29.02.1936–26.09.2006

Lahkus kullatud

sprindidaam

Elavate seast lahkus ainus eestlannast kergejõustiklane, keda seni kroonitud tiitlivõistluste kullaga – sprinter Linda Kepp-Ojastu.

1958. aastal kuulus Linda Kepp Stockholmis EM-il 4 x 100 m teatejooksus N Liidu kuldsesse nelikusse. “Hüpleb-kepsleb siin ja seal ning tuleb ja võidab,” iseloomustas aastaid tagasi noort sprinterit legendaarne Heino Lipp.

Enne EM-i sai Kepp N Liidu meistrivõistlustel 100 m neljanda ja 200 m jooksus kolmanda koha. Viimasel alal startis ta ka EM-il, jõudes poolfinaali. Tema isiklik rekord 24,6 lubanuks finaalikohta), kuid ta jättis raja tühjaks, sest koondise treenerid nõudsid keskendumist teatejooksule.

N Liidu naiskonna teises vahetuses jooksnud Linda Kepp läbis distantsi võrdselt 200 m Euroopa meistriks kroonitud Poola maailmanime Barbara Janiszewskaga. Liidu teatenelik võitis 45,3-ga.

Eestlanna kommenteeris, et psüühiliselt oli Stockholmis väga raske joosta. “Tribüünil oli palju väliseestlasi, kes muudkui hüüdsid: Linda! Linda!”

Aastaid pärast lühikest, kuid edukat spordikarjääri tunnistas Linda Kepp-Ojastu: “Ma ei olnud spordifanaatik. Ma lihtsalt sattusin sporti. Minu eluunistuseks oli saada arstiks, seal oleksin võinud töötada ööd ja päevad.”

Aastaid Tartus treenerina ja õpetajana töötanud naine oli abielus kergejõustiklase, mitmekordse Eesti meistri Eino Ojastuga. Nende poeg Aivar Ojastu on Eesti 400 m rekordi omanik ja tütar Annely Ojastu pälvis medaleid kurtide tiitlivõistlustel.