Üleeile õhtul ründasid 12–15-liikmelised terroristide jõugud tosinat sihtmärki India Mumbai (endises Bombay) linnas. Nad jahtisid turiste, nagu mitmed al-Qaidast innustunud rühmitused kombeks on võtnud. Tulevahetusest teatati raudteejaamas, lennujaamas, viietärnihotellides Oberoi Trident ja Taj Mahal Palace, kohvikus Leopold, Colaba restoranis, kahes haiglas ja Mumbai politsei peakorteris, kus tapeti kohaliku terrorismivastase üksuse juht. Hukkunuid loeti kokku vähemalt 107, sh kümmekond välismaalast, haavata sai vähemalt 314 inimest. Terroristid olevat saabunud Mumbaisse laeval MV Alpha.

India valitsus saatis linna armee ja politsei eriüksused ning samal ajal teatati, et vange ei võeta. Ometi olid nad juba üheksa terroristi elusalt kinni võtnud. Taji hotell kuulutati terroristidest puhastatuks, kuid siis kostis sealt uusi plahvatusi. Oberoi hotell oli sisse piiratud, seal arvati viibivat kuni 15 terroristi ja sadu pantvange. Eile õhtul algas eriüksuste rünnak.

 India al-Qaida sünd?

Tajis olid mitmed europarlamendi ja ka India parlamendi saadikud, kuid terroristid jahtisid ennekõike USA ja Iisraeli kodanikke. Colabas asuv juudi restoran Chabadi House oli samuti terroristide võimuses ja seal oli nende pantvangide hulgas ka kohalik rabi. Indias on üha selgemini moodustumas kogu riigi islamiterroriste ühendav katusorganisatsioon, vaid nime al-Qaida pole nad veel enda kohta kasutanud. Nüüd võtsid nad rünnaku omaks nime all Dekkani Mujahideen, kuigi India lõunaosas neil tegelikku jalgealust pole. India luure ruttas rünnakus süüdistama rühmitust Lashkar-i-Taiba (L-i-T ehk Puhastunute Armee), kuna see 1991. aastal Afganistanis loodud rühmitus on lähtunud Pakistani kontrollitavatelt aladelt Kashmiris. Väited, nagu kogu asi oleks pelgalt piiritagune algatus, ei kannata paraku kriitikat.

Eilne rünnak on vaid kinnitus India luure altminekust, kirjutas ajaleht Indian Express. Septembris, pärast eelmist suuremat terrorirünnakut New Delhis, teatas rühmitus India Mujahideen (India Ususõdalane), et järgmisena võetakse ette Mumbai, kusjuures ähvardus oli sõnaselgelt suunatud sealse terrorismivastase üksuse vastu. Selle rühmituse tagaotsituimate liidrite hulgas on mitmed Delhi elanikud ja ka Mumbaist pärit terrorist Abdus Subhan Qureshi alias Tauqeer. India terrorismivõrgustik on üha selgemini end laiendamas ja juba ammu ei saa peamiseks jõuks pidada Kashmiri mäs­sulisi. Talibani kohalik analoog India islamiõpilaste liikumine (SIMI) loodi juba 1977. aastal Uttar Pradeshi linnas Aligarhis. Sel kevadel Jaipuris turiste rünnanud India Mujahideen on teadaolevalt just SIMI-st välja kasvanud, Osama bin Ladeni maine on meelitanud sinna üha rohkem terrorihimulisi islamiste. Mullu hukkus Indias neljas suuremas terrorirünnakus 72 inimest, tänavu on kuues suuremas rünnakus surma saanud juba 192 inimest. Üleeile lisandus veel enam kui sada.