last, kui meil pole ühtki riigipoolset garantiid, et lapsed kahe kuu pärast üürivõla ja tühja kõhu tõttu Tartust või Tallinnast oma kodukülla tagasi ei pea tulema.

Mõelge ometi. Kuidagi söömiseks kulub inimesel vähemalt 1000 kuni 1500 krooni kuus, s.o. 30- 50 krooni päev ja ühikatoa eest tuleb tasuda üle tuhande krooni kuus. Kõik lapsed ei saa ju tööle ja mõnel ei kannataks tervis sellist pinget välja et vähegi normaalselt õppida ja samas ka töötada. Meie sissetulekust jätkuks ühe lapse kõrgkoolitamiseks aga kodus on veel ka

kolmas laps, kes on ainsana alaealine , kuid ka see tahab saada koolitatud, sünnipäevaks jalgratast ( see on nagunii ainult unistus) . Kas edaspidi ongi võimalik kõrgharidusele mõelda vaid hea sissetulekuga vanemate lastel?

2003.aasta riigieelarve on tõepoolest esimene mitme aasta jooksul, kus perede ja laste toetuseks pole ühtegi uut sammu astutud ega ühtegi toetust tõstetud. Kas see nii ka jääb, seda näitavad homsed häälestused Riigikogus.

Henry

Milline on teie arvamus, Pärnut suvel tabanud nn ausamba skandaali kohta. Kas leiate, et ausammas tuleks tagasi panna?

Mis rahvuse esindajaid te peate eestlastega kõige rohkem sarnasteks(mõeldud välimust kui ka iseloomu)?

Tänan !

Vastan siin korraga mitmele analoogsele küsimusele. Leian, et II Maailmasõjas Eesti Vabariigi peaministri J. Uluotsa korraldusel võidelnud mehed on samasugused vabadusvõitlejad nagu Vabadussõja veteranid. See, et neile monumenti pole, pean häbiasjaks. Seetõttu pole ka püstitatud monumentide mahavõtmine mõttekas - küll vajanuks vahetamist Pärnu monumendi tekst, sest olles küll rääkinud sadade veteranidega, pole ma veel nende seast leidnud küll veel ühtegi, kes "uue Euroopa" eest oleks võidelnud. Mis puutub Tallinna pronksmehesse, siis see tähistab teatavasti Tallinna vallutamist ja Eesti seadusliku valitsuse kukutamist 1944.aastal ning ei sobi seetõttu ühegi enesest lugupidava riigi pealinna. Niipea, kui IL on Tallinnas koalitsioonis erakondadega, kes seda seisukohta jagavad, viiakse see monument ka Tõnismäelt minema.

Uudishimulik

Kas olete vabamüürlane? Kui siis miks?

Ei ole, seetõttu ei oska ka kommenteerida.

Kui valiksin Teid, sii

Lp. Mart Laar !

Kelle arvelt tuleks see lubatud 1000 krooni kuus lapse kohta? Kas täiskasvanud laste s.o. üliõpiLASTE (kui sealt on veel midagi võtta) arvelt?

Kasutan Teie küsimust, et vastata mitmetele küsimustele, mis puudutavad lastetoetusi.

1000 krooni lapse- ja peretoetusi ei tohi mingil juhul kehtestada üliõpilaste arvelt. Sellega saeksime oksa, kus istume lihtsalt teisest kohast. On väga kurb, et Kallase valitsus pole tänaseni suutnud ellu viia nende oma koalitsioonilepingus lubatud ja eelmise valitsuse poolt Riigikogusse saadetud üliõpilaste õppetoetuse süsteemi. Haridus on Eestile maailmas läbilöömiseks järjest olulisem, seetõttu ei tohi keegi sellest materiaalsetel põhjustel eemale jääda.

1000 krooni lapsele nõuab lisaraha 1,5-2 miljardit. Heites pilgu järgnevate aastate kavandatud eelarve kasvule, on see raha seal olemas. Vaja on vaid lapsed ja pered prioriteediks seada ning ka hariduse-teaduse edendamiseks jätkub. Tõsi-küll, siis jäävad mitmed erakondade lemmikratsud, nagu erinevate majandusharduse toetamine, maksude alandamine või progresseeruva tulumaksu kehtestamine ilmselt teostamata. Sest kõike korraga teha pole lihtsalt võimalik. Laste ja perede olukorda aga parandamata me kaugele ei jõua. Nii nagu poleks me kuskile jõudnud, kui oleksime nii magu 1939.aastal rahvusliku julgeoleku unustanud ning kohe sotsiaalprobleemidega tegelema asunud.

Usklik

Miks te kohtusite hr. Dalai Laamaga?

Pean teda üheks silmapaistvamaks inimeseks XX sajandil. Mul on au Dalai-Laama osavõtul hetkel ühte raamatuprojekti Eesti-Tiibeti ajaloost teostada, mis võiks ka laiemat huvi pakkuda.

Neli tankisti ja koer

Praegu kogutakse parteitute prominentide allkirju Isamaaliidu, Mõõdukate, Reformierakonna ja Res Publica ühinemise ettepanekule. Millistest ringkondadest see ettepanek lähtub ja kas Teie kui kogenud poliitik peate seda ettepanekut teostatavaks?

Kasutan seda võimalust, et vastata ka teistele samalaadsetele küsimustele.

NN. "valgete" erakondade kuni ühinemiseni minev koostöö tihendamine oleks Eestis hetkel väga mõistlik ja vajalik samm. Palju sõltub loomulikult sellest, millise maailmavaate ja programmi alusel ühinemiseks läheb. Paraku ei on reaalmaailmas selline samm äärmiselt raskesti teostatav, igal juhul pole see võimalik enne valimisi.

Võib koguni ütelda, et tegemist on parajalt hullumeelse projektiga. Samas on mul selliste hullumeelsete projektide vastu alati kiusatus olnud ning ka tegelikkuses on need vahel ootamatult lihtsalt teostatavaks osutunud.

Hr. Ehmund Kohkund

Kas jalutate ilma ihukaitseta Tallinna vanalinnas peale pimeduse saabumist? Milliseid ettevaatusabin6usid soovitate kaaskodanikele, et hoiduda kuritegevuse ohvriks sattumast? Kas Eesti turvalisus paraneb v6i halveneb viimasel ajal?

Jalutan, kuid ega olukord Tallinna kesklinnas kiita pole. Sõnade tegemise ja tsirkuse tegemise asemel võiks linnavalitsus tööle hakata.

Heiki

1. Kumb Teile rohkem meeldib: kadakasakste ja kirikupappide misjonitöö või eestlaste mittekristliku enamuse püüd saavutada humanistliku eetika ja moraali õitseng?

2. Kumb isik on Teie meelest meile rohkem kasu toonud: piiskop Albert või eestlaste vanem Lembitu?

3. Kui kaks mälestusmärki, üks Lembitu sõdalastele, teine Narva Pataljonile, avataks üheaegselt ja Teil tuleb valida, kuhu minna siis millise valiku Te teeksite?

1. Eesti ristiusustamine oli minu meelest vajalik ja positiivne, kahju et see toimus vägivaldsel teel. Meie tollaseid esivanemaid mingiteks humanistlikeks õrnhingedeks pidada on sügav eksitus.

2. Loomulikult Lembitu. Igale sissetungijale tuleb vastu astuda, ükskõik milliste loosungitega ta ennast katab. Kui eestlased poleks nii meeleheitlikult oma vabaduse eest võidelnud kui seda tegime, oleksime surnud rahvas nagu liivlased.

3. Loodan, et sellist hetke ei tule, kuna loen põhimõtteliselt valeks eri aegadel Eesti vabaduse eest võidelnud ja langenud mehi üksteisele vastandada.


Laar teatas oma lahkumisest parteijuhi kohalt 26. oktoobril, põhjendades tagasiastumist halbade valimistulemustega. "On loomulik ja enesestmõistetav, et peale kaotust valimistel peab keegi selle eest ka vastutama," ütles ta.

Laari sõnul oleks kummaline, kui ta pärast seda, kui oli lasknud suures osas Tallinnast kleepida üles oma plakateid kirjaga "Julgen olla vastutaja!", ei julgeks seda pärast valimisi.

Parteijuhi kohalt tagasiastumine ei tähenda Laari jaoks lahkumist poliitikast, ta jäi Isamaaliitu ja kandideerib kevadistel parlamendivalimistel.

Laari asemel juhib erakonda praegu ajutiselt riigikogu aseesimees Tunne Kelam. Uus esimees valitakse Isamaaliidule detsembris toimuval suurkogul.

Isamaaliit ei saanud Tallinna volikogusse ühtegi mandaati, ehkki kogus ligi seitse protsenti häältest.

Mart Laar on sündinud 22. aprillil 1960 Viljandis. Ta on lõpetanud 1983. aastal Tartu ülikooli ajaloo erialal. Laar on abielus, tal on tütar ja poeg.

Laar on olnud kaks korda Eesti peaminister, esimest korda 1992-1994, teist korda 1999-2002. Ta teatas tagasiastumisest eelmise aasta detsembris, kuna Isamaaliidu, Reformierakonna ja Mõõdukate koalitsiooni ei olnud võimalik enam koos hoida. Pärast seda moodustasid valitsuse Reformierakond ja Keskerakond.

Praegu on Laar riigikogu liige, kuuludes seal väliskomisjoni koosseisu.

Laar on enne poliitikuteed töötanud 24. keskkoolis õpetajana ja kultuuriministeeriumis ajaloo mälestuste osakonna juhatajana. Teda on karjääri jooksul autasustatud kaitseväe teeneteristi (1998), kaitseliidu teeneteristi (1999) ja relvastatud vastupanu teeneteristiga (1999).

Laar oskab eesti, inglise, saksa, vene ja soome keelt.

Endine peaminister on avaldanud ka mitmeid raamatuid, näiteks “Forest Brothers: War in the Woods” (1982), “Metsavennad” (1992), “Raamat Jakob Hurdast” (1995) ja “Teine Eesti” (1996).