Firma ise kinnitas, et EL-i normide järgi polevat tegemist ohtlike jäätmetega. Paraku ei valgunud jäätmehoidlast tavalist, vaid söövitavat ja veidi toksilist jäätmemuda. Esialgsete teadete järgi oli hukkunud kaks mudalaviini alla jäänud inimest ja ligi 120 inimest tuli põletusnähtudega haiglasse toimetada.

Veidi hiljem leiti veel kolmas hukkunu, kolmeaastane laps. Keemia-eriüksuse saabumine tõi veelgi  halbu uudiseid, eile õhtuks oli hukkunute arv kasvanud viieni ja kuus inimest oli ikka veel kadunud. Kaks vigastatut oli Györi haiglas raskes seisundis.

Fotodelt ja telekaadritest võis näha alumiiniumitehase jäätmehoidla ühest servast tükkideks murenenud raudbetoonist müüri, millest on välja voolanud punane mudamass. Pärast mitme Veszprémi komitaadi (ehk maakonna) küla läbimist Devecseri linna jõudes oli mudamass veel kahe meetri kõrgune. Mudavool uhtus oma teelt ka pool kilomeetrit raudteerööpaid. Ligi 5000 elanikuga Devecseris sai kokku kannatada 230 maja 19 tänaval, kirjutas ajaleht Népszabadság.

Miljon kuupmeetrit mürki

Kokku võis jäätmehoidlast välja voolata isegi miljon kuupmeetrit muda, mis purustas ette jäänud hoonete aknaid, ujutas üle kohaliku politseijaoskonna ja sundis paljud inimesed päästmist oodates majade katustele ronima. Punane muda sisaldas söövitavaid ühendeid ja on sisse hingatuna või neelatuna inimestele mürgine, kuid vähemalt radiatsiooniohtu ei täheldatud.

Teadlased asusid otsima tõhusamaid meetmeid mürkide neutraliseerimiseks, puhastustöödele kaasati lisaks eririietes päästeüksustele ka sõjaväge. Jäätmehoidla enda taastamine vajab veel põhjalikumat planeerimist. Hoidla purunemist oli soodustanud vihmavee suur hulk, kuid ilmselgelt pidi see olema ka amortiseerunud.

Ekspeaministri äripartner

•• Mudaleke tekitas lainetuse ka Ungari poliitikas. Nimelt olevat 1995. aastal erastatud firma praegune juht Zoltán Bakonyi tuntud kui ekspeaminister Ferenc Gyurcsányi kunagine äripartner.

•• Valitsusel tuli eriolukord välja kuulutada lausa kolmes maakonnas, peale Veszprémi ka Györ-Moson-Sopronis ja Vasis, ning oht, et jäätmed võivad lõpuks jõuda Mosoni kaudu ka Doonau jõkke, oli üsna suur.

•• Magyar Aluminium kinnitas, et mudamass sisaldas enamikus raudoksiidi (Fe2O3, mis annab ka punase värvi), alumiiniumoksiidi (Al2O3), ränidioksiidi (SiO2), kaltsiumoksiidi (CaO), titaandioksiidi (TiO2) ja dinaatriumoksiidi (Na2O). Seda, et oht oli hulga suurem, kinnitas tõsiasi, et ligemale 96 protsenti muda oli veel reservuaari jäänud.