Uuringutulemuste kohaselt on lapse ülalpidamiskulu suhteliselt kõige kõrgem kohe lapse sünni järel, väheneb siis orienteeruvalt lapse 8-10 eluaastani ja hakkab seejärel taas tõustma.

Kuni aastase lapse ülalpidamiskulu on 412 eurot kuus, 7-10 eluaastal jõuab see 194 euroni kuus. 18-19 aasta vanuste laste ülalpidamisele kulub 448 eurot kuus.

2003. a. hinnataseme juures oli keskmine lapse ülalpidamiskulu ca 2500 EEK, see oli väiksem noorematel lastel ja maal elavatel lastel. Vaid tarbijahinnaindeksi muutust arvestades oleks 2012. aastal pidanud lapse ülalpidamiskulud olema vahemikus 230-240 eurot kuus, kuid värskes uuringus võeti arvesse mitmeid teisigi olulisi mõjutavaid faktoreid.

Uuringust selgus, et Eestis on lapse keskmine ülalpidamiskulu 2010.–2012. a. 280 eurot kuus ühe lapse kohta, hinnang erineb mõningal määral erinevat tüüpi leibkondades.

Suurima osa lastega leibkondade lisakulutustest võrreldes lasteta leibkondadega moodustavad transpordikulud, laste mängude ja harrastustega seotud kulud ning sidekulud. Lapse ülalpidamiskulud muutuvad koos lapse vanusega.

Loe pikemalt homsest Eesti Päevalehest, kus uuringu üks autoreid, Marek Sammul räägib tulemustest põhjalikumalt. Toome välja ka konkreetsed näited elamiskuludest ja sellest, kuidas need lastega peredes muutuvad sõltuvalt laste arvust ning vanusest.