Ameerika Ühendriikide koondise nimekiri kubiseb ookeanitaguse NBA liiga noortest staaridest, kuid mikihiiremaa suurimad tähed LeBron James ja Kevin Durant on eri põhjustel MM-ist loobunud. Liidrite loobumise tõttu on suurfavoriidi vanimad mängijad alla 30-aastased, peale nende on 2010. aasta MM-koondisest kaasas ainult kolm pallurit. Põhirolli peavad nüüd kandma mehed, kes veel kaks aastat tagasi Londoni olümpial olid kas varumängijad (James Harden, Anthony Davis) või ei kuulunud sootuks koondisse (Stephen Curry, Kyrie Irving).

Kossumaailma Koljat

Niinimetatud B-koosseis, mille USA Hispaaniasse läkitas, on pannud korvpallisõbrad kihelema: kas tõesti võib kellelgi tekkida võimalus korvpallimaailma Koljatit võita? Üksmeelne arvamus kõlab: kui üldse keegi suudab USA-st üle olla, siis on see kodupubliku tuge nautiv Hispaania. Pau Gasol, Marc Gasol ja Serge Ibaka on kolm nime, kes toovad USA peatreeneri Mike Krzyzewski näkku murekortse. 34-aastane Pau Gasol on vedanud Hispaania rongi juba üle kümne aasta. Ei ole mingit põhjust arvata, et hiljuti Chicago Bullsiga liitunud „suur äär” seda tänavu ei tee. Pealegi ei pruugi paremat võimalust enam avanedagi, sest tänavu USA koondisest eemale jäänud superstaarid on tõenäoliselt rivistuses tagasi juba kahe aasta pärast Rio olümpial.

Pau Gasolil on kogemused, oskused ja tahe, et tuua üle kaheksa aasta kodumaale järjekordne MM-tiitel.

Viimastel hooaegadel on põlvehädad teda alatasa kimbutanud, kuid õnneks ei pea ta enam keskmängijana maadlema. Tema viis aastat noorem vend Marc kuulub juba mõnda aega NBA ja seega kogu maailma paremate kaitsvate tsentrite hulka.

Viimase nelja aastaga on teinud arengus tohutu hüppe ka Serge Ibaka – Kongo juurtega „suur äär” on üks NBA edukamaid visete blokeerijaid ja kaitsemängijaid.

Kui vaadata konkurentide eesliine, siis näib, et ehk üksnes ameeriklased suudavad Hispaania suurele kolmikule korvi all vastu hakata.

Hispaania tugevus ei piirdu ainult võimsa korvialuse trioga. Enamik koondislasi tunneb üksteist läbi ja lõhki. Alla 25-aastaseid mängijaid on koondises ainult kolm: NBA mehed Ibaka ja kunagine lapsgeenius Ricky Rubio ning Barcelona noor tagamängija Àlex Abrines.

Üllatajaid igalt mandrilt

Ehkki mõni optimistlikum leedulane või brasiillane võib loota, et tema kodumaa suudab Hispaania–USA pealtnäha vältimatule finaali jõudmisele kiilu lüüa, on „teise ešeloni” võimalused kulla-hõbeda heitlusse sekkuda pigem minimaalsed. Ometi on põnev tõdeda, et pronksi pärast võib heal päeval võidelda isegi mitu riiki mitmelt mandrilt.

Nagu tavaks on, hoiavad eurooplaste au peale hispaanlaste ülal leedulased, prantslased, serblased, sloveenid ja ehk ka värskenduskuuri läbi teinud kreeklased. Kindlasti ei tohi maha matta Horvaatiat, kes saadab MM-ile õige mitu Koljatit. Isegi põhjanaabritel soomlastel on üllatavalt hästi koostatud meeskond. Igas eelnimetatud koondises on vähemalt paar NBA ja Euroliiga mängijat, kuigi Prantsusmaa peab seekord läbi ajama aju ja liidri Tony Parkerita.

Eurooplastega pistavad rinda Lõuna-Ameerika kaks suurt, Brasiilia ja Argentina. Kui esimese kasuks räägib NBA tasemel eesliin, siis Argentina igiliikurite jaoks näib Hispaania MM olevat viimane võimalus suurturniirilt medal võita. Juba mängust Eestiga võis märgata, et argentiinlased tunnevad puudust liider Manu Ginóbilist ja ääremängija Carlos Delfinost.

Esile tuleb tõsta rahvusvahelisele korvpalliareenile jõudnud Austraaliat. Mõneti märkamatult on üha rohkem Rohelise Mandri noori mängijaid astunud USA ülikoolidesse ja kolledžitesse, et sealt otse NBA-sse suunduda. Juba praegu on Austraalia koondise nimekirjas ainult üks (!) kohaliku liiga mängija. Ülejäänud pallivad NBA-s või Euroopas. Ehkki esialgu näib, et juba veerandfinaal oleks austraallastele kordaminek, ei tasu imestada, kui pronksimatšis näete väljakul hoopis Sloveenia ja Austraalia meeskonda. 

Viis numbrit
16 – tänavuse MM-i noorim mängija on 16-aastane ukrainlane Svjatoslav Mõhhailjuk. Tänavu suvel Kansase ülikooli Jayhawksi meeskonnaga liitunud noormees on osav viskaja, hea pallikäsitseja ja söötja. Turniiri vanim mängija, Lõuna-Korea 38-aastane äär Tae-jong Moon võiks vanuse poolest olla tema isa.
191,8 – MM-i lühima koondise au kuulub seekord Filipiinidele, mitte Lõuna-Koreale. Ainult kolm Filipiinide mängijat on üle kahe meetri pikad, nende seas ka NBA-s elatist teeniv Andray Blatche. 1.90-st lühemaid mängijaid on koguni kuus.
50/50 – Soome koondises on kodu- ja välisliigade mängijaid täpselt pooleks. Muide, soomlased keeldusid enne MM-i NBA mängija Drew Goodeni teenetest (ta pakkus end ise, olles ema poolt Soome juurtega), sest leidsid, et saavad ka temata hakkama.
11 – Poola juurtega Kšyštof Lavrinovič esindab Leedut rahvusvahelisel tiitlivõistlusel juba 11. aastat, olles koondise kogenuim veteran. Esimest korda mängis 2,10 meetri pikkune tsenter Leedu eest 2003. aasta EM-il.
50 – seekord kodumaad esindavate NBA mängijate arv.
Viis numbrit
USA. Kui parim kaitsev tsenter Davis peaks vigadega hätta jääma, läheb USA-l keeruliseks Gasoli-vennakseid ja Ibakat ohjeldada. DeMarcus Cousins suudab ehk tulekahju kustutada, kuid noored Andre Drummond ja Mason Plumlee jäävad pigem hätta.
 
Hispaania. Selleks et võidulootust hellitada, peab tagaliini kaitsetöö olema tipptasemel. Ameeriklastel on neli-viis mängijat, kes suudavad korvi visata igalt poolt ja igal ajal. Hispaania treenerid peavad kullipilguga jälgima, et hoolealused kaitses luuslanki ei lööks. Leedu. Millise augu tekitab Linas Kleiza puudumine? Olgugi et uueks liidriks peaks juba kerkima 22-aastane korvialune jõud Jonas Valančiūnas, ei saa Kleiza mõju eelseisvatel turniiridel alahinnata. Prantsusmaa. Kas Nicolas Batum suudab juhtrolli omaks võtta ja mõjuda võimsa liidrina? Siiani kandis prantslaste kangelasesärki mitmekordne NBA meister Tony Parker, kuid mitmekülgne väike äär Batum pole „Šveitsi taskunoana” sugugi halvem mängija. Brasiilia. Tagaliin peab toetama Tiago Splitterit, Anderson Varejãot ja Nenêt täpse keskpositsioonilt ja kaugemalt tulistamisega. Vähemalt korvi all leidub talenti küllaga, et poolfinaali jõuda.
Alagruppide koosseisud
A (Granada): Hispaania, Serbia, Prantsusmaa, Brasiilia, Egiptus, Iraan.
B (Sevilla): Horvaatia, Kreeka, Argentina, Puerto Rico, Senegal, Filipiinid.
C (Bilbao): USA, Türgi, Soome, Ukraina, Uus-Meremaa,
Dominikaani Vabariik.
D (Las Palmas): Leedu, Sloveenia, Austraalia, Angola, Lõuna-Korea, Mehhiko.
1/8-finaalidesse pääseb iga alagrupi neli paremat. Poolfinaalid ja finaal (14.09) peetakse Madridis.
Alagruppide koosseisud
A (Granada): Hispaania, Serbia, Prantsusmaa, Brasiilia, Egiptus, Iraan.
B (Sevilla): Horvaatia, Kreeka, Argentina, Puerto Rico, Senegal, Filipiinid.
C (Bilbao): USA, Türgi, Soome, Ukraina, Uus-Meremaa, Dominikaani Vabariik.
D (Las Palmas): Leedu, Sloveenia, Austraalia, Angola, Lõuna-Korea, Mehhiko.
1/8-finaalidesse pääseb iga alagrupi neli paremat. Poolfinaalid ja finaal (14.09) peetakse Madridis.