Kolm Venemaa õhujõudude lennukit maandusid sõjaväe lennujaamas Moskva lähistel, vahendas AP uudisteagentuure Interfax ja ITAR-Tass. Teele asusid lennukid Lääne-Aafrikast, Cape Verde saartelt.

AFP kirjutas Interfaxi vahendades, et sõjaväe lennuk maandus Moskva lähedal asuvas lennujaamas kell 10.40 hommikul kohaliku aja järgi ning selle pardal oli 15 meeskonnaliiget. Kaheksa laeva kaaperdamises kahtlustatavat saabusid 20 minutit hiljem teise lennukiga.

Interfaxi teatel maandus transpordilennuk IL-76 koos Arctic Sea väidetavate kaaperdajatega kella 11 paiku Moskva aja järgi. Kaheksa kahtlusalust, kelle seas neli Eesti kodanikku, toodi lennukist välja käeraudades ning nende silmad olid kinni seotud. Relvastatud valve all viidi nad Moskva suunas, Reutersi reporteri sõnul Lefortovo vanglasse.

Lennukitele oli vastu läinud ametnikke mitmest Venemaa kaitseväest. Uudisteagentuur RIA Novosti sõnul ei läinud Moskvasse aga mitte kõik meeskonnaliikmed, kuna osa neist jäi laevale, et tagada selle turvalisus kuni asendusmeeskonna saabumiseni. Venemaa välisministri sõnul lahkus Cape Verdest lennuk 11 meeskonnaliikmega ning maha jäi kapten ja veel kolm meeskonnaliiget.

Arctic Sea meeskonnaliikmed ütlesid Vesti-24 televisioonile, et laeva, millel oli 1,3 miljoni euro väärtuses puitu, kaaperdasid relvastatud mehed Läänemeres. Venemaa endise luureohvitseri Jevgeni Limarevi sõnul oli Arctic Sea arvatavasti Venemaa firma ja Kremli klannide rivaalitsemise ohver ning Kreml oli sunnitud sekkuma, et rahvusvahelist skandaali vältida.

Venemaa pole siiani Eestiga ühendust võtnud

Eesti välisministeeriumi pressispetsialist Mariann Sudakov rääkis Päevaleht Online’ile, et kaaperdamises kahtlustatavate nimed ei ole veel teada. Seni pole Venemaa Eestile ametlikku infot seoses kaaperdamisega edastanud.

Kaubalaev Arctic Sea lahkus puidulasti ja 15 venelasest meeskonnaliikmega pardal Pietasaari sadamast 23. juulil. Järgmisel päeval tungisid Rootsi vetes alusele politseinikena esinenud mehed. Neli päeva hiljem kaotati Doveri lahes laevaga raadioside. Kummalisel kombel jäljetult kadunud laeva hõivas Vene laevastik esmaspäeval Roheneeme saarte lähistel.

Vene meedia teatel võtsid mereväelased kinni kaheksa inimest – neli Eesti, kaks Läti ja kaks Venemaa kodanikku. Eesti kaitsepolitseiamet ning riigiprokuratuur alustasid kriminaalmenetluse kontrollimaks infot, nagu oleks Arctic Sea väidetava kaaperdamisega seotud Eestist pärit isikud.

Maksimaalselt võib piraatluse eest oodata 20 aasta pikkune vanglakaristus.