Kostja on muidugi - Konstantin Päts. Aga kes on hiiglane? Nõukogude Liit? Saksamaa? Ajalooline paratamatus? Sõda, mis võtab miljoneid inimelusid? Ma arvan, et Aleksandr Ogarev andis vastuse sellele küsimusele poeetiliselt: öösel näeb Konstantin Päts, keda mängib näitleja Peeter Tammearu, oma tohutu varju seinal.

See ongi see võitmatu hiiglane, kelle vastu ta ei saa võidelda. Väike mees, väikeses riigis, vastutab kogu rahva eest. Ta teeb otsuseid lootes, et nad toovad riigile kasu, aga nad mõjuvad hoopis vastupidiselt ning viivad Pätsi tragöödiani.

Ainuke inimene, kellest hakkab etenduse jooksul kahju, on Konstantin Päts. Tema puhul on peaaegu võimatu teha vahet näitleja ja mängiva tegelase vahel, sest Peeter mängib seda rolli nii realistlikult, justkui tegemist on päris Konstantin Pätsiga.

Jah, tegelane ei saa kuuli, nagu paljud tema kolleegid - Päts sattus hoopis vanglasse ja psühhiaatriahaiglasse, kus ta nimetas end jätkuvalt presidendiks ja ka ära suri. Aleksandr Ogarev on öelnud, et ta peab Pätsi kannatajaks. Kuid ta ei nõua vaatajailt seda kaastunnet, vaid see on hoopis lavastaja strateegia mõnevõrra publiku empaatiavõimet maha tõmmata.

Kostja ja hiiglane proov

Lavastuse "Kostja ja hiiglane" esietendus toimub juba täna õhtul Viinistus - selleks ajaks on mõned ebatäpsused juba küpsed, mõned ebatasasused tasandatud, ja muu hulgas võib meil olla hea meel kohtuda teise mitte-triviaalse režissööriga Venemaalt - Aleksandr Ogarev.

Kuigi esietendusele on piletid juba välja müüdud, on veel järgnevatele etendustele mõned piletid saadaval. Osta saab neid siit!