Üleeile päeval, mil saadeti viimsele teekonnale Heino Lipp, lahkus meie seast ka Bob Mathias, kahekordne kümnevõistluse olümpiavõitja, kes võidutses siis, kui Lippu ei lubatud Eestist välja. Mäletatavasti kogus Mathias 1948. aastal Londoni olümpial 7139 punkti, samal ajal kui Lipp võitis Tartus 7584 punktiga. Mathias suri kodus Fresanos 75-aasta vanuselt vähki.

22-aastaselt oli Mathias neljakordne USA meister, kahekordne olümpiavõitja ja kolmekordne maailmarekordiomanik. Ta oli nii populaarne, et 1954. aastal vändati film “Bob Mathiase lugu”, kus legendaarne kümnevõistleja ise peaosa mängis.

“Ta ei olnud mitte ainult eriline sportlane, vaid suur võistleja,” ütles California ülikooli treener Brutus Hamilton.

Londoni olümpiamängudel 1948 võistles Mathias vihmas ja külmas ning jäi nii maailmale meelde. Kodus tervitas teda president Harry Truman, Mathias sai kakssada abieluettepanekut ning talle omistati aasta Sullivani auhind kui kõige silmapaistvamale USA amatöörsportlasele.

Pärast spordiga lõpparve tegemist oli Mathias aastatel 1954–1956 mereväes ohvitser, edasi osales ta mängufilmides, juhtis laste suvelaagreid ning reisis ringi hea tahte saadikuna. Kaheksa aastat töötas Mathias USA senatis ning nõustas presidendikantseleid spordiküsimustes.

Mathias kasvatas koos abikaasa Gweniga üles neli tütart ja poja.