Toobal polnud ainus, kelle silm märjaks läks.

Šokeerisime Serbiat

Kümnel viimasel EM-il ainult kahel korral medalita jäänud serblased polnud ilmselgelt valmis selleks, et Eesti kohtumist nõnda maruliselt ja enesekindlalt alustas. Gheorghe Creţu hoolealused võitsid esimesed geimid 25 : 21 ja 25 : 14! Võrkpallimaailma suur kants oli nurka surutud ja huvilised üle maailma jälgisid põnevusega, kas tõesti sünnib play-off’is turniiri suurim sensatsioon ja Serbia ei pääse veerandfinaaligi. „Väga vähe jäi puudu, et juhtunud oleks üllatus, mis oleks raputanud maailma,” tõdes libero Rait Rikberg, kes hullutas peamiselt eestlastest ja soomlastest koosnenud pealtvaatajaid filigraanse kaitsemänguga. „Tundub, et serblased natuke alahindasid meid ja tulid lõdvalt peale.”

Kõmm! Kõmm! Kõmm! Eesti mäng lagunes täielikult ja kolmanda geimi kaotasime koguni 8 : 25!
Paraku oli tegemist nokdauni, mitte nokaudiga. Avageimis väga viletsalt alustatud ja kärmelt pingile istutatud diagonaalründaja Aleksandar Atanasijević tuli teise geimi lõpus tagasi ning kolmanda alguses tegutses servijoonel ja rünnakul raevukalt ja kartmatult nagu puurist põgenenud metsloom. Kõmm! Kõmm! Kõmm! Eesti mäng lagunes täielikult ja kolmanda geimi kaotasime koguni 8 : 25!
Neljandas jäid sinisärgid samuti kaotusseisu, eduka lõpuga suudeti vahe vähendada 22 : 25 peale. Viiendas püsisime mängus lõpuni, tablool oli veel viigiseis 12 : 12… Geimi võit läks siiski kindlamini tegutsenud Serbiale 15 : 13 ja mäng 3 : 2. „Täitsa p*****, tegime viiendas geimis neli ründeviga!” sajatas Rikberg, kui mängu järel statistikalehte nägi.
Eestile 15 punkti toonud Robert Täht elas pärast mängu läbi kaotusevalu.

„Väga kahju on kaotada nii. Olla 2 : 0 ees ja siis ära puterdada... Kolmandas ja neljandas geimis ei saanud me hakkama, kolmandas absoluutselt mitte. Viiendas ärkasime, kuid neil oli juba korralik hoog sees,” rääkis Venno, kes tõi Eesti resultatiivseimana 15 punkti nagu ka Robert Täht. Ometi ei jäänud Venno enda mänguga rahule: „Ma pole absoluutselt rahul. Kolmandas ja neljandas geimis ei tulnud midagi välja.”

Toobal: pärast tänast usuvad kõik, et suudame ka suurte meeskondade vastu mängida.
„Ma olen meeskonnaga väga rahul, nii peabki võitlema. Pärast tänast usuvad kõik, et suudame ka suurte meeskondade vastu mängida. Nii kui nemad meid alahindavad ja meie peame oma plaanist kinni, saavad nad vastu nina,” võttis Toobal EM-i kokku.

Serbia treener Nikola Grbić kiitis eestlasi ja noomis omasid. „Sellised mängud on alati karmid, kus mu meeskonnalt oodatakse enne mängu lihtsat võitu. Me ei olnud piisavalt keskendunud. Eestil oli hea pingevaba mängida. Olete näidanud sel turniiril suurepärast võrkpalli nii Itaalia kui ka Prantsusmaa vastu,” lausus Grbić.

Eesti koondise aegade parim EM arvudes

Eesti Päevaleht võttis kokku võrkpallikoondise seekordse Euroopa meistrivõistluste tsükli.

Lehe trükkimineku ajaks polnud täpne koht veel selge, kuid ilmselt sai 2011. aastast pärit 12. koht mitte lihtsalt korratud, vaid ületatud. Paremini pole võrkpalluritel kunagi läinud ning ükski meist väiksem rahvus ei jõudnud finaalturniirilegi. Võime olla uhked!

12

mängu pidas Eesti võrkpallikoondis selles Euroopa meistrivõistluste valiktsüklis kokku.

7

korda lahkusime väljakult võitjatena: valiksarjas alistasime kahel korral Ungari (3 : 1, 3 : 1), Kreeka (3 : 0, 3 : 1) ja Rootsi (3 : 1, 3 : 0), finaalturniiril Horvaatia (3 : 0).

5

korda tuli tunnistada vastaste üleolekut. Valiksarjas oli parem Slovakkia (0 : 3, 0 : 3), finaalturniiril Itaalia (0 : 3), Prantsusmaa (1 : 3) ja Serbia ( 2 : 3).

660

punkti koguti tosina mänguga: Oliver Venno 167, Ardo Kreek 105, Robert Täht 91, Keith Pupart 89, Martti Juhkami 81, Andri Aganits 75, Kert Toobal 22, Renee Teppan 16, Timo Tammemaa 7, Andres Toobal 5, Henri Treial 2.

15

meest kanti mängudeks nimekirja. Lisaks neile 14, kes finaalturniirile pääsesid, osales valikturniiril ka Kardo Kõresaar.

1

koha võrra kerkib koondis ilmselt Euroopa edetabelis. Möödume Hispaaniast ja tõuseme 16. Enamat takistab luhtunud eelmine valiktsükkel.

68%

Gheorghe Cretu juhendatud ametlikest mängudest on võidetud. Rumeenlase taktikepi all peetud 38 kohtumist, võite on 26.

Võrkpalli EM

Eesti – Serbia 2 : 3

25 : 21, 25 : 14, 8 : 25, 22 : 25, 13 : 15

Eesti punktid: Venno 15 (+5), Täht 15 (+6), Pupart 11 (+7), Aganits 9 (+6) Kreek 6 (+2), Toobal 2 (0).