Kuriteole ei ahvatlenud mereröövi korraldanud Savinit, tema enda sõnul, mitte rahahimu vaid sügav hingeline kriis, kirjutab kompromat.lv. Ta nõustus väidetavalt ärimees Krossi poolt pakutud avantüüriga kaasa minema üksnes selle pärast, et oli 2008. aasta sügisel matnud oma vähki surnud ema.

Moskva kohus ilmutas leebust
Moskva linnakohus mõistis Savini reedel kiirmenetlusega süüdi ja määras seitsme aasta pikkuse vangistuse. Kiirmenetlus sai võimalikuks, sest Savin tegi uurimisega usinalt koostööd. Prokurör nõudis 9 aasta pikkust karistust, kuid tõenäoliselt pehmendas piraadi seiklusrikas jutustus kohtuniku südant.

Meeldetuletuseks: piraadid hoidsid Läänemerel kaaperdatud puidulastis kaubalaeva Arctic Sea oma valduses eelmise aasta 23. juulist kuni 18. augustini, kui Vene sõjalaev Ladnõi selle vabastas.

Puidulastiga Soomest Alžeeriasse teele asunud Arctic Sea kaaperdamise plaaniga olevat Savini sõnul lagedale tulnud temaga sama büroohoonet jaganud endine Eesti luurekoordinaator Erik Niiles Kross, et teenida 1,5 miljonit eurot lunaraha.

Savin asus rünnakut ette valmistama, et hingelisest kriisist välja tulla. Kui ees seisis operatsiooni läbi viimine, ootas tema naine teise poja sündi. Mees tahtnud siis asjast loobuda, kuid ei suutnud seda pärast ligi aasta kestnud ettevalmistusi teha.

Kandidaatide esitlusvoorud Scotland Yardis
Esmalt kavatseti laevarööv toime panna Atlandi ookeanil, kuid jõuti veendumusele, et valitud meeskond pole avaookeanil tegutsemiseks võimeline.

Sevin jutustas, et Krossi ettepanekul otsiti meeskonda avantüriste, kes olid varem seadusega pahuksisse sattunud, kuid kes polnud karistatud tahtliku mõrva eest. Kandidaat pidi olema noorem kui 44-aastane.
Kross olevat pakkunud omalt poolt välja parimaid kandidaate ning nende esitlus toimunud Tallinna kesklinnas Scotland Yardi pubis.

Kokku pandi meeskond, kuhu kuulusid Savini vend Vitali Lepin, Aleksander Lunev, eestlane Dmitri Mironov, venelane Dmitri Bartenev ja kodakondsuseta Aleksei Bulejev, Igor Borisov ja Aleksei Andrjušin.
Tasuks oodati igale meeskonna liikmele viis kuni kümme tuhat eurot. Savin pidi saama 200 tuhat eurot.

Treeningud toimusid Tallinnas
Mehed tegid läbi väga põhjaliku ettevalmistuse. Instruktoriks kutsuti Savini klassivend Sergei Demtšenko, kellega koos aluststi Tallinna lähedal polügoonil alpinismitreeninguid. Savin üüris teooriatundideks isegi klassiruumi, kus käidi läbi psühholoogiline ettevalmistus erinevateks laeva hõivamisel tekkida võivateks probleemideks.

Malta lipu all seilava Arctic Sea olevat välja valinud Kross. Laeva marsruuti uuriti põhjalikult, Savin ja Demtšenko käisid läbi kõik Balti mere kaldad, et valida ründamiseks sobivaimat kohta.

Läbikukkumine mobiiltelefoniga
Eelõhtul soetati mootorpaat, millele Demtšenko lisas teise mootori ja millelt ta olevat eemaldanud kõik metallosad, et jääda radaritele märkamatuks.

23. juulil asus kaheksameheline piraatide seltskond tegevusse. Nad jõudsid laevale järele ning ootasid pardale ronimiseks öö saabumist. Pardale roninud piraadid sidusid meeskonnaliikmed ükshaaval kinni ja lukustasid kolme-nelja kaupa kajutitesse. Esimene tõrge tekkis juba järgmisel päeval, sest kapten olevat leidnud peidetud mobiiltelefoni ja teatanud kaaperdamisest laeva omanikule.

Savin seletas, et intsidendist teada saanud, helistas ta kohe satelliittelefoniga Krossile ja nõudes, et läbikukkumise puhuks ette nähtud mootorpaat viiks piraadid Poolasse, kust nad pidid edasi suunduma Inglismaale. Kuid Kross oli öelnud, et paati pole.

Kui laeva omanik helistas kaptenile, et toimuva kohta aru pärida, vastas kapten Savini pealekäimisel, et laevale tulid politseinikud, kes otsisid narkootikume ja neid leidmata lahkusid. Kui laev jõudis Inglismaa ranniku lähedale, maskeerisid piraadid selle väidetavalt nii, et värvisid laevakerele teise nime.

Lunaraha järel käidi FSB peakorteris
Siis helistas Savin häält moonutades satelliittelefoniga laeva omanikule, seletades, et pardal on 25 relvastatud ohvitseri ja nõudis 1,5 miljonit eurot lunaraha.

Kuid laeva omanik ütelnud, et temal raha ei ole ja soovitas pöörduda kindlustusfirmasse Renessanss. Kuid ka kindlustusfirma ei soostunud raha andma.

Seejärel käinud Demtšenko lunaraha nõudmas Venemaa eriteenistuse FSB peakorteris Lubjankal. Demtšenkot ei võetud kinni ning mees pidanud piraatidega ühendust kuni nende vahistamiseni.

Seejärel võtsid piraadid kursi Kanaari saartele. Savin helistas Demtšenkole, et see leiaks paadi, millega piraadid laevalt ära viia. Kaaperdamiseks kasutatud paadi jaoks ei olnud meestel enam kütust.

Kuid Kanaari saari oli haaranud metsatulekahju ning seal asus pea kogu Hispaania laevastik. Seejärel maskeerisid piraadid Arctic Sea Korea laevaks ning otsustasid Aafrika rannikul madalikule sõita ja koos meeskonnaga lahkuda.

Kuid enne plaani teostamist saabus vene sõjalaev Ladnõi.

Esmalt ei tunnistanud ükski kinnipeetutest oma süüd, nimetades endid naftalaikusid otsivateks keskkonnakaitsjateks.

Lunev mõisteti süüdi tänavu mais ja talle määrati 5-aastane vanglakaristus range režiimiga koloonias.

Eesti prokuratuur teatas, et Erik Niiles Krossi osalemise kohta Arctic Sea kaperdamises ei ole tõendeid.