Eesti klassikalise muusikapärandi teenekaima uurija ja tutvustaja pianist Vardo Rumesseniga esinevad Estonia kontserdisaalis Neeva linna nimekad muusikud Lev Klõtskov (viiul), Olga Barsova (viiul), Andrei Dogadin (vioola) ja Sergei Tšerniadjev (tšello).

Õhtu kavas on Eduard Tubina Klaverikvartett cis-moll (1930), Eduard Oja Klaverikvinett (1935) ning maailmaklassikast César Francki Klaverikvintett (1879). Rumessen peab Tubina ja Oja teoseid Eesti heliloojate kirjutatust selles žanris parimaiks ning taasavastas need meie kuulajate jaoks 1970-ndatel, korraldades samas ka nootide väljaandmise Muusikafondis.

Eduard Tubina Klaverikvartetti mängis Rumessen esmakordselt 1977. aastal, kusjuures viimati oli seda Eestis kuuldud aastal 1943. Tubina festivalil 2004. aastal esitas pianist seda juba koos Peterburi kvartetiga, enne olid nad koos kvartetiteost mänginud ka Peterburi Kunstimuuseumis ning Peterburi muusikutega on see nüüd ka ERP plaadil Tubina loomingust „Virmaliste sonaat“ (ilmus 2007). Meenutagem veel, et Tubin kirjutas oma Klaverikvarteti Tartu Kõrgema Muusikakooli lõputööna Heino Elleri käe all, ja andeka noore mehe teos on osutunud täielikult õnnestunuks.

Eduard Oja suurepärast kvintetti polnud esitatud 1935. aastast saadik. Rumessen hakkas seda koos meie muusikutega mängima neli aastakümmet hiljem, 1975. aastal. Peterburis 3. märtsil kõlas teos aga üldse esmakordselt välismaal. 2008. aastal ilmus Klaverikvintett ka heliplaadil, kus Vardo Rumessen mängib seda koos Tallinna Keelpillikvartetiga Urmas Vulbiga esimese viiulina.

Muusikaõhtu toimub täna algusega kell 19 Estonia kontserdisaalis. Õhtu kuulub Eesti Kontserdi sarja „Eesti muusika kullafond“ ja on selle avakontsert.