Kolmandat aastat toimuv igasügisene teavitusnädal kutsub kuni 26. septembrini Tartu Kaubamajja tartlaseks registreeruma loosungiga „Kas sa tead kedagi kes teab kedagi kes pole end veel tartlaseks registreerinud?”

Märkimisväärse osa Tartu elanikkonnast moodustavad teistest linnadest pärit tudengid, kes sügisel taas Tartusse kolivad. Teavitusplakatid mitmete ühikate seintel ja sügisene kampaania jätavad mulje justkui oleksid kampaania üheks sihtgrupiks tudengid.

Samas tähendab tudengile tartlaseks registreerumine seda, et ilma tuleb jääda 400 krooni suurusest täiendavast toetusest kuus, mis on mõeldud sõidutoetuseks mittetartlasest õppurile.

"Sõidutoetuse kaotamine on tõesti peamine põhjus, miks tudengid end linlaseks ei registreeri,” tunnistas Tartu linnavalitsuse registriteenistuse juhataja Viivi Maremäe Päevaleht online´ile. "Samas ei ole linnal kavas tudengeid meenete ja kingitustega registreerima ka meelitada."

Põhjustena, miks tuleks end tartlaseks registreerida, koputab linn eelkõige linlaste südametunnistusele ja rõhub kohustusele hoolitseda enda elukoha aadressi õigsuse eest rahvastikuregistris.

Registreeritud tartlasi on vaja ka linnakassa täitmiseks. Linna olulisimad tuluallikad on üksikisiku tulumaks ja eraldised riigieelarve tasandusfondist. Mõlema laekumine sõltub registreeritud elanike arvust.

Hinnanguliselt ei ole üle 10 000 tartlase oma elukohta Tartusse registreerinud. Kui kõik registreeruksid, saaks Tartu ainuüksi tasandusfondist aastas vähemalt 40 miljonit krooni rohkem.

"Tartlaseks registreerumise teavitusnädal on eelkõige suunatud isiklikku elamispinda omavatele inimestele, kes pole mingil põhjusel pole end veel registreerinud Tartu elanikuks," lisas Maremäe.

20. septembri seisuga oli nelja päeva jooksul Kaubamaja infoletis end tartlaseks registreerinud 36 inimest, mis on veidi enam kui eelnevatel aastatel, mil uusi tartlasi registreeriti nädala jooksul ligi 40. Tänase seisuga on Tartus 98 593 elanikku.

Kampaania läheb linnale maksma 50 000 krooni ning lisaks plakatitele ja brošüüridele jaotatakse laiali 30 000 krooni eest helkureid.