Haapsalu Ramon Kaju püstitas rahvusvahelisel võistlusel Augustiõhtu kergejõustikuga isikliku rekordi 2.28 ja sai sama kõrguse ületanud Venemaa 2.32-mehe Vjat‰eslav Voronini järel teise koha. Kaheteistkümnendal tunnil Euroopa meistrivõistlustele sõitvasse Eesti koondisse valitud Kaju tõestas Haapsalus EM-küpsust. “Tegelikult ma ei tulnudki väga head tulemust üritama,” ütles vägilasekasvu atleet. “Tahtsin EM-i eel enesekindlust koguda, ent mõnus publik ja terav konkurents piitsutasid tagant.”

200 000 krooni läks õigesse kohta

Korraldajad, vennad Peeter ja Veiko Tishler olid võistluse õnnestumise nimel kõvasti vaeva näinud. Kõrgushüppepaik rajati Haapsalu lossiplatsi keskele. Euroopa tippklassi kuuluvad tulemused õigustasid ligi 200 000-kroonist väljaminekut.

Kaju märkis pühapäeval Eesti meistrivõistlusi võites, et on supervormis. Konarliku tehnika tõttu piirdus ta siis 2.18-ga. “Täna sujus kõik märksa paremini. Hoojooksu lõpuosa oli peaaegu ideaalne,” rääkis 25aastane atleet.

Kaju ületas algkõrguse 2.14 avakatsel. Esimesel üritusel alistusid ka 2.17 ja 2.21.

Sportlikku viha süstis Kajusse venelasest konkurent Voronin. Soojendusel 2.25 känguruliku kergusega ületanud Voronin lendas algkõrgusest 2.21 üle ülikergelt, justkui olnuks ees vaid meetrine tõke.

Rock ergutas

2.25 alistasid nii Kaju kui Voronin teisel katsel. 2.28 kuuletus Voroninile esimesel, Kajule teisel üritusel. Venelane palus iga hüppe eel end ergutada muusikaga – raske rockiga. “Muusika saatel olen hüpanud Poolas, Saksamaal ja Ukrainas,” rääkis külalissportlane. “Väga mõnus on nii võistelda. Usun, et teistelgi olnuks muusikast abi.”

Kaju ründas ka Eesti rekordit 2.31, mis käis üle jõu. “Püssirohtu jäi väheks,” tõdes ta. Haapsalu on Kajule õnnelik koht, mullu püstitas ta siin samuti isikliku rekordi 2.26.

Nädala pärast võistleb Kaju EM-il. “Siis võib välja kukkuda hoopis teistsugune võistlus. Enesekindlust ammutasin aga piisavalt.”

Voronin EM-ile ei pääsenud. “Kõrbesin Venemaa meistrivõistlustel,” selgitas võidumees.

Tulemused. 1. Vjatsheslav Voronin (Venemaa) 2.28, 2. Ramon Kaju 2.28, 3.-4. Peteris Valdmanis (Läti) ja Vesa Piira (Soome) 2.14, 5. Ville Vepsäläinen (Soome) 2.11, 6. Yannick Tregaro (Rootsi) 2.08, 7.-8. Olavi Paavo ja Tramo Kobin 2.05, 9. Erki Hiisjärv 2.05. Marko Aleksejev ei ületanud algkõrgust 2.00.