Nelja-aastaselt jääga tutvust teinud ning kuueselt korrapäraselt treenima hakanud Romanenkov on tänavune Eesti meister, kelle kava jättis uisusõpradele sügava mulje. „Taseme ja punktide poo­lest võiks ta juba Euroopa meistrivõistlustele sõita, kuid vanus ei luba veel,” kahetses uisuliidu peasekretär Gunnar Kuura.

„Tahtsin ennast alaliidu inimestele näidata, tegin korralikke hüppeid,” lausus Viktor, kes on alaga tegelenud enam kui kümme aastat. „Kui emaga esimest korda jääle läksin, libistasin end edasi põlvede peal poortide ääres,” meenutas ta.

Ema hoole all

Viktorit on kogu aja juhendanud ema Oksana Romanenkova. Päeva, millal ta otsustas tippu pürgida, noormees hästi ei mäleta, kuid meeles on ajend – üks video tippiluuisutajate esinemisest. „Tahtsin ka puhtalt hüpata, saavutada samasugust taset,” lausus Eesti meister, kelle eeskujud on kahekordne maailmameister, tä­navu tippspordist loobunud Stephane Lambiel ja kümnete tiitlitega pärjatud Jevgeni Pluštšen­ko.

Viktori suur unistus on jõuda järgmisel sügisel Karl Schäferi memoriaalil esikuuikusse, mis tagaks koha Vancouveri olümpiale. Enne tahab ta hästi esineda veebruaris Poolas peetavatel noorte olümpiafestivalil, seejärel juunioride MM-il Sofias, kus on eesmärgiks jõuda esikümnesse.

Noorsportlastel on kõige raskem ühitada kooli ja treeninguid. „Kolmel päeval nädalas on kaks jäätrenni, kolmel päeval üks, aga lisaks sellele koreograafia ja kehalise ettevalmistuse tunnid,” selgitas Viktor päevaplaani. Nii­sama kergelt koolist minema lipsata ei saa, sageli on vaja täita pabereid, mida koolipoiss peab tüütuks.

Kostüümid on meestel sama olulised kui naistel. Pükse ja pluuse sobitatakse vastavalt muusikale. „Kui on Hispaania rütmid, on pluus kindlasti punane, kaetud rohkete kividega,” lausus Roma­nenkov, kelle lühikava põhineb just hispaania rütmidel. Vabakavaks on „Romeo ja Julia”. Pärast põhikooli lõppu soovib Romanenkov Jelena Glebova eeskujul sporditeed jätkata Audentese spordigümnaasiumis ja pürgida tippu.


Viktor Romanenkov

Iluuisutaja

Sündinud 29. septembril 1993

Treener: Oksana Romanenkova

Klubi: Rocca al Mare uisukool

Kool: Tallinna humanitaargümnaasiumi 9. klass