Eesti olümpiakomitee peasekretär Siim Sukles, kes lubas lahkumisavalduse lauale panna, kui Rio de Janeiros medalit ei tule, võib rahus magada. Medal tuleb.

Hakkame arvestama. Kas Epp Mäe võib naistemaadluses medali võita? Võib! Nagu ka Mart Seim tõstmises ja neljapaat sõudmises – kõik mulluste MM-ide medalistid. Kas Gerd Kanteril on võimalusi? On. Epeevehklejatel ja maadlejal Heiki Nabil samuti, kui nad olümpiamängudele pääsevad. Isegi purjetajal Deniss Karpakil, maanteesõitjatel (rada on raske) ja kümnevõistlejal Maicel Uibol on hägused võimalused.
Epp Mäe kuulutati 2015. aasta parimaks naissportlaseks. Ennustame, et 2016. aasta tuleb tema jaoks vähemalt sama edukas.

Kui sellest seltskonnast ei võida keegi kahvatut pronksigi, on spordijumal Eestimaa hüljanud.

Ott Tänak naaseb M-Sporti

Kui kellelgi eelmisel aastal õnne oli, siis Ott Tänakul ja Raigo Mõldril. Nad kihutasid küll ralli MM-sarjas läbi kraavide ja järvede, kuid hankisid uueks hooajaks ometi koha korralikus DMACK-i meeskonnas. Või äkki polnud asi õnnes, vaid selles, et mehed on lihtsalt kiired?
Tõstja Mart Seim kerkis lõppenud aastal Eesti üheks peamiseks olümpiamedalisoosikuks.

Uuel hooajal on Tänakul luksuslikud tingimused: ainus mees tiimis, palju testiaega ja loodetavasti muutuvad DMACK-i rehvid samuti konkurentsivõimeliseks. Seega sõidab Tänak vähemalt kolmel rallil poodiumile ja ta võetakse M-Spordi meeskonda tagasi. Muidugi kui palk on sobiv ja ta ise tahab sinna minna.

Kristina Šmigun-Vähi on puhas

Rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK) ei taha millegipärast rääkida Kristina Šmigun-Vähi dopingujuhtumist ega võtta temalt Torino olümpial võidetud kuldmedaleid. Miks? Sest asi lehkab – ja mitte olümpiavõitja suunalt.

Kas dopinguküttidel on kunagi olnud mingit peenutsemist? Näiteks venelastega? Või suure ja kuulsa Lance Armstrongiga, keda kaitses tippadvokaatide vägi? Ei! Karistus väänati vaatamata sellele, et ükski dopinguproov polnud positiivne. Ja nüüd ei julgeta avalikkusele öelda, millist ainet väiksest Eestist pärit suusataja kasutas, kas B-proov on avatud ja kui kaugele teemaga jõutud on. Tundub, et ühel hetkel teatab ROK: vabandust, eksisime. Või ei ütle keegi ei üht ega teist.

Epeenaised põruvad taas

No ei vea meie epeenaistel. Londoni olümpialt jäädi kõrvale vaid ühe torkega ja kahjuks läheb nii ka seekord. Taset on, kuid närvid ei kesta. Süüdistada saab vaid iseennast, sest kaotus Jaapanile mullusel MM-il oli andestamatu.

Olümpiapunkte jagatakse veel kahel MK-etapil. Epeenaiskond on maailma edetabelis 10. kohal, mis tähendab, et suurte punktide saamiseks ehk nelja sekka pääsuks tuleb madistada prantslannade ja hiinlannadega. Raske. Aga mitte võimatu. Annaks taevas, et ma selle ennustusega eksiks.

Individuaalselt pääsevad Rio de Janeirosse naistest Irina Embrich ja meestest Nikolai Novosjolov.

Võrkpall EM-ile, korvpall võib-olla

Eesti võrkpallikoondisega on lihtne. Mehed arenevad, noori tuleb peale, EM-i kvalifikatsiooni vastased – Tšehhi, Makedoonia, Rumeenia – pole liiga vägevad, seega sõidetakse otse finaalturniirile.
Ott Tänak ja Raigo Mõlder said hea tiimi ja hea auto ning ronivad tuleval aastal usutavasti korduvalt poodiumile.

Korvpallis pole teada ei vastaseid, tugevusgruppe ega isegi kvalifikatsioonisüsteemi. Kuid igal juhul läheb Eesti koondisel raskeks: arengut pole, noori samuti mitte ning kui näiteks Kristjan Kangur ja Siim-Sander Vene põhjusel või teisel eemale jäävad, siis on asi hapu.

Eesti spordisüsteem jätkab vindumist

Isegi kui Eesti olümpiakomitee saab hea presidendi ja asekantsleri, ei muutu suurt midagi. Selleks et spordisüsteem elujõuliseks pöörata, tuleb teha põhjalikud reformid, kuid kes seda teeb?

Spordipoliitika probleeme kogunetakse kultuuriministeeriumisse arutama alles märtsis ja oleks ime, kui muutused 2017. aasta riigieelarves kajastuksid. Parteide ja poliitikute vahelised hõõrumised ning peaminister Taavi Rõivase suur narratiiv – teeme samamoodi, aga paremini – kustutavad viimase lootuse.

Kontaveit poolesaja sekka

Eesti naiste tennises on võim lõplikult vahetunud. Pigem pakib Kaia Kanepi lõplikult reketid, kui maailma edetabelis tagasi 50 sekka jõuab. Anett Kontaveit seevastu jätkab kukesammudega tipu suunas liikumist.
Eesti võrkpallurid eesotsas Robert Tähega on piisavalt kõvad, et murda otse EM-finaalturniirile.

Jah, Kontaveit tegutseb väljakul kärsitult, ei liigu piisavalt kiiresti, tema tagakäsi ja võrgumäng jätavad soovida. Aga ta on veel noor ja muutub – kui kõvasti trenni teeb – iga aastaga paremaks. Oleks pettumus, kui aasta lõpus ei algaks tema edetabelikoht numbriga viis. Vähemalt.

Taaramäe tõuseb, Kangert püsib

Tanel Kangert jätkab töörügamist Astana rattaklubis endisel moel – tiimi liidreid võitudele (või vähemalt kõrgetele kohtadele) aidates. Aga vaat Rein Taaramäe seis Katjušas on põnev. Ta palgati selleks, et meeskonnale esikohti tuua. Eelmise aasta lõpp oli ilus – kaks võitu mitmepäevasõitudelt – ja loodetavasti ta hoog ei vaibu. Ennustan, et Taaramäe saab tuleval aastal kolm esikohta, on korra World Touri väiksemal velotuuril poodiumil ja Girol esikümnes.

KHL jääb Eesti jaoks unistuseks

Kui Eesti klubi asuks mängima kontinentaalses hokiliigas (KHL), oleks see aasta spordisündmus. Paraku nii ei lähe: kui viisiku jagu Eestist pärit mängumehi kraabiks veel kokku, siis raha ilmselt mitte.

Väidetavalt peab KHL-i pürgival klubil olema finantskindlus kolmeks aastaks ehk siis 3 x 10 miljonit eurot. Kuidas see kokku saadakse? Välisfirmad (loe: Venemaa firmad) tulevad appi? Miks peaksid? Kas välismaa (loe: Venemaa) majandusel läheb sedavõrd hästi?

Peotäis pisiennustusi

*Eestil tuleb olümpiaalade poolest hea aasta, sest toimub hulk Euroopa meistrivõistlusi, kus võidetakse kokku vähemalt kuus medalit.

*Talispordis ei muutu midagi: murdmaa vajub üha rohkem lumme, kahevõistlus püsib Kristjan Ilvese najal, päikest toob freestyle-suusataja Kelly Sildaru.

*Eesti jalgpallikoondise lootused MM-valikturniiril ei kustu, sest kolmest mängust saadakse neli punkti.

*Vähemalt kolm Eesti sportlast jääb dopinguga vahele, kuid tõsiseid tegijaid nende seas pole.

*Laskesuusatajad võidavad juunioride tiitlivõistlustel taas kaks medalit, ühe naiste teatesõidus.

*Ragnar Klavan lahkub Augsburgist tugevamasse klubisse, kuid mitte tingimata Inglismaale.

Kuidas läks 2015. aasta ennustus?

Eelmise aasta ennustustest läks kuus pihta ja neli mööda.

Läks täppi

Kas Gerd Kanter tõuseb MM-il taas kõige vägevamaks?

Ennustus: EI

Tegelikult: EI

Kanter jäi Pekingis kullast kaugele, ta ei võitnud pronksigi.

Kas eestlane jõuab Otepää MK-etapil sprindi finaali?

Ennustus: EI

Tegelikult: EI

Otepääl ei pääsenud ükski sprinter isegi kvalifikatsioonist edasi.

Kas Ott Tänak jõuab mõnel WRC etapil poodiumile?

Ennustus: JAH

Tegelikult: JAH

Tänak sõitis end korra esikolmikusse, üks-kaks poodiumikohta läks väljasõitude nahka.

Kas võrkpallikoondis jõuab taas EM-finaalturniirile?

Ennustus: JAH

Tegelikult: JAH

Latt oli liiga madal, koondis alistas play-off’is muretult Rootsi.

Kas F1-s jätkub Mercedese ülemvõim?

Ennustus: JAH

Tegelikult: JAH

Kuna mootoreid ei tohtinud suurel määral arendada, jäi Mercedes taas püüdmatuks.

Kas Lionel Messi lahkub FC Barcelonast?

Ennustus: EI

Tegelikult: EI

Messil pole vähimatki põhjust Barcelonast lahkuda.

Läks mööda

Kas korvpallikoondis jõuab Euroopa meistrivõistlustel alagrupist edasi?

Ennustus: JAH

Tegelikult: EI

Oleks Eesti korvpallikoondis EM-finaalturniiril Läti alistanud… Paraku ei alistanud.

Kas Kaia Kanepi lõpetab karjääri?

Ennustus: JAH

Tegelikult: EI

Kanepi vajus WTA edetabelis 126. kohale, aga otsustas jätkata.

Kas Kristina Šmigun-Vähi dopingusaaga saab lahenduse?

Ennustus: JAH

Tegelikult: EI

Millise kohtu veskid Šmigun-Vähi dopingusaagat jahvatavad – kui üldse jahvatavad?