Valituks osutub kandidaat, kes kogub täiskogul osalenud ja esindatud EOK liikmete häältest enamuse ehk 50% + 1 hääle. Me ei tea, kui palju on spordiinimesi, kellele ei sobi kumbki kandidaat ja kes jätavad sedeli täitmata või rikuvad selle. Suure tõenäosusega nii ei lähe, kuid kui kumbki kandidaat ei kogu kohalviibijate häälte enamust, läheb rohkem hääli saanud kandidaat üksi teise vooru. Kui ta ei kogu ka seal üle poole hääli, kuulutatakse valimised kehtetuks.

••Kes veel täna paika pannakse?

Peale presidendi valitakse asepresident, 14 täitevkomitee liiget ja 63 esindajate kogu liiget. Kahele asepresidendi kohale on üles seatud üheksa kandidaati: Toomas Tõnise, Erich Teigamägi, Erki Nool, Jaan Toots, Madis Lepajõe, Sandor Liive, Kaia Jäppinen, Urmas Sõõrumaa ja Kristina Šmigun-Vähi. 14-le EOK täitevkomitee liikme kohale on 33 kandidaati.

••Kes valivad EOK juhtkonna?

Valijateks on 122 EOK liiget: 63 spordialaliitu ja föderatsiooni, 15 spordiühendust, 19 piirkondlikku spordiliitu ja 25 füüsilist isikut.

••Kes annavad hääle liidu või ühenduse eest?

Valimistel annab organisatsiooni poolt hääle selleks volitatud isik. Oluline on, et volitaja peab olema kantud B-kaardile.

••Kes on need EOK 25 füüsilist isikut, kes saavad presidenti valida?

EOK füüsilisest isikust liikmeks saavad olla Eesti Vabariigi kodanikud, kes esindavad Eestit rahvusvahelises olümpiakomitees, on olümpiamängudel osalenud sportlased või isikud, kellel on silmapaistvaid teeneid spordi- ja olümpialiikumise arendamisel, ning EOK taastajaliikmed 1989. aastast.

Kui neile punktidele vastav inimene soovib kuuluda EOK liikmete hulka, peab ta kirjutama täitevkomiteele kirjaliku avalduse. Otsuse teeb täiskogu. Praegu on füüsilised liikmed Mati Alaver, Rein Haljand, Jüri Jaanson, Gerd Kanter, Sven Kolga, Tõnu Laak, Ants Laos, Andres Lipstok, Tõnu Lume, Janika Mölder, Erki Nool, Tiit Nuudi, Gunnar Paal, Indrek Pertelson, Jaak Uudmäe, Cardo Remmel, Erika Salumäe, Toomas Savi, Mart Siimann, Kristina Šmigun-Vähi, Jaan Talts, Jüri Tamm, Mart Tarmak, Toomas Tõnise ja Andrus Veerpalu.Madis Kallas: talle pole peale nooruse midagi ette heita••Kes tegelikult seisavad Kallase seljataga?

Kindlasti seisab Kallase seljataga tema isa Raivo Kallas, endine riigikogulane, kes kuulus 2006. aastani Reformierakonda. Kuus aastat tagasi oli ta peakandidaat Saare maavanema kohale, kuid ametiposti ta siiski ei saanud. Pärast seda esitas ta erakonnast lahkumisavalduse. Samuti kuulub Kallase lähimate nõuandjate sekka kergejõustikumänedžer Aivar Karotamm.

Pärast seda, kui Kallase programmi ilmusid sõnad „nõukoda” ja „talendiotsimissüsteem”, hakati spekuleerima ka Raul Rebase rolliga Kallase nõustajana. Kallase sõnul on nad Rebasega paar korda telefoni teel vestelnud, kuid tema tiimi Rebane ei kuulu.

••Miks peaks Eesti spordirahvas usaldama oma organisatsiooni, raha ja tuleviku noore mehe kätte, kellel ei ole midagi ette näidata?

Ega siinkohal olegi Kallasele midagi ette heita peale vanuse. Ta on lihtsalt nii noor, et ei ole jõudnud veel pärast sportlaskarjääri lõppu suuri tegusid teha. Praegu töötab ta spordisüsteemi esimesel astmel, sealt kohe redeli tippu hüpata on üsna ebareaalne.

Teisalt kaasnes Kallase osalemisega presidendirallil õhin, millesarnast pole Eesti meedias valimistega seoses ilmselt kunagi olnud.

••Kuidas Kallas kavatseb EOK-le raha tuua?

Viimastel päevadel on nii kandidaadid kui ka paljud kiibitsejad arutanud, kas valimiseelne debatt ei tiirle mitte liiga palju raha ümber. Aatelisus aatelisuseks, aga rahata tippsporti ei tee. Seli on välja käinud kõlavad arvud, Kallas on olnud tagasihoidlikum, lubades suurendada sponsori tulu aastas 20%. Aga kuidas? Kas tema tee otsustajate juurde oleks sama roheline kui endisel peaministril Mart Siimannil? Kindlasti mitte.

••Kes on Kallase teine asepresidendikandidaat?

Enne eilseid hiliseid õhtutunde oli teada vaid üks asepresidendikandidaat – Kallase poolel olümpiavõitja Erki Nool. Au Kallasele, et ta varakult sellest teada andis, kuid kes on teine mees või naine kahe mitmevõistleja meeskonnas? Miks on muidu avatud Kallas tema nime väljaütlemisega nii kaua venitanud? Kas tal on üldse kokkulepe? Valijatel oleks kindlasti huvitav teada kogu tiimi, mitte vaid presidenti.

Neinar Seli: tema eelis on tohutu kogemus ja tutvused••Seli kuulub kümnetesse organisatsioonidesse, tal on ärid, ta juhib Tallinna Sadama nõukogu. Kui paljust on ta tegelikult nõus loobuma, et teha EOK presidendi tööd?

Eesti Päevalehele antud intervjuus kinnitas Seli, et ta on valmis taandama end enamiku organisatsioonide tööst. Ta kinnitas ka, et ärid on sellises seisus, et ta ei pea enam iga päev kõrval seisma. Samuti ei osale ta enam aktiivselt poliitikas. Küll aga on ta avaldanud soovi Tallinna Sadama nõukogu edasi juhtida. Siit tekib uus probleem: nimelt väitis majandusminister Juhan Parts eilses Äripäevas, et kui valitakse Seli, on kaks varinati: ta kas astub tagasi ja sadam saab ka tulevikus spordile raha anda või Seli jätkab ja sadam enam sporti ei toeta. Selge on üks: kui Seli tahab kõik oma plaanitavad ideed ellu viia, tuleb teha palju aeganõudvat tööd, mille nimel peab paljust loobuma.

••Kas nii selge seos ühe erakonnaga ei või ühel hetkel kahjulikuks osutuda?

Mart Siimann oli tipp-poliitik, peaminister, kuid sporti juhtima asudes juba endine poliitik. Tema erakond oli selleks ajaks, kui ta valiti EOK juhiks, sisuliselt lagunenud. Seli on väga tugeva reformierakondliku taustaga, olles erakonna liige ka praegu. Kindlasti on tal lihtne otse ja vabalt võimulolevate kaaslastega rääkida. Aga mis saab siis, kui praegune koalitsioon laguneb? Või kui uutel valimistel tuleb etteotsa mõni teine partei? Võib juhtuda, et selge seotus ühe erakonnaga võib mingil hetkel olla halb variant.

••Milline on Seli täpsem plaan ja allikad eelarve kahekordistamiseks?

Seli on öelnud, et tema eesmärk on nelja aastaga kahekordistada eelarve ning kolmekordistada sponsorite toetus. Sponsorite kohta mainis ta näiteks seda, et EOK-d ei toeta ükski suur pank, lisaks soovib ta näha spordis rohkem riigiettevõtete raha. Samuti on ta rõhunud ministeeriumis töös olevale kavale anda kogu hasartmängudest tulev raha EOK-le jagamiseks.

••Kes on Seli asepresidendikandidaadid?

Alles eile õhtul selgus esimene Seli asepresidendikandidaat, kelleks on murdmaasuusatamise kahekordne olümpiavõitja ja maailmameister Kristina Šmigun-Vähi. Üllatus? Võib olla, kuid samas oli just Eesti olümpiaakadeemia see, kes Šmigun-Vähi kandidaadiks esitas. Ja olümpiaakadeemiat juhib teatavasti Seli.

Teine kandidaat on suure tõenäosusega Toomas Tõnise. Praeguse peasekretäri Tõnise rolli Eesti spordi kujundamisel on võimatu ülehinnata. Ta tunneb sporti, süsteemi ja inimesi. Kahekordne olümpiavõitja Šmigun-Vähi on jällegi hea suhtleja, kes saab presidenti igal hetkel avalikel esinemistel asendada. Seda kummalisem on, et kui Selil on nii tugev tiim, miks ta ei soovinud seda varem välja öelda.