„Eestis tahtsin olla eesotsas, see õnnestuski, suuremaid eesmärke polnud,” lausus Grete. „Järgmisel aastal saan esimest korda osaleda kuni 17-aastaste MM-il, sinna tahaksin kindlasti saada!”

19-aastane Grit Šadeiko pälvis suvel juunioride MM-il seitsmevõistluses pronks­medali. Grete loodab, et nelja aasta pärast suudab temagi vanema õe eeskujul tiitlivõistluste pjedestaalile tõusta.

Käbi ei kuku kännust kaugele – nii neidude ema Deivi (neiupõlvenimega Jäärats) kui ka isa Jaanus tegid kergejõustikku. „Me pole emaga ühtki liigutust teinud, et tüdrukuid sportima meelitada,” ütles Jaanus Šadeiko. „Vanemad võivad ainult rõõmu tunda, et lapsed saavad tegeleda sellega, mis neile meeldib.”

Portugali harjutama!

Kevadel lõpetab Grete Türi majandusgümnaasiumis põhikooli, kuid ta pole veel mõelnud, kus jätkab õpinguid. Vanem õde Grit läks kaheks viimaseks gümnaasiumiaastaks Tartusse. „Ka koolis tahan hästi edasi jõuda. Mõned neljad on tunnistusel olnud,” ütles Grete.

Kaugushüppes parandas türilanna oma rekordit ühe sentimeetriga, jooksualadel natuke rohkem. Ka oda lennutab ta päris hästi ja kuuli tõukab meelsasti. Mitmevõistlus on loomulik.

„Grete on talendikas,” ütles treener Leonhard Soom.  „Tal on nii suurepärased kehalised eeldused kui ka tööoskus. Lahtise peaga tüdruk, keda on hea juhendada.”

Kui Grete otsustas sõita koos õde Griti treeneri Anne Mäe rühmaga kolmeks nädalaks Portugali harjutama, luges treener sõnad peale: „Tule ikka tervena tagasi!” Siiski ei kiitnud Soom hoolealuse otsust täielikult heaks.

„Mulle meeldib Raul Rebase mõ­te: „Kui taim hästi kasvab, tuleb ta panna rasketesse tingimustesse.” Kohalikest oludest tuleb võtta maksimum. Tühi jutt, et Türil pole võimalik meistriks sirguda. Siin on võimla, staadion, ujula,” ütles treener.

Vanemad tasusid noorema tütre Portugali harjutamise eest pikemalt kaalumata. „Seal on väga head harjutamisolud,” ütles Jaanus Šadeiko. „Treeningukaaslased on natuke vanemad ja tugevamad, neilt saab Grete kindlasti õppida. Teevad ise süüa ja kohanevad iseseisva eluga, mis on samuti tähtis.”

Grete tunnistas: „See treeningulaager on mu jõulukink!”


Grete Šadeiko

Kergejõustiklane

Sündinud 29. mail 1993

Treener: Leonhard Soom

Klubi: KJK Järvala

Kool: Türi majandusgümnaasiumi 9. klass