Eestlased on alati osanud pühade ajal laua katta nii, et selle jalad roogade raskuse all nõtkuvad. Olgu selleks siis aeg, mil poodidest midagi saada polnud või rahakotis tuul vilistama kipub. Kokkuhoidliku rahvana on eestlased piduroad ka kombekalt kõik nahka pistnud ning levinud tavaks on see tänapäevani. Suur söömaaeg, mille eest hoiatavad ja millega soovitavad piiri pidada toitumisteadlased, algab paraku juba enne jõule ning kestab aastavahetuseni – siis kipub kõhunahk ülesöömisest ja -joomisest juba kärisema.

„Kui vähegi võimalik, toituge pühade ajal tervislikult. Ise külalisi kostitades pakkuge neile näiteks porgandi-ingveri püreesuppi ja värsket salatit, pange lauale kann sidruniveega ja kauss puuviljadega ning näksimiseks tooreid köögivilju,” soovitab toitumisspetsialist Kristel Uibo.