Laupäeval teatas Lõuna-Osseetia pealinnas Tshinvalis visiidil viibinud Nauru välis-, rahandus- ja kaubandusminister Kieren Keke, et saareriik on valmis tunnustama Abhaasiat ja Lõuna-Osseetiat iseseisvate riikidena. Sellele aga eelnesid läbirääkimised Venemaa välisministri Sergei Lavroviga. Kõneluste üks teema oli Venemaa rahaline abi Naurule, mis võib ulatuda 50 miljoni dollarini (535 miljoni kroonini), kirjutas Vene ärileht Kommersant, viidates allikale Venemaa välisministeeriumis.

Nauru parlament arutab asja veel tänavutalvisel istungjärgul, ütles Keke kohtumisel Lõuna-Osseetia välisministri Murat Džiojeviga ja parlamendi esimehe Stanislav Kotšijeviga. Keke sõnul saab Nauru, mis on maailma üks vaesemaid riike, aidata Lõuna-Osseetiat ainult oma tunnustusega.

"Me palume ka oma naaberriikidelt Vaikses ookeanis, et nad samal määral teid aitaksid," ütles Keke. Kommersandi allikas Lõuna-Osseetia valitsuses ütles, et seejärel siirdus Nauru delegatsioon Suhhumisse, mis on Abhaasia keskus.

Fosforiidi kaevandamine tõi kuumaastiku

Maailma kõige pisem saareriik Nauru on ainult 21 ruutkilomeetrit suur. Riigi rahvaarv küünib vaevu 12 000 inimeseni. Riik paistis silma fosforiidi kaevandamisega kuni 1980. aastateni, kui maavara saare pinna alt otsa sai. Neli viiendikku kogu saarest on tühermaaks kaevandatud ja uue tuluallika puudumisel jõudis Nauru täielikku vaesusse – viimase aastakümne jooksul on ajuti katkenud rahapuuduse tõttu telefoniside ja lennuühendus muu maailmaga.

Aga kuidas üldse Okeaania minister Kaukaasiasse sattus? Tänavu 14.–15. novembril peeti Naurul rahvusvahelist saareriigi abistajate konverentsi. Seal esindas Venemaad suursaadik Aleksandr Blohhin, kes on praegu akrediteeritud Austraaliasse ja hulka Vaikse ookeani maadesse. Blohhin on varem olnud Venemaa suursaadik Aserbaidžaanis ja Valgevenes ning on lisaks kuulunud paar aastat rahvusasjade ministrina Venemaa valitsusse. Ilmselt seal sõlmitud kontaktid tõidki Nauru välisminister Keke kõigepealt Moskvasse ja viisid siis Tshinvalisse ning Suhhumisse.

Dollaridiplomaatia

Umbes samasuguste meetoditega dollaridiplomaatia mängu mängisid omavahel mitu aastakümmet võistu Hiina Vabariik (ehk ainsa Hiina provintsina rahvuslaste võimu alla jäänud Taiwan) ja kommunistliku valitsusega Hiina Rahvavabariik, kes pakkusid maailma vaesematele riikidele arenguabi rahvusvahelise tunnustuse eest.

Nüüd aga ajab Moskva oma väiksemate vendade ja kaitsealuste asja, kuigi valdav osa maailma riike on nõus Gruusia seisukohaga, et Lõuna-Osseetia ja Abhaasia kuuluvad Gruusiale.

Kosovo tulemus: tunnustus kolmandikult ÜRO liikmetelt

Võrdluseks: Euroopas ennast 2008. aastal iseseisvaks kuulutanud Kosovot on tunnustanud Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni 192 suveräänsest liikmest ainult 63 riiki ehk tubli kolmandik. Tunnustajate hulgast leiame suurema osa USA liitlasi ning NATO liikmeid – nende hulgas Eesti –, kuid näiteks mitte Hispaaniat, kus keskvalitsus pigem pelgab separatismi (alles eile pidas hulk aktiviste maha Kataloonia linnades ja külades mitteametliku referendumi iseseisvuse küsimuses).

Üks Kosovo tunnustajatest on Nauru vana patroon Austraalia – ilmselt oleks nüüd rohelise mandri valitsusel põhimõtteline võimalus Venemaa üle pakkuda ja nõuda Naurult välja tunnustus Kosovole kahe Kaukaasia vabariigi asemel.

Moskva luhtunud lootused

Aga Moskva katsed võita Abhaasiale ja Lõuna-Osseetiale tunnustust on jäänud märkimisväärsete tulemusteta – algatusega pole liitunud Shanghai Koostöö Organisatsioon, millest Venemaa lootis vastukaalu NATO-le. Selle ülejäänud osalised – Hiina, Kasahstan, Kõrgõzstan, Tadžikistan ja Usbekistan – pole Venemaa avantüüri heaks kiitnud. Samuti pole Abhaasiat ega Lõuna-Osseetiat tunnustanud Venemaa liitlane Valgevene.

Eelmine Mosvka katse vahetada abidollareid tunnustuse vastu läks luhta – oktoobri lõpul Venemaad külastanud Ecuadori president Rafael Correa, kes on vasakpoolse Venezuela presidendi Hugo Chávezi sõber ja võitluskaaslane, ei pidanud Abhaasiat ega Lõuna-Osseetiat tunnustamise vääriliseks. Seetõttu jäi Ecuador ilma Kommersandi andmeil ka 200 miljonist dollarist arenguabist.

Nii piirdubki kahe uue Kaukaasia vabariigi tunnustajate ring Venemaa, Nicaragua ja Venezuelaga – viimased kaks riiki on Venemaaga sõlminud soodsaid lepinguid. Neljas tunnustaja on Transnistria, mis on rahvusvahelise üldsuse silmis samavõrd riik kui Põhja-Küprose Türgi Vabariik.

Bagapš sai jälle Abhaasia presidendiks

Abhaasia kodanikud valisid möödunud nädalavahetusel presidendiks tagasi senise juhi Sergei Bagapši. Neid valimisi käis vaatlemas näiteks Helsingi ülikooli kriminoloogia dotsent Johan Bäckman, kes kiitis sealsete valimiste asjakorraldust väga.