Phoenix maandus paar nädalat tagasi Marsi põhjapooluse lähedale ja on sealt Maale saatnud seeria pilte oma ümbruskonnast, kirjutab Dagens Nyheter.

Ühel piltidest on horisondi lähedal näha valget välgatust. Niipea, kui pilt Maal avalikkuse ette tuli, hakkasid inimesed veebiavarustes spekuleerima, et NASA moonutab Marsi pilte. Radikaalseimad vandenõuteoreetikud väidavad koguni, et valge välgatus pildil tähendab seda, et NASA on originaalpildilt kustutanud mingi tõendi, mis näitab, et Marsil elab kõrgeltarenenud tsivilisatsioon.

Sellist kõrgelennulist teooriat esitab Joseph Skipperi nimelise mehe menukas veebileht Mars Anomaly Research. Skipper on täiesti veendunud, et NASA ei ole Phoenix-projekti kohta tõtt rääkinud ja et tegelikult on USA kosmoseagentuuril Marsiga salaplaanid.

NASA Phoenixi-projekti üks juhte Peter Smith kinnitab, et Skipperi väited on naeruväärsed. „Neile, kes tahavad uskuda, et grupp professionaalseid teadlasi kulutavad oma aega andmete moonutamise peale ja vandenõude kokkukeetmisele, tahan ma öelda, et uurimine, mida me teeme, on tuhat korda olulisem ja huvitavam, kui paranoilised fantaasiad, mida arutatakse veebis,“ pahandab mees.