Kas tõesti võtab lugu nii dramaatilise pöörde, et viimati Londoni olümpial medalitabelis neljandaks tulnud Venemaast saab Rio de Janeiro ajaks paaria?

„Pean seda küllaltki tõenäoliseks,” sõnas SA Eesti Antidoping nõukogu liige Kristjan Port. „See on saanud nii suure kõlapinna, et tahaks näha, kuidas Coe (kergejõustikuliidu president Sebastian Coe – M. R.) ütleb, et midagi hullu pole lahti. IAAF on ise ülepeakaela asja sees, juhid on arreteeritud seoses dopinguproovide varjamiste ja väljapressimistega. (Prantsusmaa ametivõimud on juurdlust alustanud IAAF-i endise presidendi Lamine Diacki, antidopinguosakonna direktori Gabriel Dolle’i ja veel mõne isiku kohta – M. R.) Coel ei jää muud üle kui astuda väga radikaalseid samme.”

1417 dopinguproovi hävitati

323 lehekülje paksusest raportist tutvustati eile meediale ainult osa, et kriminaaluurimise käiku mitte ohtu seada. Genfis peetud pressikonverents keskendus peaasjalikult Venemaa süstemaatilisele petmisele, IAAF-i juhtide tegude kohta sai vähe uut teada. Üksnes korrati, et nad osalesid pettuste kinnimätsimises ja küsisid pistist. Detailsem info on edastatud Interpolile.

Mida veel teada saime?

Eluaegset võistluskeeldu nõutakse viiele sportlasele. Tuntuim neist on Londoni olümpial 800 meetri jooksu võitnud Maria Savinova, peale tema olla patustanud Jekaterina Poistogova, Anastassia Bazdõreva, Kristina Ugarova ja Tatjana Mjazina. Eluaegset tegutsemiskeeldu soovitakse neljale treenerile. WADA endine juht Dick Pound ütles, et treenerid ei löönud risti ette millegi ees, kasutati isegi võltsidentiteete ja varjati sportlasi dopinguküttide eest.

Väidetakse, et keelatud ainete kasutamine on Venemaal süsteemne.
Moskva antidopingu labori juht Grigori Rodtšenko tunnistas, et hävitas eelmise aasta detsembris kolm päeva enne WADA kontrollmeeskonna visiiti 1417 proovi. WADA soovis proovid viia teiste riikide laboritesse analüüsida ja palus need säilitada. Rodtšenko ütles, et sai asjast kahjuks valesti aru. Raporti järgi selgitas ta, et soovis „enne WADA külaskäiku väheke korda luua”.

Pordi sõnul tuleb raportist välja, et Moskva lähedal on teinegi samale asutusele kuuluv analoogne labor, kus nuputatakse pingsalt, kuidas vältida positiivseid proove, ja tehakse vastavaid katseid. Peale selle selgus, et Lausanne’is hävitati segastel asjaoludel 60 Moskvast saadetud dopinguproovi.

Väidetakse, et keelatud ainete kasutamine on Venemaal süsteemne ja toimub riigi õhutamise-hirmutamise toel. Raport süüdistab Venemaa spordiministrit Vitali Mutkot isiklikult mitme tähtsa dopinguprooviga manipuleerimises. Mutko säilitas Vene meedias stoilise rahu: „Tutvume materjalidega ja vastame. WADA meid kuskilt välja visata ei saa.”

Sportlasi, kes ei soovinud dopingukuuris osaleda, ahistati.
Mängus olnud koguni julgeolekuamet FSB. Sotši olümpia ajal maskeerusid eriteenistuse töötajad labori tehnikuteks ja survestasid oma kohalolekuga proove analüüsinud inimesi. Vahele jäi toona ainult üks venelane, sedagi hiljem proove üle kontrollides.

Sportlasi, kes ei soovinud dopingukuuris osaleda, ahistati: neid ei võetud koondisse ega lubatud harjutama tipptreenerite juurde. Nüüd osalesid paljud neist tunnistajatena.

Pound sõnas, et tegemist on kõigest jäämäe tipuga. Raport resümeeris: „Venemaa pole ainuke ebaefektiivse antidopingu programmiga riik ja kergejõustik pole ainus patune ala.”

Maailm ootab põnevusega Coe samme. Eilses pöördumises teatas IAAF-i juht, et andis nõukogule tungiva soovituse Venemaa alaliitu karistada.

Teigamägi ei usu Diacki süütust

Eesti kergejõustikuliidu presidendi Erich Teigamäe sõnul on idanaabrid alustanud enesepuhastust. „Venemaa alaliidu praegused juhid astusid mingeid väljapoole nähtavaid samme ala puhastamiseks juba enne 2015. aasta Pekingi MM-i, jättes koondisest välja mitmeid sportlasi, kelle ausas ettevalmistuses oli kahtlusi,” lausus ta.

Kas usud, et IAAF-i endine juht Lamine Diack võttis altkäemaksu ja aitas vastutasuks positiivseid tulemusi varjata?

„Prantsusmaa uurimisasutused tegid eelmisel nädalal küllaltki tugeva avalduse, pole mingit põhjust nende sõnades kahelda. Loodan, et uurimisel on ka lõplik ja selge tulemus,” vastas Teigamägi.