Hällid, pildiraamid ning paljud teised lääneriikide turule mõeldud puitesemed on valmistatud sellestsamast, ebaseaduslikust Indoneesia puidust. Omakäelise juurdluse korraldasid USA keskkonnaorganisatsioon Keskkonnajuurdluste Agentuur (EIA) ning Malaisia rühmitus Telapak.

Selgus, et Malaisiasse on Indoneesiast smugeldatud miljonite dollarite eest heledat troopilist puitu -raminit . Malaisias varustatakse puit siltidega “Malaisia puit” või “pärit Malaisiast” ning ebaseadusliku puidu teekond mööbli- või muid puitesemeid valmistavasse firmasse võibki alata.

Telapaki esindajate sõnul on võimatu, et Indoneesia ja Malaisia võimud nii ulatuslikust puiduärist midagi ei tea. Keskkonnakaitsjate sõnul saab ainus seletus jätkuvale puidusmugeldamisele olla, et ka võimuesindajad on sellesse kaasatud või siis suurejooneliselt kinni makstud.

Indoneesia keelustas raminimüügi 2001. aastal. Samal aastal lisati ramin ÜRO rahvusvahelist ohustatud liikidega tehtavat äri käsitleva konventsiooni nimekirja.

EIA ja Telapaki avastatud puiduäri käigus viiakse Malaisiast välja üle kahe korra rohkem puitu, kui on Malaisia aastane puidutoodang.

Indoneesia valitsuse teatel on selline puiduäri võimalik, sest riigis puudub kontroll seaduste täitmise üle. Samuti tunnistab Indoneesia metsandusministeerium, et paljud ministeeriumi-, kuid ka teiste riiklike institutsioonide esindajad on korrumpeerunud. Malaisia võimud toimuvat seni kommenteerinud ei ole.

Aruandes “Kasum röövimisest – kuidas Malaisia smugeldab ohustatud puudega” näitava keskkonnaaktivistid, kuidas Indoneesia puiduäritsejail õnnestub karistusest ebaseadusliku äri eest pääseda, sest nad on poliitilise ja sõjaväelise eliidi kaitse all.

Esinedes ebaseadusliku puidu kokkuostjaina õnnestus keskkonnaaktivistidel kahe aasta jooksul kindlaks teha sadamad, piiripunktid ning puidulaod, mille kaudu illegaalne äri käis. Samuti õnnestus neil mitmel korral ebaseaduslikku puiduäri ning -vedu filmida.

Lisaks Malaisiale veeti puitu ka Hiinasse, kus ebaseaduslikes tehastes valmistavad orja tasemele alandatud töölised sellest mitmesuguseid puitesemeid.

Keskkonnakaitsjad hoiatavad USA, Euroopa Liidu ja Jaapani puidutarbijaid, et need oleksid Aasiast pärinevate puidutoodete ostmisel eriti ettevaatlikud. Suurel osal neist esemeist võib päritolumaa (made in...) olla valetatud. Samuti soovivad aktivistid, et äritegelased ja reklaamifirmad vähendaksid läänemaailmas nõudlust puitesemete järgi sedavõrd, et turgu oleks võimalik katta suuremalt jaolt kodumaiste toodetega.