EBU folkfestival toimub igal suvel ühe väljapaistva Euroopa folkmuusikasündmuse raames - tänavu Viljandis. Kontserdid salvestatakse ja need kõlavad raadioeetris ligi kolmekümnes raadiojaamas EBU koostööprojekti Euroraadio kaudu. EBU folk sai alguse 1980ndatel aastatel ja toimub tänavu juba 37ndat korda. Koordinaatori Krystyna Kabati sõnul langes valik tänavu Viljandi festivali kasuks, sest tegu on väljapaistvaima folgisündmusega Baltikumis.

EBU folkfestivalil on tänavu osalejaid 21st riigist: Bulgaaria, Portugal, Norra, Leedu, Läti, Ungari, Iirimaa, Rootsi, Soome, Armeenia, Venemaa, Ukraina, Lõuna-Korea, Horvaatia, Island, Tšehhi, Sloveenia, Šveits, Poola, Hispaania ja Eesti.

Kasutades korraldajamaa õigust on EBU folkfestivali programmi lülitatud seitse Eesti muusikute kontserti. Üles astuvad trio Mari Kalkun – Tuulikki Bartosik – Ramo Teder, Maarja Nuut, Trad.Attack!, Lepaseree, Verska Naase ja Liinatšuraq, Torupilli Jussi Trio koos Schönbergi kvartetiga ning noorte muusikute orkester Estonian Ethno.

Klassikaraadiost saab kuulata kogu EBU folkfestivali programmi otseülekandes. Kohapeal juhatavad kontserte sisse toimetajad Liina Vainumetsa ja Ivo Heinloo. Ka suvesari “Suvila” on eetris neljapäeval 28 juulil ja reedel 29. juulil otse Viljandi lossimägedest, reporterid on Marge-Ly Rookäär ja Lisete Velt. Kontserte on salvestamas ja üle kandmas kogu ERRi raadiotehnikaosakond, režissöörid Siim Mäesalu, Teet Kehlmann, Ats Treimaa ning heliinsenerid Rein Palo, Priit Karind ja teised.

Festivalile tulevad EBU raadiojaamade folk- ja maailmamuusika toimetajad 17st riigist ning EBU folgigrupi aastakoosolek toimub laupäeval 30. juulil Viljandis. Kohal on EBU muusikajuht Pascale Labrie ja EBU folgikoordinaator Krystyna Kabat. Projektijuht on Klassikaraadio peatoimetaja Tiia Teder.

Erisaated Viljandist kõlavad ka Vikerraadio ja Raadio 4 eetris.

Lisaks on võimalik Kaevumäe laval toimuvaid kontserte jälgida otseülekandena Telia TV ja minuTV äpi vahendusel. Samuti saab ülekannet vaadata festivali koduleheküljelt www.folk.ee. Kõike toimunut saab ka järele vaadata kahe nädala jooksul ning sügisest ka Filmiriiulilt. Ülekanded toimuvad alates 28. juulist kell 12:00 kuni 31. juulini kell 21:30.

Rongiga Viljandisse

Kes soovib festivalile kohale minna, siis selleks ajaks on Viljandu suunal tigendatud rongigraafik. Nn folgironge on lisatud 28. juulist 1. augustini mõlemas suunas. Nädalavahetusel, 30. ja 31. juulil, Edelasuunal bussidega asendamisi ei toimu.

Ka festivalile järgneval esmaspäeval on rongiliiklus tihedam. Viimane rong Viljandist Tallinna suunas väljub kõigil festivali päevadel kell 21:08.

Seoses muudatustega ei ole laupäeval, 30. juulil käigus kell 10:00 väljuv Tallinn-Kohila reis nr 871, kõikide teiste reiside väljumisajad jäävad endiseks.

Reisid liinil Tallinn-Viljandi, 28. juuli – 1. august 2016

Väljumisajad Tallinnast:

7:43 (reis nr 041) Käigus kõikidel päevadel. Viljandi rong sõidab Balti Jaamast välja Pärnu rongiga kokku haagituna, Viljandisse sõitjail istuda sõidusuunas esimesse rongi!;
9:38 (reis nr 371) Käigus kõikidel päevadel. Festivali ajaks pikendatud reis;
13:39 (reis nr 265) Käigus N, R, L, P. Festivali ajaks pikendatud reis. Tallinnast Raplani sõidavad haakes kaks rongi, Viljandisse sõiduks valida sõidusuunas esimene rong!;
14:32 (reis nr 241) Käigus kõikidel päevadel;
16:30 (reis nr 373) Sõidab Viljandini N, R ja P. Festivali ajaks pikendatud reis. Peatub Türi ja Viljandi vahel ainult Võhmas;
17:32 (reis nr 043) Käigus kõikidel päevadel. Viljandi rong sõidab Balti Jaamast välja Pärnu rongiga kokku haagituna, Viljandisse sõitjail istuda sõidusuunas esimesse rongi!;
18:39 (reis nr 375) Sõidab Viljandini ainult R. Festivali ajaks pikendatud reis. Türi ja Viljandi vahel ei peatu;
19:50 (reis nr 243) Käigus kõikidel päevadel.

Väljumisajad Viljandist:

6:25 (reis nr 042) Käigus kõikidel päevadel;
8:45 (reis nr 044) Käigus L ja P;
8:54 (reis nr 046) Käigus N, R, E. Peatub Viljandi ja Türi vahel ainult Võhmas;
9:25 (reis nr 374) Käigus ainult L. Festivali ajaks pikendatud reis. Peatub Viljandi ja Türi vahel kõikides peatustes, välja arvatud Võhma;
12:26 (reis nr 376) Käigus kõikidel päevadel. Festivali ajaks pikendatud reis. Peatub Viljandi ja Türi vahel ainult Võhmas;
13:36 (reis nr 242) Käigus kõikidel päevadel;
17:47 (reis nr 048) Käigus kõikidel päevadel;
20:01 (reis nr 378) Käigus N, R, P. Festivali ajaks pikendatud reis. Viljandi ja Türi vahel ei peatu;.
21:08 (reis nr 270) Käigus N, R, L, P. Festivali ajaks pikendatud reis. Viljandi ja Rapla vahel peatub vaid Olustveres, Võhmas, Türil ja Lelles;.

Kõiki väljumisaegasid saab vaadata ka Elroni kodulehe sõiduplaani otsingust vastava kuupäeva sisestamisel. Pileti saab soetada rongist või kodulehe eelmüügist, kus on piletite hinnad 10% soodsamad.

Viljandi pärimusmuusika festival (www.folk.ee) on omasuguste seas üks Balti- ja Põhjamaade suuremaid. Tänavuse, järjekorras juba 24. festivali teema on naise hääl.