Vabatahtlik aktiivne suitsiid on Šveitsis seaduslik ja põhimõtteliselt võiks seda soovida isegi noor ja terve inimene, kuid organisatsioonid, mis sellega tegelevad, määravad oma reeglid iseseisvalt ning need varieeruvad.

Šveitsi meditsiiniline assotsatsioon on Exiti käiku kritiseerinud. Nad leiavad, et see võib julgustada vanurite suitsiide. "Me ei toeta muutust Exiti statuudis. See tekitab muret, sest ei saa välistada, et vanureid võidakse survestada enda elu võtmisele," vahendab The Guardian assotsatsiooni presidendi, dr. Jürgen Schulpi kommentaari.

Exiti sõnul on enamus inimesi, kes seda võimalust kasutaksid, juba nende organisatsiooni liikmed ja on oodanud võimalust aastaid. Exiti asepresidendi Bernhard Sutteri sõnul palusid just liikmed neil teemaga tegeleda ning aeg oli otsuseks küps.

"Assisteeritud suitsiid on pikk protsess. Arstid peavad tegema teste ja rääkima patsientidega tunde, paludes neil õigustada oma motivatsiooni. Eakad patsiendid tunnevad, et neil ei ole energiat seda kõike teha ning see ei ole ka väga väärikas," selgitas Sutter.

Organisatsioon kinnitas, et vanemad inimesed, kes nende teenuseid soovivad kasutada, peavad siiski läbima põhjalikud kontrollid, kuid meditsiinilised testid saavad olema vähem ranged kui noorematele. Hoolimata mõningasest tagasilöögist ütles Sutter, et ka meditsiinieriala inimesed on muutumas mõistvamaks. Tema sõnul on üks märk sellest fakt, et enamus elu lõpetava ravimi retsepte tuleb perearstidelt.