Ants Antson –  Eesti talisportlaste olümpiavõitude teerajaja. Kulla­kogumine algas 1964. aastal Innsbruckis, kiiruisutamise 1500 meetri distantsil. 

„Bolero” – sensatsiooniline ja sensuaalne Raveli „Bolero” briti jäätantsijate Jayne Torvilli ja Christopher Deani esitluses Sarajevos 1984. aastal. Paar jõudis tantsuni alles esimese minuti lõpus, olles eelnevalt paarikümne sekundi jooksul muusika taktis põlvilt tõusnud. Esinemise ajaks peatas saareriigi alamkoda isegi oma istungi, et briti paari tantsust osa saada. Etteaste, mis tegi paarissõidu väikevennast jäätantsust tänase glamuuri musternäite. Uuenduslik oli nii tehniline pool kui ka eelkõige koreograafia. Teiseks hindeks andsid kõik kohtunikud maksimaalse 6,0.

Chamonix’st sai 1924. aastal taliolümpia alguse, esimest korda vahtralehemaale jõudis see aga 1988. aastal, kui külalisi võõrustas Calgary.

Aga ka Cool Runnings – Hollywoodi film, mis vändati Jamaica bobitiimist Calgary olümpialt.

Disney – 1960. aasta taliolümpial USA-s Squaw Valleys korraldas mängude ava- ja lõputseremoonia ei keegi muu kui legendaarne Walt Disney.

Aga ka Dan Jansen. 1980-ndate keskpaigast kiiruisutamise lühemaid distantse valitsenud ameeriklane, kes läks oma neljandale olüm-piale Lillehammerisse olukorras, kus ta polnud võitnud ainsatki medalit. Näiteks Calgarys sai ta stardi eel teate oma õe surmast ega suutnud distantse lõpetada. Täielikult ebaõn-nestus ka Albertville’i olümpia ning Lillehammeri 500 m. Elu viimase võimaluse eel 1000 meetris hoidis terve maailm Jansenile pöialt, ta küll vääratas korra, kuid suutis püsti jääda ja lõpuks olümpiakulla võita.

Eesti sportlased on talimängudelt võitnud kaheksa medalit, neist kuue omanikud Jaak Mae, Kristina Šmigun-Vähi ja Andrus Veerpalu on võistlustules ka tänavustel mängudel. 

Aga ka Eddie Eagan. Ameeriklane on seni ainuke, kes võitnud kuldmedali nii suve- (1920, poks) kui ka taliolümpial (1932, neljane bobi).

Fotofiniš. Ajaloo edukaim murdmaasuustaja Bjørn Daehlie kaotas 1994. aasta Lillehammeri olümpial meeste teatesõidus pärast fotofiniši uurimist itaallasele Silvio Faunerile. Daehlie ja ülejäänud Norra teatemehed pidid kodupubliku suureks kurvastuseks itaallastele võidu auks kummardama.

Gunde Svan. Kaheksakümnendate lõpu ja üheksakümnendate alguse suusasõprade seas on kaks koolkonda: ühed õhkavad taga Rootsi suusatamise tippaega Gundega eesotsas, teised mäletavad Gunde järel saabunud Norra valitsemisaega. Rootsi suusaäss, kes võitis neli olümpiakulda, on hiljem proovinud kätt ka rallisõitjana.

Aga ka Guido Caroli – tõrvikukandja ja tulesüütaja 1956. aasta taliolümpial Itaalias Cortina d’Ampezzos. Caroli sisenes avatseremoonial olümpiastaadionile uiskudel mööda jääd, kuid takerdus kaablisse ja kukkus. Leek tõrvikus oleks peaaegu kustunud.

Heiden, Eric. USA kiiruisutaja sai hakkama unikaalse saavutusega, võites 1980. aastal Lake Placidis kõik viis ala.

Aga ka Heino Ago Freiberg. Ainus eestlasest bobisõitja, kes võistles küll Rootsi eest. 1964. aasta Inns­brucki olümpial jäi tema laeks kahesel bobil 12. ja neljasel bobil 11. koht.

Inimõiguste rikkumise tõttu anti Vancouveri korralduskomitee lausa kohtu alla – seda tegid naissuusa-hüppajad, kes ei saa ka sel olümpial startida.

Jäähoki. Kahtluseta Vancouveri mängude peaala – ärge unustage, et olümpia peetakse hoki sünnimaal! Ent juba varemgi on palju juhtunud. Näiteks 1980. aasta ameeriklaste „Miracle on Ice” ehk võitmatuna tundunud Nõukogude karu alistamine ja kullavõit Lake Placidis. Või kes ei mäletaks Dominaatorit – Tšehhi hokikuulsuse Dominik Hašeki imelisi tõrjeid 1998. aasta Nagano olümpia hokiturniiril, kus esimest korda mängisid ka profid. Või hoopiski samal olümpial hokimaailma „The Great One’i” Wayne Gretzky pisaraid pärast poolfinaali kaotust just Tšehhimaale.

Kuues olümpia. Kahekordne olümpiavõitja Andrus Veerpalu läheb oma kuuendale olümpiale. Tema rahvusvaheline karjäär algas 1992. aastal Albertville’i mängudel. Rahvusliku põlve saaga on õnnelikult seljataga, nüüd ootame mulluselt maailmameistrilt taas supertulemusi.

Aga ka kaheksa kulda –  just niipalju säravamaid autasusid on võitnud läbi aegade edukaim taliolümplane Bjørn Daehlie.

Levandi, Allar.  Eelmisel Kanadas peetud olümpial hüppas ja suusatas just tema end 28. veebruari talveööl eestlaste südametesse. „Noh, Allar-poiss, mida sa tahad Eesti rahvale öelda?” Kes ei teaks neid mälestusväärseid sõnu kadunud Toomas Uba suust, kui ta usutles pronksisangarit Allar Levandit.

Aga ka Liechtenstein – väikseim riik, mille sportlased on võitnud talimängudel medaleid.

Mieto, Juha. Soomlane on talimängude ajaloos ehk õnnetuim kaotaja, sest jäi 1980. aastal 15 km suusatamises rootslasele Thomas Wassbergile alla 0,01 sekundiga ehk seitsme sentimeetriga. Pärast seda loobuti ajavõtmisel sajandiksekunditest.

Nykänen, Matti. „Meidän Matti!” – põhjanaabritele piisab vaid eesnimest, et mõte läheks Sarajevost ja Calgaryst neli kulda koju toonud Matti Nykänenile.

Aga ka Norra – läbi aegade kõige edukam taliolümpiamaa, mille sportlased on kokku võitnud 280 medalit.

Olümpiaideaalid. Pierre de Coubertini eestvedamisel taastatud antiiksete olümpiamängude traditsioon seadis esmalt ideaaliks puhta spordi, mis jättis kõrvale välised abivahendid ja ka professionalismi. Praeguseks pole sellest suurt järele jäänud – kogu sport on äri ka olümpial, seal osalevad

profisportlased, olümpiamänge müüakse „vaatajakontaktidena”, igal pool on suursponsorid VISA, McDonald’s, Coca Cola, Samsung. Samuti tasub meenutada arvukaid dopinguskandaale. Esimesena jäi taliolümpial efedriini kasutamisega vahele Lääne-Saksamaa hokimängija Alois Schlöder (1968).

Aga ka Oscar. Ameerika filmiakadeemia otsustas tänavuse Oscari-gala kuupäeva nädala võrra edasi nihutada, et kuldmehikeste kättejagamine ning olümpia lõputseremoonia ei satuks 28. veebruaril samale päevale.

Poliitika. Sellest pole puutumata jäänud ka talimängud. 1950. aastal tunnistas ROK vaid Lääne-Saksamaa olümpiakomiteed, seetõttu esindas 1952. aastal Oslos Saksamaad vaid nende tiim. 1980. aastal boikoteeris Lake Placidi olümpiat Taiwan.

Aga ka põgenikest Austria laskesuusatajad , kes Torino olümpial dopinguküttide kartuses olümpia-külast minema tormasid. Austriale jäi riigi läbi aegade edukamateks kujunenud mängudest veredopingu­skandaali tõttu külge mõru maik.

Quatchi. Üks kolmest Vancouveri mängude maskotist. Lisaks tervitavad külalisi ja sportlasi Miga ja peamiselt paraolümpial tegutsev Sumi.

Raha. Vancouveri mängud lähevad maksma üle kuue miljardi dollari.

Suusakuningad. Veikko Hakulinen, Sixten Jernberg, Eero Mäntyranta, Nikolai Zimjatov, Gunde Svan, Vegard Ulvang, Björn Daehlie… Kas Vancouveris tuleb siia ritta Petter Northug?

Aga ka suusatamine – konkurentsitult kõige popim Eesti talispordi­ala, olümpial on käinud 26 Eesti suusatajat.

Šmigun, Kristina. Kes muu kui kahekordne olümpiavõitja Kristina Šmigun, kelle perekonnanimele on  uueks olümpiaks lisandunud veel ka  Vähi.

Tomba Alberto – Itaalia playboy’st mäesuusaäss Alberto „La Bomba“ Tomba võitis kokku kolm olümpiakulda. Vähemalt sama palju tähelepanu kui mäesuusatamisega teenis ta kaklemiste, tüdrukute, alkoholi ja teravate sõnade tõttu.

Aga ka turvalisus – tavapäraselt on eelolevalgi olümpial päevakorras turvateema. Just neil kaalutlustel jäeti ära tõrvikujooks Kreekast Kanadasse. Jooks toimus vaid Kanada pinnal.

Zöggeler, Armin. Kahekordne kelgutamise olümpiavõitja, kes hoiab liidrikohta MK-sarjas ka tänavu. Kelgutamises pidi ühe sportlase võistlustulle saatma ka Vaikse ookeani tilluke saareriik Tonga, kuid nende mehe Bruno Bananiga juhtus viimases kvalifikatsioonivoorus õnnetus ja ta jäi olümpia ukse taha.

Žürii otsustas 1968. aasta mängudelt diskvalifitseerida esimese, teise ja neljandana lõpetanud Ida-Saksamaa kelgutajad, kes olid kelgu jalaseid salaja soojendatud. Saksa DV olümpiakomitee nimetas afääri „kapitalistide revanšistlikuks vande-nõuks”, kuid tuli välja, et probleemi avastas žürii poolakast esimees Lucian Swiderski. Olümpiavõitjaks tuli itaallanna Erica Lechner.

Uisutüli. 1994. aasta Lillehammeri olümpia eel lasi iluuisutaja Tonya Hardingu elukaaslane rünnata Nancy Kerrigani, kelle põlv purustati raudkangiga. Kuigi tülisse sekkusid nii politsei kui ka USA ja rahvusvaheline olümpiakomitee, said mõlemad ameeriklannad loa minna olümpiale. Kerrigan võitis lõpuks hõbeda, Harding oli kaheksas.

Vida Venciene.  Nii nagu meil on „oma Allar”, on leedulastel Calgaryst „oma Vida” – eelmiselt Kanada olümpialt viis ta kodumaale kulla ja pronksi.

Witt, Katarina. 1984. aastal Sarajevos ja 1988. aastal Calgarys triumfeerinud iuluuisukuninganna, ilmselt üks maailma tuntumaid uisutajaid üldse.

Õdede triumf. Kolmel korral on samal olümpial võitnud medaleid õed. 1968. aastal Grenoble’is tegid mäesuusatamises puhta töö prantslannad Marielle ja Christine Göitschel. Marielle võitis kulla suurslaalomis ja hõbeda slaalomis. Christine oli parim slaalomis ja teine suur­slaalomis.

1992. aastal Albertville’is said Doris ja Angelika Neuner (Itaalia) naiste ühekelgul kaksikvõidu. 2002. aastal aga võitis Andrea Henkel (Saksamaa) kaks kuldmedalit laskesuusatamises ja tema õde Manuela kulla naiste 4 × 5 km teatesuusatamises.

Aga ka õlu,  mida joovad dopingukontrollis vedelikueritamisega hädas olevad sportlased. Kanadas juuakse olümpia ajal Molsoni õlut, mis koos Labattiga moodustavad nende Saku ja A. Le Coqi.

Äpardused. Legendaarsed juhtumid Eesti sportlastega. Margus Hernits kaotas 1994. aastal uisul kruvid, mäesuusataja Connor O’Brien esimestel meetritel suusa. Kelgutaja Andrus Paul pani 1998. aastal kelgu alla liiga palju tina.

Öine olümpia. Sarnaselt Naganoga ja Salt Lake Cityga tuleb ka Vancouveri ajal magamine ära unustada.

Üheksa medalit taliolümpiamängudelt on norralaste laskesuusakuningal Ole-Einar Bjørndalenil, neist viis kuldset. Torino oli mehe jaoks pettumus, mistõttu pole kahtlustki, et Vancouveris soovib maailma ehk aegade parim laskesuusataja oma kollektsiooni täiendada.

Aga ka üksteist. Nõukogude Liidu ja Venemaa paarissõitjad võitsid iluuisutamises kulla järjest 11 taliolümpial (1964–1992), mis märgib talimängude ajaloos pikimat ühe riigi võiduseeriat ühel alal.

X-games. Ekstreemspordimängud, kus lihvivad olümpiaeelset vormi mitmed lumelaudurid ja vigursuusatajad, teiste seas Shaun „Lendav Tomat” White ja Danny Kass.

YVR. Vancouveri lennujaama kood. Kuidas saab esimese meretasapinnal asuva linnana taliolüm-piat võõrustav Briti Columbia

provintsi pealinn mängude korraldamisega hakkama? Muide, Vancouver on suurim ja kõige soojema kliimaga taliolümpialinn.