Inimõiguste eest võitlev organisatsioon Amnesty International on seda nimetanud tagasisammuks võitluses karistamatuse vastu ning kõigi tõsiste inimvastaste kuritegude ohvrite reetmiseks.

„Ajal, mil kogu Aafrika pingutab selle nimel, et tagada täielik vastutusele võtmine tõsiste inimvastaste kuritegude puhul, on võimatu õigustada otsust, mis õõnestaks kohtu ausust juba enne seda, kui see tööle asub,“ lausus Netsanet Belay Amnesty Internationalist.

Otsus võeti vastu reedesel tippkohtumisel Ekvatoriaal-Guineas, kuhu ajakirjanikke ei lubatud. Kohtumise tulemused avaldati mõni päev hiljem ning nende hulka kuulus ka protokoll, mis kinnitas muudatused varasemalt ilmunud Aafrika Justiits- ja Inimõiguste Kohtu põhikirjas.
Muudatus takistab kohtu õigusemõistmist praeguste Aafrika liidrite ning pigem hägusalt identifitseeritud „vanemametnike“ üle.

Muudatuse vastu on asunud protesteerima nii Aafrika kui rahvusvahelised kodanikuühiskonna ühendused, märkides enne kohtumist avaldatud avalikus pöördumises, et karistamatus rikub nii kohalikke kui rahvusvahelisi seadusi ning on vastuolus Aafrika Liidu põhikirjaga.

Lõuna-Aafrikas asuva Julgeoleku-uuringute instituudi liikme Simon Allisoni sõnul on Aafrikas küllalt kompromiteeritud juhte, kes arutlusel olevast puutumatusest kasu saaksid. Samas märkis Allison, et tuleb arvestada ka võimalust, et puutumatuse tagamine võib julgustada Aafrika riike uue kohtuga koostööd tegema ning selle võimu järgima.

Sel aastal õhutas Aafrika Liit oma liikmeid üksmeelselt hääletama, et vältida ametisolevaid presidente puudutavate juhtumite jõudmist kriminaalkohtusse. Viimast on süüdistatud Aafrika liidreid puudutavate juhtumite ebaausas esiletõstmises. Ainsa vastuhääle andis toona Botswana, kes nüüd samuti lubatud puutumatusest osa saab.

Aafrika Liidul pole õnnestunud veenda ÜRO julgeolekunõukogu Keenia presidenti ning tema asetäitjat puudutavat kohtuprotsessi edasi lükkama. Mõlemad mehed eitavad neile esitatud süüdistusi inimvastastes kuritegudes. Liit soovis ka Sudaani presidenti puudutava kohtumõistmise edasilükkamist. Viimast süüdistatakse genotsiidis Darfuris.