Kui Eesti Energia jaoks on tuumajaama rajamine Pakrile veel üksnes kavatsus, siis saarel on selle tagajärjed juba käegakatsutavad. Veel eelmisel suvel külastas Pakri saari terve rida inimesi, kellel oli kindel plaan oma tulevik Pakriga siduda, kuid täna on hirm tuumajaama ees nende plaane muutnud, vahendas ERR-i uudisteportaal "Aktuaalset kaamerat".

Saareasukate järeltulijate kava järgi kihanuks praegu peaaegu inimtühjal Suur- ja Väike-Pakril juba mõne aasta pärast külaelu, kuid tuumajaama-plaanid on saartele karuteene teinud veel enne, kui esimene uuringupuurauk maasse uuristatud.

"Eelmisel sügisel oli veel kindel plaan, oktoobris-novembris käisin inimestega veel nende vanade talukohtade peal, puhastasin natuke vundamente, et hakkame tänavu kevadel ehitama, aga kuna tuli see tuumajaama jutt, siis kõik need asjad läksid luhta meil," rääkis Pakri Tarvas OÜ juhataja Ilmar Heinlaht, kelle sõnul on üles öeldud juba kaheksa lepingut.

Väike-Pakri poolasukate sõnul on ainuüksi tuumajaama-juttude mõju nii ränk, et ei pane saarte viljakat arengut mitte seisma, vaid pöörab kogu seni tehtud töö olematuks.

Saarte potentsiaalsed asukad ei kavatse võitluseta Pakri saarte ajaloo- ja looduspärandist loobuda, oktoobris kavatsetakse korraldada meeleavaldus Toompeal, lähipäevil peaks avatama ka veebilehekülg ei-pakri-tuumajaamale.ee.