Lõuna-Aafrika Vabariigis algas üleeile järjekorras 13. iga-aastane rahvusvaheline aidsi-teemaline konverents, mis on pühendatud eelkõige selle surmava haiguse vastu võitlemise tõhustamisele Aafrikas.

Enam kui 10 000 meditsiinieksperdi osalusel rannikuäärses Durbani linnas toimuva kuuepäevase konverentsiga püütakse välja selgitada, kuidas arenenud riigid ja juhtivad farmaatsiatehased saaksid aidata pidurdada Aafrikat ja teisi arengumaid laastavat aidsi-epideemiat.

Konverents aidsikoldes

Lõuna-Aafrika Vabariik, kus konverents toimub, on aga üks kiiremini leviva hiv-nakkusega piirkondi maailmas. Riigi meditsiiniliste uuringute nõukogu teatel nakatub seal iga päev HIV-i 1700 inimest, kusjuures LAV-i elanikkonnast kannab HI-viirust tervelt 10 protsenti ehk 4,3 miljonit inimest.

ÜRO hinnangul on ka 22 protsenti LAV-i last ootavatest naistest HIV-positiivsed, samal ajal keeldub riik, viidates rohu kallile hinnale, andma neile tasuta ravimit AZT, mis võib takistada nakkuse edasikandumist emalt lapsele. Lisaks on LAV-i president Thabo Mbeki teatanud, et HIV-i ja aidsi vaheline seos pole veel tõestatud ning on tõmmanud endale sellega teadlaste pahameele.

Konverentsi ametlik avalöök tehti üleeile ning sealgi teatas Mbeki kohalviibijatele, et aafriklastele pole suurimaks ohuks mitte aids, vaid hoopis vaesus. Seejuures kordas Mbeki oma vastuolulist arvamust, et aidsi viirust ei põhjusta vaid HI-viirus, kuid teatas, et tema valitsus jätkab võitlust haigusega. ""Maailma suurimaks tapjaks ja suurimaks haiguste tekitajaks kogu maailmas on äärmine vaesus," ütles Mbeki, lisades, et kõike ei saa üheainsa viiruse kaela ajada. Sajad delegaadid kõndisid seepeale saalist välja, edastas telekanal BBC.

Samal ajal teatas Aafrika lõunaosas asuva Botswana president Festus Mogae, et aidsi leviku tõttu seisab Botswana katastroofi äärel, edastas ajaleht Telegraph. Botswanas, mis on üks raskemini aidsist tabatud riike, on enam kui kolmandik täiskasvanuid HIV-iga nakatunud.

Botswana kardab väljasuremist

Ajaleht Telegraph kirjutas USA teadlaste uuringule viidates, et kui kümme aastat tagasi oli Botswana keskmine eluiga 62,5 aastat, siis aidsi tõttu võib see langeda enam kui poole võrra. "Me oleme tõepoolest riiklikus kriisis, meid ähvardab väljasuremine," teatas president Mogea oma kõnes.

Aidsi vastu võitlemise aktivistid korraldasid aga konverentsiga samal ajal Lõuna-Aafrika Vabariigis demonstratsioone, kus nõuti HI-viiruse raviks vajalike arstimite hindade langetamist ja teatati, et ollakse valmis konverents muutuste kindlustamiseks katkestama. Hiljuti pakkusid viis farmaatsia-tehast välja võimaluse, et võivad alandada aidsi-vastaste ravimine hinda 16-lt USA dollarilt kahele dollarile päevase doosi eest, kuid aktivistide hinnangul on see palju.

Aidsi levik maailmas numbrites

ÜRO andmetel oli 1999. aasta lõpus maailmas kokku 34,3 miljonit HI-viiruse kandjat või aidsihaiget, kusjuures suurimaks probleemiks on haigus muutunud Aafrikas.

Enam kui 70 protsenti maailma aidsihaigetest või viirusekandjatest ehk 24,5 miljonit inimest elab Sahara-taguses Aafrikas ning aids on selles piirkonnas suurim surmapõhjustaja malaaria, tuberkuloosi ja sõjategevuse ees. Lääne-Euroopas elab vaid 520 000 ehk 1,5 protsenti kõigist aidsi-haigetest või HI-viiruse kandjatest. Põhja-Ameerikas on see arv 900 000 inimest. Läänes on seejuures enamus haigestunuid pärit kõrgest riskigrupist nagu näiteks paadunud narkomaanid ja homoseksuaalid. Aafrikas seevastu kandub HIV edasi peamiselt heterote suguelu kaudu.

Kogu Sahara-taguses Afrikas on täiskasvanutest nakatunuid 8,6 protsenti, seejuures Botswanas 35,8 protsenti. Seevastu Lääne-Euroopas on see suhe 0,23. Suurim arv nakatunuid ühe riigi kohta elab Lõuna-Aafrika Vabbariigis, kus on kokku 4,2 miljonit aidsi-haiget või HIV-i nakatunuid.

EPL