Venemaa on kutsunud Venera-D nimelises missioonis osalema ka Euroopa teadlasi, vahendas BBC.
Eelmisel nädalal pidas Moskvas baseeruv Vene kosmoseuuringute instituut IKI rahvusvahelise konverentsi oma tulevikuplaanide tutvustamiseks.
"Konverentsi eesmärgiks oli konsolideerida meie ja Euroopa teadlaste ideid ning määratleda, millist lähenemist selle projekti puhul kasutada," väitis Veenuse missiooni juht Oleg Korabljov.
Uus missioon peaks andma vastuse mitmetele viimasel ajal tõstatatud küsimustele salapärase naaberplaneedi kohta. Seetõttu peaksid Veenusele lähetatava kosmoseaparaadi pardal seniste plaanide järgi paiknema tundlikud mõõteaparaadid ja sondid Veenuse atmosfääri uurimiseks ning maandurid.

Missiooni mõjutavad rahastamisraskused
"Me tahame, et see missioon oleks nii esirinnas kui võimalik," teatas IKI teadlane Ljudmilla Zasova, kes pidi aga tõdema, et missiooni tõsiseimaks valupunktiks saab selle rahastamine majanduskriisi ajal.
Kavandatav missioon kujuneb uueks katseks, millega Vene teadlased üritavad Veenust uurida koos eurooplastega. Eelmine katse EVE (European Venus Explorer) projektiga ühinemiseks kukkus aga läbi, sest Euroopa teadlased soovisid omapäi asju ajada.
Vastav projekt on hetkel veel algstaadiumis, kuid selle arendamine vajab tohutuid ressursse ja investeeringuid.
"Vene kosmoseuurimise eelarve on paisunud üsna dramaatiliselt aastaid ja on võimalik, et selle missiooni jaoks on ruumi," arvas Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) teadlane Håkan Svedham.
Aga Venemaal pole lood ka kosmoseprogrammide rahastamise osas kõige paremad, mida näitas seegi, et Moskva lükkas tänavu toimuma pidanud Marsile lähetatava Phobos-Grunti missiooni stardi edasi 2011. aastale. Teadlased kardavad, et selle missiooni edasilükkamine mõjub doominoefektina ka teistele kosmoseprogrammidele.
Veenuse uurimine kujunes Nõukogude Liidule Marsi uurimisest edukamaks, kus omakorda võidutsesid ameeriklased. Nõukogude Liit saatis Veenusele aastatel 1961-1983 kuusteist Venera kosmoseaparaati. Viimane Vene kosmoseaparaat Vega lähetati Veenuse suunas teele 1985. aastal. Hetkel tiirleb Veenuse ümber ESA missioon Venus Express. Veenuse lähistelt möödus 2006. ja 2007. aastal ka Merkuuri uuriv USA kosmoseaparaat Messenger.