Balti riikide taasiseseisvumise 20. aastapäeva tähistamise raames toimunud kohtumisel Eesti, Läti ja Leedu riigijuhtidega Stockholmis rääkis Reinfeld „mustast plekist” Rootsi ajaloos.

Rootsi andis 1945. aastal Nõukogude Liidule välja 170 Baltimaadest pärit sõdurit, kes olid deserteeriunud Punaarmeest.

„Baltlaste väljaandmine on must plekk Rootsi välispoliitikas,” sõnas Reinfeld. ”Aastakümneid ei andnud Rootsi aru Baltimaade kannatustest,” lisas ta.

„Minu käes on Rootsi kooliõpik 1980-aastatest. Seal pole sõnagi Baltimaade saatusest Teise maailmasõja käigus ja järel,” kõneles Reinfeld.

„Kui päris korrektne olla, siis on väga raske antud perioodist leida viiteid sellele, et Baltimaad üldse kunagi olemas olid. See oli reaalsus ajal, mil ma koolis käisin,” jätkas ta.

„Rootsil on eestlaste, lätlaste ja leedukate ees auvõlg. Me oleme võlgu iseendile kui ka baltlastele, selle, et mäletaksime minevikku, kuid samas ehitaksime üles ühiselt tulevikku,” rääkis Reinfeld.

Peaminister Andrus Ansip pidas eilsel üritusel ka rootsikeelse kõne, kus tänas kuningriiki igakülgse toetuse eest.

„Tänan rootsi rahvast selle eest, et nad on pakkunud head kodu mu kaasmaalastele, et nad on seisnud Eesti vabaduse eest,” ütles Ansip oma kõne lõpetuseks.