Mainekas Nobeli füsioloogia- või meditsiiniauhind läks tänavu jagamisele. Preemiast poole ehk kaheksa miljonit Rootsi krooni (882 252 eurot) sai Londoni ülikooli neuroteadlane John O’Keefe koharakkude avastamise eest.

O’Keefe uuris 1970-ndatel rottide orienteerumist ja leidis, et kui rott oli labürindis kindla koha peal, aktiveerus tema ajus kindel rakk. Kui loom muutis asukohta, aktiveerus juba järgmine osa rakke ja nii edasi. Selle põhjal mõistis teadlane, et järelikult saab rott tänu neile rakkudele aru, kus ta ruumis asub, ja need moodustavad n-ö ruumi kaardi. Seetõttu said rakud, mis asuvad aju oimusagaras hipokampuses, koharakkude nime.

Ehkki O’Keefe’i avastus pärineb juba 1970-ndatest, otsustati seda premeerida alles nüüd. See pole aga Nobeli preemiate puhul erakordne. O’Keefe meenutas, et 1970. aastatel suhtuti tema leitusse skeptiliselt. „Inimesed ei uskunud, et saame minna ajusügavustesse ja leida asju, mis reageerivad väliskeskkonnale. Nüüdseks on see teadusvaldkond aga õitsele puhkenud,” tõdes teadlane.

Tal on õigus, sest ligi kolm kümnendit hiljem täitis O’Keefe’i juures õppinud ja töötanud Norra teadlastest abielupaar inimese GPS-i mõistatuse teise osa, mille eest kuulutati nad tänavu Nobeli preemia teise poole vääriliseks.

Trondheimi teadus- ja tehnoloogiaülikooli neuroteadlased May-Britt Moser ja Edvard Moser avastasid 2005. aastal samuti rotte uurides ajust teist tüüpi võrerakud. Kui koharakud aitavad ajul mõista, kus asume, siis võrerakud loovad nende vahel ühenduse ehk teisisõnu võimaldavad aru saada, kuidas ühest punktist teise pääseda. Need närvirakud on samuti oimusagaras, mandeltuuma kõrval asuvas entorinaalses ajukoores, kust see ajukoore osa edastab signaale hipokampusele.

Piltlikult öeldes moodustavad need kahte tüüpi rakud ajus navigatsioonisüsteemi. Teadlased uskusid seni, et loomadel ja inimestel esineb mingisugune GPS-i moodi funktsioon, aga nüüd on see ka tõendatud. Katseid tehti küll rottidega, aga nende rakud on inimeste omadega väga sarnaselt üles ehitatud ja töötavad põhimõtteliselt samamoodi.

Aju tegeleb ruumiga

„Tegu on kindlasti fundamentaalse avastusega, sest see näitab, et meie aju on võimeline meid ümbritseva ruumiga aktiivselt tegelema, seda oma mälus säilitama ja selle järgi orienteeruma ning leidma tee punktist A punkti B. Teadlased näitasidki ära need spetsiaalsed rakud ajus,” selgitas Tartu ülikooli inimese füsioloogia professor Eero Vasar.

Tema sõnul toimivad ruumilist infot talletavad ja töötlevad rakud närilistel ja inimestel küllaltki samamoodi, ent erinev on see, kust info rakkudeni jõuab. Inimeste ruumilises tajus on väga oluline roll vaateväljal, sest just nägemismeele kaudu saame enamiku informatsiooni. Pimedas tegutsevatel rottidel on selleks hoopis teistsugused kanalid. Rakkude ülesehitus on aga mõlemail põhimõtteliselt sama.

„Meelte kaudu jõuab info ajus hipokampusesse ja koharakkudesse. Seal on mälutöötlemise piirkond, mida kutsutakse CA1-ks. See osa ajust vajab palju hapnikku ja tegeleb info lühiajalisest mälust pikaajalisse mällu talletamisega. Koharakud ongi need rakud, mis aitavad meil aru saada, kus asume,” selgitas Vasar.

„Samal ajal tegutsevad aga ka võrerakud, mis asuvad oimusagaras, aju entorinaalses koores ja annavad signaale ka hipokampusele. Kui koharakud ütlevad meile, kus asume, siis võrerakud aitavad orienteeruda ja leida optimaalset teekonda punktist A punkti B,” kirjeldas ta.

Võrerakkudega võib olla seotud ka Alzheimeri tõbi, sest just entorinaalses ajukoores tekivad haiguse korral esimesed kahjustused. „Seetõttu esinevadki neil haigetel orientatsiooni ja ruumitaju häired,” põhjendas Vasar.

Üldisemale küsimusele, miks osa inimesi orienteerub paremini kui teised, vastas Vasar, et selle põhjus võib peituda aju poolkerades. Ruumitaju mõjutab parem ajupoolkera, mis tegeleb rohkem loominguliste protsesside ja asjade ette kujutamisega. „Osa inimesi suudab peas ka maju valmis ehitada, nendel on nagu projektor peas, sest nad suudavadki nii detailselt asju ette kujutada,” rääkis ta.

Hea orienteerumistajuga inimestel on ka parem nägemine. „Neil on ruumiline nägemine. Kellel on sellega probleeme, on probleeme ka orienteerumisega,” selgitas Vasar.

Ruumilise mõtlemise treenimine võib isegi aju funtsioneerimist muuta. „Uuringud on näidanud, et Londoni taksojuhtidel, kes on intensiivselt tänavaid õppinud, on ajus hipokampuse tagumine osa suurenenud. Samal ajal on aga selle eesmine osa vähenenud. See näitab, et intensiivse ruumilise õppimise peale võivad muud võimed kannatada,” märkis Vasar.

Vananemise hädad

Ta täpsustas, et ajus ei ole lihtsalt ressurssi, et kõiki võimeid korraga intensiivselt arendada. „Neil on aga orienteerumine kõige tähtsam ja kogu jaks läheb sinna. Kujutage ise ette kitsaid hobuvankritele mõeldud Londoni tänavaid ja kui keeruline on seal orienteeruda.”

Vananedes aga aju enam niimoodi kohaneda ei suuda. See on ka põhjus, miks vanadel inimestel võivad tekkida orienteerumishäired. „Vanusega aju plastilisus väheneb. Kui oleme uues kohas, siis peavad võre- ja koharakud süsteemi uuesti üles ehitama. Mida vanemaks inimene saab, seda vähem paindlikum tema aju selleks on. Nii saavadki vanad inimesed hästi hakkama neis keskkondades, kus nad on harjunud olema, ent uutes kohtades võivad hätta sattuda,” selgitas Vasar.

Ruumitaju on ülioluline näiteks sportlaste jaoks, seda enam, et professionaalsed tantsijad ja sportlased sooritavad paljusid liigutusi alateadlikult ega mõtle pidevalt, kuidas on kõige õigem liikuda.

Vasara sõnul võikski neuroteadus nüüd liikuda edasi selle poole, et avastataks, missugune on inimese teadvuse ja alateadvuse suhe nii ruumis liikumise puhul kui ka laiemalt.

Sisemine GPS aitab mõista ka ülejäänud aju saladusi
Nobeli preemia ühe laureaadi Edvard Moseri sõnul on nende avastus oluline ka seetõttu, et sisemise navigatsiooni avastamine on üks esimesi aju mentaalseid funktsioone, mida teadlased hakkavad üksikasjalikult mõistma. „Üldiselt kasutab aju eri asjadeks ikka ja jälle ühtesid ja samu trikke ning kui saame aru, kuidas navigatsioon töötab, võime jõuda lähemale ka ülejäänud aju ülesannete mõistmisele,” ütles ta.
Aju toimimise süsteeme on võrreldud arvuti programmeerimiskeeltega. Moserid on esimesed, kes on suutnud ühe aju keele koodi lahti murda. Kui seni on nad uurinud, kuidas kaart ajus tekib, siis järgmine samm on mõista, kuidas aju kaarti punktist A punkti B liikumiseks täpselt kasutab.
Moserite ja O’Keefe’i leide peetakse erakordseks ka seetõttu, et kirjeldatud rakud asuvad aju osas, mis tegeleb mäletamisega. „See tähendab, et ruum mõjutab suuresti seda, kuidas me asju mäletame. Enamik meie mälestusi on seotud asukohtadega ja asukohad on justkui mälestuste korrastamise süsteem – me ei saa neid järjestada tähestiku järgi, vaid teeme seda hoopis asukohtade järgi,” kommenteeris avastust USA tunnustatud Duke’i ülikooli neuroloogia ja psühholoogia professor Jennifer Groh. Tema sõnul on see seotud ka nostalgiaga. „Kui lähed näiteks koolikokkutulekule ja satud ruumidesse, kus aastaid õppisid, tuleb osa mälestusi sulle kohe meelde,” selgitas ta. Seega pakub aju navigatsioonisüsteemi mõistmine uusi võimalusi ka mälestuste ja mäletamise toimemehhanismide uurimiseks.
Kas teadsid?

Seni on välja antud 105 füsioloogia või meditsiini Nobeli auhinda.

Üksikisikuna on preemia saanud 38 inimest.

Meditsiiniauhinna on saanud 11 naist.

Noorim meditsiinipreemia laureaat oli 32-aastane: Frederick G. Banting sai preemia 1923. aastal insuliini avastamise eest.

Vanim meditsiini Nobeli saaja oli 87-aastane Peyton Rous, kes sai auhinna 1966. aastal kasvajat tekitavate viiruste avastamise eest.

Meditsiini Nobeli saajad on keskmiselt 58-aastased.

9 korral ei ole Nobeli meditsiiniauhinda välja antud, sest piisavalt väljapaistvaid teadusavastusi sel aastal ei leitud.Kui arvestada ka ülejäänud Nobeli preemiaid, on Moserid

Kui arvestada ka ülejäänud Nobeli preemiaid, on Moserid 5. paar, kes on auhinna võitnud. Eriti väljapaistev on olnud Curie perekond, kus abikaasad Marie ja Pierre Curie said füüsika Nobeli preemia 1903. aastal ning hiljem, 1935. aastal, pärjati nende tütar Irene ja tema abikaasa Frédéric Joliot keemia auhinnaga.

Füsioloogia- või meditsiiniauhind, mille saaja otsustab Rootsi kuninglik meditsiiniinstituut, on üks 5 algupärasest Nobeli auhinnast.