USA poliitikute seas populaarse sammuga, mis suunatud taas ÜRO vastu, ründas Bush ennekõike Hiinat, kirjutab Briti ajaleht Daily Telegraph. Bush oli saanud ettekande, mille kohaselt UNFPA toetab Hiina pere-planeerimispoliitikat. Hiina tahab ühelapselise perekonna poliitikat rakendada juba järgmisele põlvkonnale, Bush astus nüüd avalikult aga Hiina rahvastikukontrollipoliitika vastu.

Seekord lahvatanud tüli ähvardab peale äsjase spionaaÏi-skandaali seoses Hiina liidri lennukiga heita uue varju kahe suurriigi liidri tippkohtumisele sel kuul. “USA tegi vale valiku,” teatas Hiina välisministeerium. “USA mõnede kongresmenide süüdistused, nagu UNFPA oleks toetanud Hiinas sundaborte ja sundsteriliseerimist, on täielikult alusetud,” teatas ministeeriumi esindaja.

Etteheiteid UNFPA-le tegi abordivastase hoiakuga Rahvastiku Uurimise Instituut. Selle direktor Scott Weinberg hoiatas Bushi ometi tagasilöökide eest, mis kaasneksid, kui Bush tauniks Pekingi lapsepoliitikat. “Kui Bush üritab UNFPA küsimust teha Hiina ühelapsepoliitika küsimuseks, siis me kaotame, sest Hiina lobi on siin liiga tugev,” iseloomustas Weinberg olukorda USA-s endas.

USA otsustas UNFPA osamaksu (34 miljonit dollarit ehk üle 600 miljoni krooni) külmutada juba 12. jaanuaril, seda otsust taunis oma juhtkirjas ka ajaleht New York Times.

1967. aastal asutatud UNFPA on aastaid võidelnud selle eest, et maailma rahvastiku kiire kasv ei tooks kaasa kasvavat suremust, üritades leevendada globaalset joogivee- ja toidupuudust, aidates vähendada emade ja laste suremust, vähendada keskkonnareostust ja leida väljapääsu hävitavast aidsiepideemiast Aafrikas. Peamine töö, mida fond teeb, on globaalse rahvastikukasvu tendentside jälgimine ja nende alusel iga-aastase aruande koostamine.

ÜRO rahvastikufond

www.unfpa.org