14–17-aastastel spordipoistel ja -tüdrukutel avanes võimalus alustada uut kooliaastat Pajulahtis koos Põhjamaade ja Baltimaade eakaaslastega võisteldes ja sõprussidemeid luues.

“Palju võistlusi, rohkesti lahedaid üritusi, sõbrad koos – kõik oli hästi läbi mõeldud!” kiitsid ette-võtmist kolmanda koha saanud Rakvere jalgpallipoisid.

Mis võiks olla festivalile veel parem reklaam, kui ühe neiu tunnistus, et tänu koolivõistlustele hakkaski ta spordiringis osalema!

Väärt preemia

Kavas oli kuus spordiala: kergejõustik, jalgpall, korvpall, võrkpall, orienteerumine ja saalihoki. “Jalgpall ikka!” pidasid Taebla tüdrukud enda võiduga lõppenud etteastet kõige tähtsamaks.

“Meie tüdrukud on jalgpalli järele hullud,” lausus Taebla treener Kairi Korpe, kelle käe all kasvab Läänemaa parim vutinaiste järelkasv.

Kuigi jalgpall on kohati üsna toores mäng, ei kasuta Eesti esiliigas osalevad Taebla piigad keelatud võtteid – ei pane vastastele jalga taha. Vajadusel nad nügivad.

Võrkpalliturniiril teenisid Rannu keskkool, Võru Kreutzwaldi-nimeline gümnaasium ja Kuressaare gümnaasiumi kogun kolmikvõidu. Kergejõustikus oli parim Saaremaa ühisgümnaasium.

Korvpallifinaalis alistas Rapla ühisgümnaasium Leedu eakaaslased. Jalgpallis võidutsesid Tartu Mart Reiniku gümnaasiumi poisid ja Taebla gümnaasiumi tüdrukud. Teise koha teenisid Viljandi maagümnaasiumi võistkond saalihokis ja Põlva ühisgümnaasiumi noored orienteerumises.

“Esimest korda saime anda nii paljudele noortele võimaluse end teiste riikide eakaaslastega võisteldes proovile panna ja veel nii edukalt!” rõõmustas koolispordiliidu president Erika Salumäe.

Festivalil osales üle 300 noore kuuest riigist, Eestist osales 150 noort neljateistkümnest koolist. Sinna pääsemiseks tuli jõuda kodus kolme parema kooli sekka, mis nõudis välisvõistlustele pürgijatelt korralikku ettevalmistust.

“Koolispordivõistlused pakuvad noortele hea võimaluse oma võimeid arendada ja end teistega võrrelda,” lausus Kuressaare gümnaasiumi kehalise kasvatuse õpetaja Endel Tustit: “Me ei tea ette, kust võib tulla tõuge, mis paneb poisse ja tüdrukuid pingutama paremate saavutuste nimel.”

Võrkpalliturniiri võitnud Rannu keskkooli kehalise kasvatuse õpetaja Enn Kangur pidas festivali fantastiliseks ja eriti heaks väljundiks väikestele koolidele. “Ega suuredki koolid välismaale võistlema pääse, käivad ainult klubid. Ilus preemia parimatele ja mõnus vaheldus,” lausus ta.

Meelelahutust pakkusid tantsuõhtud, iga võistkond esitas oma maad tutvustava sõu. Sõideti kanuude ja ratastega ning turniti seiklusrajal. Lõbus oli, kiitsid koolinoored.

Tallinnas tuleb noorteolümpia

Eesti koolispordiliidu presidendi Erika Salumäe kuulumine rahvusvahelise koolispordiföderatsiooni kuueliikmelisse juhatusse annab Eestile olulise võimaluse koolispordimaailmas kaasa rääkida. 2009. aastal korraldatakse Tallinnas noorteolümpia kergejõustikuvõistlused.