ETV ekraanile jõudvate filmide tutvustused:
 


11. juulil kell 21.35
 "Olmo ja Kajakas" ("Olmo and the Seagull", Taani 2015)

Esmapilgul näib, et Brasiilia režissööride Petra Costa ja Lea Globi film pajatab kahe näitleja, Olivia ja Serge, armuloost seoses Anton Tšehhovi "Kajakaga", mida nad kavatsevad mängida oma teatri Le Soleil ringreisil Põhja-Ameerikas. Filmi sügav pealiin avaneb aga kangelasega, keda filmi autorid enne lõputiitreid ei näita.

Filmi peategelaseks kujuneb Olivia ning Serge ühine, peagi sündiv armuvili. Kas lapsed on meist targemad? Kas mitte juba emaihust ei juhi nad oma vanemate elu ja saatust, pannes neid käituma nii, et uus elu oleks hoitud ja kaitstud?

12. juulil kell 21.35
 "Pagulus: lapspõgenike päevikud" ("This Is Exile: Diaries of Child Refugees", Inglise 2015)

Emmy auhinnaga pärjatud kineasti Mani Yassir Benchelah filmilugu on lastest, kes peavad pagema Süüria kodusõja vägivalla eest naaberriiki Liibanoni. Filmitud rohkem kui aasta jooksul, kõneleb film pagulaslaste elust nende endi silme läbi ja sõnadega, mis maalivad liigutava pildi raskustest, kaotustest ning purunenud lootusest.

Süüria kodusõda on viinud pagulusse neli miljonit inimest, kellest pooled on lapsed. Mõtiskledes heast ja kurjast, nimetades asju õigete nimedega, annavad lapsed lootust, et nende tarkus ja elutahe võivad tulevikus päästa maailma hävingust.

13. juulil kell 22.20
 "Maailm, minu kodu" ("At Home in the World", Taani 2015)


Andres Koefoedi dokk jutustab Taani Punase Risti koolis õppivate laste elust. Nad on pärit eri maadest, kuid ootavad kõik koos oma vanematega varjupaigataotluste rahuldamist. Aja surnukslöömise asemel õpetatakse neile koolis taani keelt ja üldteadmisi Euroopast. Need lapsed, kes saavad elamisloa, lähevad pärast piisava keeleoskuse saavutamist üle tavakooli. Ülejäänud saadetakse riigist välja.

Andreas Koefoedi vahetu sissevaade pagulaslaste igapäevaellu keskendub vaikse tšetšeeni poisi Magomedi ja tema noorema õe Dana suurele ootusele jääda elama Taani Kuningriiki.


14. juulil kell 21.35
 "Klaarid aastad"
("Les annees claires", Belgia 2015)


Belgia filmilooja Frédéric Guillaume'i autoportree, kus mahuvad raami ka tema naine Claire (prantsuse keeles tähendab "claire" selgust, klaari seisundit) ja nende pisitütar Juliette. Film algab hetkest, mil selgub, et Claire ootab last, ja kestab kuni Juliette'i 6-aastaseks saamiseni. Mehe ja naise nii hingeline kui ka kehaline lähedus võnguvad nagu tõusud ning mõõnad ookeanis.

Ainus, kes oskab oma tarkusega paati tasakaalus hoida, on Juliette. Tänu lapse tarkusele ikka ja jälle korrata, et ta soovib näha oma ema ja isa armastamas, seisab kodu koos. Ja tänu filmilooja oskusele ning julgusele näeb ka vaataja, kuidas tuleb armastada, et lapse unistus täide läheks.

15. juulil kell 21.35
 "Päikese all" ("Under the Sun", Vene/Läti/Saksa/Tšehhi/Korea RDV 2015)

Vitali Manski dokk räägib „ideaalsest elust ideaalsel maal“ - Põhja-Koreas. Näeme „ideaalset tüdrukut“, kes käib „ideaalses koolis“. Tema „ideaalsed vanemad“ töötavad „ideaalsetes vabrikutes“. Nad elavad „ideaalses korteris“ pealinna südames. Portreefilmi peategelane on 8-aastane üdruk Zin-mi, kelle varane elutarkus seisneb selles, et „ideaalne inimene“ räägib, mõtleb ja tegutseb nii, nagu õpetab rahva isa Kim Il-Sung.

Vitali Manski sai loa filmida Zin-mid kodus, tänaval, koolis, isegi balletitunnis. Aga vaid riigiametnike valvsa pilgu all. See on lavastus, mille kulisside taha filmi operaatoril õnnestus paaril korral piiluda ja mis rebeneb ka siis, kui Zin-mi ei tea, kas rääkida kaamerasse tõtt või valet ning siis õnnetuna nutma puhkeb. Ta on juba nii tark mõistma, mida üksainus vale sõna temale ja ta perele maksma võib minna.

16. juulil kell 21.40 "Mussa" (Iisraeli 2015)

Iisraeli filmilooja Anat Goreni dokk 12-aastasest Aafrika pagulaspoisist Mussast, kes elab väikeses korteris Tel Avivi agulis, kuid õpib koos jõukate lastega. Ta suhtleb õpetajate ja sõpradega žestide ning miimika keeles. Õpetaja Annale on poiss südamelähedane ja tema poeg on Mussa parim sõber, kuid nad pole kunagi kuulnud pagulaspoisi häält.

Mussa elu muutub, kui tema emal kästakse nädala pärast maalt lahkuda. Kaheksa kuud hiljem kohtume Mussaga Etioopias. Selgub, et Mussa on leidnud nutika viisi, kuidas oma sõpradega üle kogu maailma suhelda ja raskustest hoolimata end inimesena tunda.

***

Filmifestival saab piduliku lõpu laupäeval, 16. juulil kell 22.55. XXX Pärnu Filmifestivali lõpetamisel selguvad tänavused parimad filmid ning antakse üle Eesti Rahva Auhind, millele kandideerivad kuus tõsielufilmi. Festivali lõpetamisest teeb otseülekande ETV. Ülekande toimetaja on Ruth Alaküla, produtsent Jaak Tammearu.

Kõik filmisõbrad saavad saavad anda oma hääle filmile, mis väärib nende arvates Eesti Rahva Auhinda.

Telefonid hääletamiseks on avatud kohe pärast esimest filmi "Olmo ja Kajakas" 11. juulil ning jäävad avatuks kuni auhindamisrituaali alguseni 16. juuli hilisõhtul.

Kes ei malda kõiki filme teleekraanil ära oodata, sellel on võimalik filme juba varem vaadata Endla teatrimaja väikses saalis.

Hääletusnumbrid:
900 7001 "Olmo ja Kajakas"
900 7002 "Pagulus: lapspõgenike päevikud"
900 7003 "Maailm, minu kodu"
900 7004 "Klaarid aastad"
900 7005 "Päikese all"
900 7006 "Mussa"

Kõikide hääletajate vahel loositakse välja mõnus reis Ahvenamaa saarestikku.