Eesti kümneliikmeline MM-koondis meenutab tõesti lõvi pea ja hiire sabaga olendit. Lõvi rollis on kettamehed Gerd Kanter ja ehk ka Aleksander Tammert, hiire seisusega peab seekord teiste seas leppima ka tiitlikaitsja Andrus Värnik.

“Kirjandusliku metafoorina võib selle hinnanguga ju leppidagi,” poetas Eesti kergejõustikuliidu president Erich Teigamägi. “Oleksin eluvõõras, kui ei nõustuks arvamusega, et peamine ja ehk ainus reaalne medalilootus Osakas on Kanter, kes täna (eile – toim) saabus viimasest treeninglaagrist MM-linna. Värnik alustas täna teekonda Eestist,” teatas Teigamägi.

Mis seisus Värnik on? “Küsimärk meile kõigile, loodetavasti mitte mehele endale. Viimaste andmete kohaselt Värniku treener Heino Puuste Osakasse ei tule, teda asendab Värniku taustajõuna Eero Kiidli.”

See-eest on kohal Kanteri treener Vesteinn Hafsteinsson, kelle hinnangu kohaselt on Kanter sobivas medalivormis.

Kuigi Eesti koondis on rohkete vigastuste tõttu kahanenud kümneliikmeliseks, pole kergejõustikuliit seatud eesmärki muutnud. “Oleme rahul, kui kellegi reisikotti mahub tagasi tulles medal. Mõni isiklik rekord kuluks samuti ära,” väljendas Teigamägi sihte.

Et Eesti paneb Osakas välja lubatust vähem sportlasi, võib IAAF meile rahatrahvi väänata. Teigamägi usub, et seda siiski ei tehta. “Seda moodust pole praktiseeritud. Igaks juhuks oleme end varustanud tõenditega, näiteks Taavi Peetre luumurru kohta.”

Teigamägi osales Osakas rahvusvahelise alaliidu kongressi töös, kus valiti IAAF-i juhtorganid.

“President Lamine Diack jäi ametisse, kuid eurooplased võivad rahul olla. Vastsed asepresidendid on teiste seas Londoni olümpiamängude korralduskomitee juht Sebastian Coe ja endine teivashüppestaar Sergei Bubka, kellelt ootame eestkostet Euroopa kergejõustikule,” märkis Teigamägi.

Trahvi ei tule

Kergejõustiklasi võtab MM-linnas vastu üle 30 kraadi ulatuv temperatuur ja kõrge õhuniiskus. “Olud on siiski paremad kui hirmutati. Samamoodi olme. Eesti koondis elab kolmetärnihotellis. Toad on suuremad kui mõnel pool Jaapanis, kus tuppa mahtumiseks tuleb pagas ukse taha jätta,” informeeris Erich Teigamägi.

Osakas pole ühtset sportlasküla. 203 riigi sportlased on paigutatud mööda linna laiali. “Jaapanlased on välja koolitanud hulga vabatahtlikke, keda on arvuliselt rohkem kui ametimehi varasematel MM-võistlustel. Abivalmidust kohtab igal sammul,” sõnas Teigamägi.

Esimese eestlasena läheb Osakas võistlustulle maratoonar Pavel Loskutov. Meeste maratoni start antakse meie aja järgi laupäeva öösel kell 1.

Treeneri toeta Värnik otsib sisemist jõudu

•• Odaviske maailmameister sõitis eile Osakasse, tema treener Heino Puuste otsustas koju jääda.

•• “Eks hinges tahtsin ikka, et treener oleks kõrval,” ütles olulisest vaimsest toest ilma jäänud odaäss. “Me kõik oleme suured inimesed, kel on õigus oma otsusele. Heino pidas õigemaks koju jääda.”

•• Puuste rolli võtab üle massöör Eero Kiidli (mehe 1991. aastast pärinev odaviske rekord 74.22), kes aitab Värnikul võistluse eel vabaneda keha ja vaimu pingetest.

•• “Minu seis ei anna enam just paljudele inimestele usku,” tunnistas tänavu kõigest 72.30 kirja saanud Värnik kriitiliselt. “Aga sümpaatse mulje jätab, et kaks inimest otsustasid minuga Jaapanisse kaasa tulla – Eero ja sõbratar Kairi. Ka Eestis olen kohanud mõne võhivõõra inimese puhul positiivset suhtumist. Nad on eemalt hüüdnud – Andrus, mine ja näita!”

•• Oma kehalise võimekuse pärast Värnik ei muretse, olulisemaks peab ta võistlustahte leidmist.

•• “Viimati võistlesin sel tasemel kaks aastat tagasi Helsingis. Nüüd tuleb jälle leida tahe, millega kaasneb ka sisemine jõud. Tean, mida teha, kuidas end kokku võtta.”