Enam kui seitsme aasta eest leidis 17-aastane Tyler Lyson oma onu rantšo maa-alal Põhja-Dakotas dinosauruse fossiili. Nüüdseks on Lysonist saanud kõrgharitud geoloog, kivistis aga on hoolikalt välja kaevatud ja osaliselt läbi uuritud.

Teadlastemeeskonda juhtinud Manchesteri ülikooli paleontoloogi Phil Manningi sõnul on avastus fantastiline. Kui tavaliselt on leitud dinosauruste konte, siis sedapuhku on säilinud ka nahk. Ehk teisisõnu mumifitseerus saurus enne fossiilistumist, nii et koos luudega jäi alles ka nahk ja osa sidekudedest. “See ei ole mitte nahast kivile jäänud jäljend. See ongi fossiilne nahk,” ütles ta Reutersile.

Mõistagi pole tegemist nahaga sõna otseses tähenduses. 67 miljoni aasta eest surnud taimetoiduline, kahel jalal liikunud ja umbes üheksa meetri pikkune ning nelja tonni raskune hadrosaurus kivistus “saba ja sarvedega”. Kuid Manning loodab, et kivistise sees võib siiski leiduda mingil moel säilinud orgaanilist materjali. Sel juhul saaks uurida dinosauruse proteiine ja isegi DNA-d, loodab teadlane. “Me leidsime biomaterjali ja usun, et saame häid tulemusi. Kui see osutub orgaaniliseks, siis oleks tegemist esimese sellise leiuga,” lisas Manning.

Üle nelja tonni kaaluvat kivistist on uuritud kompuutertomograafiga, rekonstrueerides sauruse anatoomia nii detailselt kui ei kunagi varem. Kompuutertomograaf paljastas aga veel ühe hästi ja kaua hoitud saladuse. Nimelt leiti hadrosauruse seest veel teinegi elukas – krokodill. “Ilmselt suri see kriidiaegne loom samal ajal. Ta võis näiteks sauruse luustiku sisse ronida ja sinna kinni jääda,” oletas Manning.