Värskalased heitlevad maakonnavõistlustel poodiumikohtade pärast. Orienteerumises on koolil ette näidata ka Eesti meistrivõistuste medalid. 180 õpilasega Värska gümnaasium tunnistati mullu Põlvamaa kõige sportlikumaks kooliks.

Liisa Raudkepp, Nele Mehine, Doris Kudre ja Kaidi Kattai peavad sportimist loomulikuks igapäeva osaks ega mäleta, et keegi oleks neid kunagi treenima sundinud.

“Palli mängisime juba päris väikestena, kaks korda nädalas kindlasti, nüüd harjutame ka jõusaalis,” lausus punnis muskliga Reno Ojaperv.

Orienteerumist peavad värskalased spordialaks number üks. Seal on väga hea maastik, kus mõnus kontrollpunkte otsida. Värskast on pärit tuntud orienteerujaid ja aktiivselt veab ala spordiklubi Peko.

Õppealajuhataja Ingrit Kala hääles kõlas varjamatu uhkusenoot, kui ta teatas: kooli paremad orienteerujad esindavad praegu Eestit juunioride MM-il ja noorte EM-il Bulgaarias.

Kergejõustikus on värskalased edukamad pikamaajooksudes,  nooremates vanuseklassides ka sprindis. Gümnaasiumitüdrukud harrastavad innustunult võrkpalli. Mullusel koolispordiliidu rahvaliiga finaalvõistlusel Hiiumaal said nad teise koha. Sander Linnus tunnistati mullusel õppeaastal maakonna kõige mitmekülgsemaks noorsportlaseks.

Appi, meie laste võit!

“Alati kui võidurõõm lahtub, tuleb ka ehmatus  – nüüd peab ju vabariiklikele võistlustele minema. Kohe tekib transpordiküsimus,” ütles Kala.

Sealtkandi kõige populaarsem spordiüritus on ümber Värska järve jooks. Viimati tegi tiiru ümber järve üle saja jooksja, enamik neist olid õpilased. Gümnaasiumilapsed võtavad aktiivselt osa ka valla suusapäevakutest, orienteerumisneljapäevakutest, kergejõustiku mitmevõistlusest ja rattasõidust.

“Väga lahe on Jüriöö teatejooks Värska tänavatel,” ütlesid Liisa ja Nele. “Lisaks klassidele kutsutakse osalema ka firmade ja külade võistkonnad.”

Liikumine peaks olema kogu pere meelelahutus, lapsed ees ja vanemad järel. “Enamasti nii käibki, näiteks ka Liisa õed

ja isa spordivad,” ütles õppealajuhataja Kala.

Õppealajuhataja seikleb rattaga

Asi algab paljuski peast ehk Värska kooli juhtkonna suhtumisest.

Õppealajuhataja Ingrit Kala on suusaspordi treener-õpetaja, kes ei jää lumepuudusel norutama, vaid püüab leida nii endale kui ka lastele sportimiseks uusi võimalusi. Oma kõige suuremateks hobideks peab ta seiklussporti ja rattaorienteerumist. Kala on noppinud medaleid Eesti meistrivõistlustelt, 2006. aasta EM-il Varssavis sai ta kuuenda koha. Kehalise kasvatuse õpetaja Kurmet Karsna harrastab võrkpalli, korvpalli ja suusatamist.

“Kui lapsed lähevad nagu iseenesest sportima, siis õpetajaid on ikka vaja veidi tagant utsitada. Pidevalt nad just sportima ei kipu, kuid näiteks vastlapäeval ja ümber järve jooksul osalevad küll,” kinnitasid eestvedajad Kala ja Karsna.

Populaarsust võidavad õpetajate seas kepikõnd, ujumine ja vesivõimlemine. Kevadisel spordipäeval said nad golfigi mängida.