1. Mis peaks olema Eesti presidendi kõige tähtsam iseloomuomadus?

Presidendi tähtsamaid omadusi on usaldusväärsus - vastupidi pahatihti heitlikule päevapoliitikale on presidendil suurem vastutus kehastada põhimõtete ja seatud rahvuslike eesmärkide järjepidevust ja stabiilsust. Riiklike institutsioonide ja poliitikute madal maine on usaldusväärsuse tähtsuse tõstnud eriliselt esile. Usaldusväärsuse ja järjepidevuse alusel saab kujuneda presidendile vajalik riigimehelikkus.

Sügav haritus, millele lisandub diplomaatiline kompromissivõime.

2. Kas ja kui oluline on presidendi puhul tema minevik?

Presidendi minevik on oluline, kuivõrd minevik ei tohi osutuda segavaks teguriks, mis seaks küsimärgi usaldusväärsust ja seisukohtade järjepidevust. See on tähtis nii siseriikliku koosmeele kujundamisel, mis on presidendi ülesanne kui ka riigi esindamisel välismaal. Üks näide on kunagine ÜRO peasekretär ja Austria president Kurt Waldheim, kellele viimasel ametikohal muutus oluliselt häirivaks tema kunagine tegevus Anschlussi-aegses Austrias.

Mõistagi tuleb inimeste mineviku hindamisel hoiduda paranoiast, milleks Eesti viimaste aastakümnete keeruline ajalugu pakub kuhjaga võimalusi.

3. Mis oli Lennart Meri kõige suurem õnnestumine ja ebaõnnestumine presidendiametis?

President Meri suurim õnnestumine - kaubamärgi "Eesti Vabariigi President" sellisel kõrgel ja üldtunnustatud rahvusvahelisel tasemel välja kujundamine on olnud tõeline turundustegu.

Suurim ebaõnnestumine - midagi niisugust pole mõtet otsida. Suhteline puudujääk on ehk ebapiisav koostöö riigi eri institutsioonidega, mistõttu on kannatanud nii suhted parlamendiga kui ka näiteks sujuvus erinevate oluliste ametikohtade täitmisel. Samuti presidendi algatuste mitteküllaldane kooskõlastamine teiste asjassepuutuvate ametiasutustega.

4. Kas presidendiks peaks olema tegevpoliitik või hoopis poliitikast eemal seisev silmapaistev isik?

Presidendiks võiks antud arenguetapil olla poliitika alal kogemustega inimene. Samas peab tegevpoliitik, kui ta presidendi ametisse saab, tegevpoliitikast kindlasti kõrgemale tõusma. Presidendi ülesanne on olla kogu rahva esindaja, probleemide ja arengusuundade üldistaja, samuti vajadusel tegevpoliitikute korralekutsuja.

5. Kas presidendi kohta ja ülesandeid Eesti poliitilises süsteemis on vaja oluliselt muuta?

Oluliselt mitte. Põhiseaduse Assamblee liikmete valdav enamus toetas esinduslike funktsioonidega presidenti, püüdes selgelt vältida võimalust, kus totalitarismijärgses ühiskonnas liiga suurte võimupiiridega riigijuht võiks hakata oma võimu kuritarvitama. President peab olema eri jõudude tasakaalustaja, moraalne autoriteet, õiglane eestkostja ja riigi esidiplomaat - meie rahvusvahelise kaubamärgi kandja ja kujundaja. Seda kõike võimaldab praegu kehtiv seadustik.

POC

Mitut keelt Te valdate ja miks just neid keeli?

Valdan vabalt eesti, vene, inglise ja soome keelt. Eesti keel on minu emakeel, vene- ja inglise keelt õppisin koolis. Nõukogude ajal oli keelteoskus vajalik, et saada sõltumatut informatsiooni välismaailmast. Lugesin ja tõlkisin palju saksa ja prantsuse keelset kirjandust. Saksa keeles võin vestelda, kuid sooviksin rohkem praktikat, samuti saan lihtsama vestluse puhul hakkama prantsuse keelega. Loen poola ja itaalia keelt ning olen ka neist tõlkeid teinud.

Lea

Kas olete kindel, et Isamaaliit valib teid oma presidendikandidaadiks 14ndal aprillil?

Demokraatlikus süsteemis, kus toimuvad vabad valimised, oleks lühinägelik olla milleski absoluutselt kindel. Viimane välistaks ka põnevuse ning motivatsiooni, mis muudaks poliitilise elu igavaks. Seetõttu võtan tõsiselt vajadust ja võimalust kohtuda enne suurkogu Isamaaliidu piirkondadega, kuulata ära nende arvamused tulevasest presidendist ja tutvustada neile oma nägemusi. Pean oma väljavaateid suurkogul headeks.

Keda peate erakonna siseselt oma suurimaks rivaaliks?

Ükskõiksust, passiivset osavõttu. Õnneks pole minu arvates põhjust seda rivaali väga tõsiselt võtta.

Kuidas hindate Peeter Tulviste ðansse?

Peeter Tulvistel on omadusi, mida kõrgelt hindan, samas on ta poliitikas suhteliselt noor. Usun, et tema aeg veel tuleb.

Hugo

1. Kui suureks peate võimalust, et erakonnad jõuavad presidendi valimise osas parlamendis kokkuleppele?

Pean seda tõenäosust väikeseks, kuid mitte olematuks. Arvan, et konkreetne tõenäosus selgub augusti teisel poolel.

2. Kui valimiste saatuse otsustab Valijameestekogu, kui suureks peate oma võimalusi, on ju teada, et praegu on Toomas Savi teistest suht. ees.

Praegused arvamusküsitlused on suurem määral kujunenud kaudse informatsiooni alusel, mistõttu neid ei saa võtta absoluutsena. Valimiskampaania seisneb kandidaadi jaoks enda vahetus tutvustamises valijameestele. Selleks on viis kuud aega, mis võib paljugi muuta.

Martin

Kas Eesti immigratsioonipoliitikat tuleks karmistada? Kui reaalne on, et igasugustele neegritele ei antaks Eesti kodakontsust jne? Olgem ausad enamusele(või vähemalt suurele osale, ka haritutele, kuigi tihti ei juleta seda välja öelda) eestlastest vaevalt neegrid jms. eriti meeldivad. Kunagi võiksime meiegi jõuda aega, kus neegrile ei tohi öelda neeger jne. Mulle ja paljudele teistele see küll ei meeldiks.

Sõnal "neeger" eesti keeles puudub halvustav tähendus, mida sellele omistatakse Ameerikas. Võibolla ka see näitab Eesti ühiskonna loomupärast avatust ja sallivust.

Tegelikkus näitab, et Euroopa Liidu raames on ühelt liikmesmaalt teisele väljarändajate hulk pigem vähenenud kui suurenenud. Ma ei näe siin Eesti jaoks ohtu. Küll aga tuleb järgida rangelt reegleid ebaseaduslike immigrantide suhtes. Need reeglid on juba praegu olemas.

1 mees

1. Millal on teie hinnangul Eesti rahvas valmis endale ise presidenti valima? Tuleb see aeg kümne aasta pärast, saja? Praegune tendents näitab ju, et rahvas ei saaks valida presidenti - suur osa valiks ju vanapaksu ning sellest ei sünniks ilmselt küll mitte miskit head.

Ma ei välista võimalust, et kümne aasta pärast võidaks president valida otsevalimistel. Küsimus on otsevalimiste antud mandaadi ja presidendi võimu piiride kooskõlas. Põhiseaduse assamblee eelistas selgelt piiratud võimuga presidenti, et vältida võimu kuritarvitamise ohtu liiga tugeva võimuga presidendi poolt. Demokraatlike tavade arenguga usun, et see oht väheneb.

2. Kui te võrdlete ennast teiste võimalike presidendikandidaatidega, siis mille poolest oleksite parem president kui Toomas Savi, Andres Tarand või Peeter Kreitzberg?

Loeksin siinkohal üles enda arvates oma tugevad küljed, lugejal jääb siis võimalus võrrelda neid omadusi teiste presidendikandidaatidega. Pikaajaline kogemus välispoliitikas, piisav keelteoskus, maailmavaateliste seisukohtade järjepidevus, Eesti ajaloo ja olude hea tundmine (olen palju Eestis ringi sõitnud ja inimestega suheldes kohapealsete olude, aga ka probleemidega tutvunud), osalemine Eesti taasiseseisvumises, kogemus kujundada koosmeelt. Riigikogu Euroopa asjade komisjoni esimehena tegelen oma igapäevatöös Eesti ühe välispoliitika lähieesmärgi - liitumine Euroopa Liiduga - täitmise heaks. Miks mitte ka pikaajaline huvi Eesti looduse ja selle tuleviku vastu.

3. Kas teie presidendina jätkaksite austustväärt Lennu sissetallatud rada või võtaksite uue suuna? Kas teie arvates on vaja presidendiseadust, mis paneks presidendi tegevuse kindlatesse piiridesse?

Hästi sissetallatud raja vastu pole mul midagi, kuivõrd see puudutab presidendiameti objektiivseid külgi. Mis puutub subjektiivsetesse külgedesse, siis peab iga uus president leidma temale sobiva stiili. Kui mõlemad aspektid õnnestub kooskõlastada, muutub uus presidendiseadus ülearuseks.

4. Kas te presidendina kirjutaksite oma kõned ise või oleks teil keegi, kes selle teie eest ära teeb?

Kirjutan oma kõned põhiliselt ise. Tiheda ajakava tõttu palun oma abilistel valmistada ette teksti alus ja koguda teemakohast statistika- ja infomaterjali. Erinevate teemade puhul konsulteerin loomulikult vastava ala asjatundjatega. Kõne valmimine on minu jaoks loominguline protsess ja tihti võtab tekst oma viimase kuju alles kõnepuldis.

5. Kuhu teeksite presidendina oma esimese välisvisiidi ja miks just sinna?

Mulle meeldib hea traditsioon teha esimesed välisvisiidid naaberriikidesse. Kindlasti mõjutavad visiidi graafiku planeerimist meie tihedad suhted Skandinaavia maadega, ent hea meelega külastaksin esimeste riikide hulgas ka Venemaad.

Norija

Kui saate presidendiks, siis kuidas kujutate end ette riigikaitse kõrgeima juhina? Mida te selle kohustuse täitmisel oluliseks peate?

Riigikaitses on kõige olulisem rollide täpne jaotus, selged alluvussuhted ning asjaosaliste koostöö koordineerimine. Presidendil kui riigikaitse kõrgeimal juhil on lähitulevikus eriline vastutus kujundada rahvusvahelist toetust Eesti vastuvõtmiseks NATOsse.

Esimese välisvisiidi kohta juba küsiti. Küsin siis nii, et millal Te Riiga plaanite jõuda:)

Lähema poole aasta jooksul pärast ametisse astumist.

Kuidas väljendaksite ühe lausega presidendi kõige tähtsamat kohustust?

Olla truu oma rahvale ja riigile.

Eesti Vabariigi presidendil on õigus ka armuandmispalveid rahuldada. Kas Te rahuldaksite Karmi armuandmispalve? Aga Voitka?

Armuandmine on presidendiameti üks kõige inimlikum külg. Samas on see seotud endale suure vastutuse võtmisega, seetõttu ei saa ma armuandmist silmas pidades nimetada konkreetseid nimesid, kuni pole põhjalikult tutvunud mainitud isikute tegudega.

Kui varakult hakkaksite otsima uut Eesti Panga presidenti? Uut õiguskantslerit? Uut kaitsevägede ülemjuhatajat?

Ühiskonna stabiilsuse juurde kuulub asendusmeeste pikk pink. Presidendi kohus on vaadata võimalikult kaugemale ette, et olla valmis välja käima uusi kandidaate, kui selleks peaks vajadus tekkima. Selleks tuleb suhelda vastavate ringkondadega ning kuulata ära nende esindajate arvamused.

Kas Te olete kindel, et suudate olla presidendi ametikohal piisavalt erapooletu? Teid seostatakse ju Isamaaliiduga märksa enam, kui konkurent Tulvistet?

Peeter Tulviste on olnud Isamaaliidu liige tunduvalt vähem aega kui mina. Näen temas esmajoones väljapaistvat erakonnakaaslast, keda kõrgelt hindan, mitte kui konkurenti. Olles Eesti Kongressi esimees 1990-1992, peatasin oma liikmeks oleku Eesti Rahvusliku Sõltumatuse Parteis. Seega on mul erakonna huvidest kõrgemale tõusmise kogemus olemas.

Kuidas Teie, kui usklik inimene, suhtute abielulahutusse ja uuesti abiellumisse? Õelavõitu küsimus, aga praegu näib, et peate suutma isiklikele rünnakutele vastu pidada.

Elukogemus on mind õpetanud abielu väärtust ja püsivust üha kõrgemalt hindama. Abielu lahutamise ja taasabiellumise võimalus kuulub inimese vabaduste hulka, ometi peaks seda vabadust kasutama suurima vastutustundega kõigi osapoolte suhtes. Osapoolte hulka kuulub ka Jumal.

Siit järgmine küsimus: vaadates viimastel päevadel Savi ja Mõisa ümber toimuvat, näib, et peate kandideerimise käigus paraja poriloopimise suutma üle elada. Kas mäng ikka väärib küünlaid?

Riigimehe amet eeldab missioonitunnet. Ehkki poriloopimine paistab avalikkusele rohkem silma, annab mulle jõudu veendumus, et rahva suur enamus on heatahtlikud inimesed, kes ei pea poriloopimist esmatähtsaks. Olen veendunud, et kui ise hoiduda poriloopimisest, siis ei jää ka teiste poolt loobitud pori külge.

raulie

Kui rahvas saaks valida, kui suur oleks teie võimalus saada presidendiks???

See on küsimus rahvale, mis praeguse valimissüsteemi juures jääb paraku lõpuni vastamata. Ise tunneksin suurt naudingut kandideerida presidendi otsevalimistel.

Millal saaremaad külastate???

Olen kindlasti planeerinud külastada Saaremaa ooperipäevi 27.-28. juulil, kuid usun, et põhjuse Saaremaale sõiduks leian ka varem.

Demokraat

Kui Te oleksite president, kas Te kohtuksite dalai-laamaga?

Dalai laamaga kohtuksin küll.

Minna

Kuidas kommenteerite Jüri Mõisa käitumist?

Poliitiku puhul on viga, kui ta ei arvesta avaliku arvamusega, seda on Jüri Mõis korduvalt ja ehk liigagi väljakutsuvalt rõhutanud. Ei tasuks demonstreerida asju, mis nii partnereid kui tavainimesi ärritavad ning varjutavad poliitiku positiivsed omadused ja saavutused.

Selle nädala sündmusi on tänases Postimehes hästi kommenteerinud Sergei Ivanov: "Kuigi Jüri Mõis on tavaline kodanik, peab ta arvestama sellega, et linnapea ametis püütakse vahel tema samme halbadel eesmärkidel ära kasutada. Kui opositsioon teeks vähem tsirkust ja Mõis käituks rohkem linnapeale omaselt, oleks kõik kombes."

comanche

Härra kelam: Mis Tunne on ?

Tunne on kindel

karl

Lennart Meri on siiski erinevalt Lääne-Euroopa variseridest poliitikutest mõne korra julgenud ausalt välja öelda tõe Austrias korraldatud jama või tðetðeenide kaitseks. Kas Teie presidendina samuti tõde välja ütleksite, isegi kui Lääs nägu teeb, et kõik on korras? Tänan.

Austria sündmusi kommenteerisin Riigikogu aseesimehena möödunud aastal. Loomulikult ütleksin oma suhtumise välja ka presidendina. EL-i liikmesriikide üllatav sekkumine ühe väikese ja suhteliselt uue liikmesriigi siseasjadesse oli muret tekitav signaal. Selline käitumine tõstis küsimärke liikmesriikide võrdõiguslikkuse ja suveräänsuse suhtes.

Austerlased on väikese Eesti moraalse toetuse eest neile raskel hetkel meile siiani tänulikud.

Püsiv koostöö ja sõprus algab sageli julgusest öelda oma seisukoht ausalt välja. Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee kauaaegse liikmena olen sellel foorumil korduvalt väljendanud oma seisukohta ka Tðetðeenia tragöödia suhtes.

romeo

Tahan uuelt presidendilt kõige rohkem, et ta tõstaks häält kui poliitikute otsused lähevad karjuvasse vastuollu rahva terve mõistusega. Kas Teie presidendina täidaksite mu kõige suurema soovi, mida ma presidendilt ootan?

See on presidendi kui riigimehe ja rahva eestkostja ülesanne lahendada terve mõistuse võimalikke konflikte päevapoliitikaga.

uudishimulik

Kas te olekiste nõus kirjeldama oma päeva?

President Merist on teada, et ta öine inimene, suitsetab, on uudistejanune, armastab satelliidi kaudu uudiseid jahtida jne

Kas teie olete pigem öine/hommikune inimene? Mis kuulub lisaks tööle kindlasti teie päeva või nädalasse?

Ühte töönädalat olen kirjeldanud oma isikuraamatus ning seda on võimalik lugeda ka minu koduleheküljelt. Pean end pigem hommikuseks inimeseks - selle juurde kuuluvad nii tervislikud eluviisid, liikumine värskes õhus kui ka tutvumine päeva esimeste uudistega arvuti vahendusel.

geoloog

Üteldakse narri meest mitte mehe mütsi. Miks te nime vahetasite?

Nimevahetus oli seotud abiellumisplaanidega. Mul oli olnud koolis mõnikord nime pärast näägutamist, kuid olin selle nime all juba ka lektorina tegutsenud ja kommentaare kirjutanud, nii, et see ei olnud minu jaoks probleem. Nimi Sink olevat tulnud konfliktist Pilistvere mõisnikuga, kes oli minu vanavanaisale sihilikult niisuguse nime andnud.

Siis hakkasin mõtlema, kas on õige seda liiga “söödavat” nime oma naisele ja tulevastele lastele peale suruda. Pidasin emaga nõu ja kuulsin temalt, et minu isa oli enne oma abiellumist samuti pakkunud nime vahetamist. Ema oli isale vastanud, et see pole tähtis, kuid teadmine, et isagi oli seda teha tahtnud, julgustas mind moraalselt. Nii mõtlesin endale täiesti uue, neutraalse nime.

jaak

Kas Te toetate plaane viia Eesti internetiseerituse osas maailma riikide etteotsa?

Loomulikult pole internet eesmärk, vaid vahend, kuid selle olulisust silmas pidades on minu vastus jah.

UKU

Miks esitasite avalduse Kommunistlikku Parteisse astumiseks ja mis Teile ära öeldi?

Pärast ülikooli lõpetamist hakkas minu vastu huvi tundma ülikooli filosoofiakateedri juhataja Mihhail Makarov. Tema pakkus mulle, et tulgu ma filosoofiakateedrisse, kus saaksin teha kandidaaditöö Idamaade filosoofia teemal. Ent filosoofia aspirantuur eeldas parteisse kuulumist. Minu ainus katse astuda kommunistlikku parteisse luhtus seetõttu, et olin teravas vastuolus oma töökoha - Riikliku Ajaloo Keskarhiivi - parteiorganisatsiooniga. Konflikt oli nii suur ja soov mulle kätte maksta nii tugev, et vaatamata soovitustele, otsustas algorganisatsioon mind NLKP-sse mitte võtta. Selle eest ma olen tõesti olnud neile kogu edasise elu tänulik.

tiina

Kas Te usute armastusse esimesest silmapilgust? Vabandan sellise kevade mõjul esitatud küsimuse pärast.

Armastus esimesest silmapilgust - kuidas saab sellist vana tõde mitte uskuda!? Armastusel põhineb ju kogu elu. Lisan ainult ühe elutarkuse - ärge usaldage inimesi, kes suudlemise ajal silmi ei sulge :-)

Vastused korduma kippuvatele küsimustele leiate ka Tunne Kelami koduleheküljelt .

Need küsimused, mis vastamata jäid, saadame Tunne Kelamile elektronpostiga ning hiljem paneme üles ka vastused neile.