Analüüsides üheksast tee ja insuldi teemalisest uurimusest pärinevaid andmeid, leidsid teadlased, et võrreldes päevas kuni ühe tassi teed joovate inimestega on enam kui kolme tassitäie tarvitajatel tõenäosus isheemilise insuldi ehk ajuinfarkti tekkeks 21% väiksem, teatas Unilever.

Nii musta kui rohelise tee mõju insuldi esinemisele oli uurimuse kohaselt samaväärne. Uurimuses kasutatud allikad pärinesid Hiinast, Jaapanist, Soomest, Hollandist, Austraaliast ja USAst. Kokku hõlmas analüüsi andmemaht 194 965 inimest, sealhulgas 4 378 insuldijuhtumit.

„Meie analüüsi tulemused lubavad oletada, et kui suurendada päevast teetarbimist kolme ja enama tassini päevas, väheneb insuldioht kuni 21% protsenti. Need tulemused käivad aga vaid musta ja rohelise tee ning isheemilise ajuinfarkti kohta. Uurimusest ei selgu ka tee üksikute toimeainete – näiteks tanniini, katehiini või flavonoidide – otsesest põhjuslikku seost insuldiohu vähenemisega,“ ütles uuringut juhtinud UCLA meditsiiniteaduskonna biokeemia osakonda kuuluva David Geffeni meditsiinikooli professor Lenore Arab.

„Viimastel aastatel on üha rohkem olnud kuulda uuringutest, mis kinnitavad regulaarse teejoomise tähelepanuväärselt positiivset mõju inimeste vaimsele ja füüsilisele tervisele. Meie uurimus lisab tee positiivsete omaduste ja mõjude nimekirja, milles juba sisalduvad hea organismi niisutusvõime, kõrge antioksüdantide tase, tajuvõimet parandav toime ja terved hambad, vähenenud insuldiriski. Meil on hea meel, et oleme aidanud seda uurimust teostada ning astunud sammukese edasi mõistmaks tee rolli tervislikus eluviisis,“ ütles Liptoni Teeinstituudi teadusdirektor dr. Paul Quinlan.

Igal aastal 20 miljonit ajuinfarkti

Nimetatud uurimus ei tuvastanud seost rohelise ja musta tee joomise ning juba toimunud insuldi mõjude vahel. Samuti ei ole teada, kas tee joomine aitab ära hoida ka muud tüüpi insulti peale isheemilise ning kas teistel teesortidel – näiteks valgel või oolongi teel – on mõju insuldi esinemisele.

Isheemiline insult ehk ajuinfarkt on seisund, kus aju verevarustus on veresooneummistuse tõttu häiritud. Ajuinfarkt on ülemaailmselt sageduselt teine surma ja invaliidsuse põhjustaja. Igal aastal esineb maailmas ligi 20 miljonit ajuinfarkti.

Uurimus „Rohelise ja musta tee tarbimine ja insuldioht: metaanalüüs“ tuli esmakordselt esitlusele veebruaris 2009, Ameerika Südameliidu Rahvusvahelisel Insuldikonverentsil. Uurimus on inglise keeles täispikkuses kättesaadav aadressil: http://stroke.ahajournals.org

Liptoni Teeinstituut (The Lipton Institute of Tea) on Unileveri rahastatud teaduskeskus, mis on pühendunud tee mõjude uurimisele, tee töötlemise uute viiside arendamisele ning kolmandate osapoolte teadusuuringute toetamisele. Instituut teeb koostööd nii asutusesiseste kui -väliste tee-ekspertidega, avastamaks teejoomise uusi mõjuomadusi inimorganismi füüsilisele ja vaimsele tervisele. Liptoni Teeinstituut ega selle koostööpartnerid ei tee loomkatseid.

Rohkem informatsiooni Liptoni Teeinstituudi kohta: www.liptoninstituteoftea.org